Jaguar Future-Type Concept

A Jaguar jövőképe 2040-re és azon túl

  • A FUTURE-TYPE tanulmányautó a Jaguar elképzelése az igény szerint használatba vehető, autonóm gépkocsiról
  • Teljesen autonóm, ugyanakkor vezetni is lehet
  • A jövőben, az igény szerinti, megosztott autóhasználat világában talán csak a kormánykerék lesz a sajátunk, nem az autó
  • Az online, intelligens, kiemelhető kormánykerék: a szóbeli parancsokat is értelmezni képes ‘Sayer’ a Jaguar Land Rover válasza a jövő kihívásaira
  • A FUTURE-TYPE igény szerint képes a teljesen autonóm üzemre vagy a fokozott vezetőtámogatásra, hiszen a jövőben sem akarunk teljesen lemondani a vezetés élményéről.
  • Fejlett technológiák gondoskodnak arról, hogy ember vezette üzemmódban is biztonságosabb legyen a közlekedés
  • Az innovatív, keskeny karosszéria és a félig egymás mögötti, 2+1 üléselrendezés optimális városi vezethetőséget és parkolhatóságot kínál
  • Az autonóm közlekedés nyújtotta közösségi élmények maximalizálása érdekében a FUTURE-TYPE fedélzetén egymással szemben is helyet foglalhatunk


A Jaguar FUTURE-TYPE egy igény szerint használható, kompakt prémium gépjármű-tanulmány, amely az eljövendő generációk közlekedési igényeit hivatott kielégíteni.
A Jaguar FUTURE-TYPE egy teljesen autonóm tanulmányautó, amely abba a korba kalauzol el bennünket, ahol a Jaguar ügyfelei igény szerint rendelhetik magukhoz és használhatják a FUTURE-TYPE egy teljesen feltöltött példányát. A jövőbe betekintést engedő autó az autonóm, online, elektromos, közösségi mobilitás (ACES) világának a közlekedési eszköze.
A koncepció lelke a világ első intelligens, csatlakozatott kormánykereke. A kormánykerék az otthonunkban, megbízható társként él velünk. A Sayer (a koncepció névadója az E-type formatervezője) a világ első hangvezérelt, mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett kormánykereke, amely több száz feladatot képes végrehajtani. Odahívja hozzánk az autót, lejátssza a zenénket, asztalt foglal a kedvenc éttermünkbe, de még azt is tudja, hogy mi van a hűtőszekrényben. A Sayer igazolja azt is, hogy tagjai vagyunk a Jaguar igény szerinti (on-demand) mobilitási szolgáltatási klubjának. Ebben a klubban választhatunk, hogy kizárólagosan szeretnénk-e birtokolni az autót, vagy megosztjuk azt másokkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy elég a kormánykereket megvásárolnunk, az autót magát nem kell.
Holnap reggel 8 órakor otthonunktól kétórányira lesz halaszthatatlan programunk? Nincs más dolgunk, mint kényelmes karosszékünkben ülve tájékoztatni erről Sayert, és az kiszámítja, hogy mikor kell felkelnünk, mikorra érkezzen meg otthonunkhoz (autonóm üzemben) az autó; de még azt is megsúgja, az útnak mely szakaszai kínálnak vezetési élményt, ahol érdemes lehet átvennünk a kormányt.
A Sayer annak a fejlett HMI (ember-gép interfész) rendszernek a lelke, amely az utazás teljes időtartama alatt kapcsolatot biztosít köztünk és a külvilág között – kivéve, ha úgy döntünk, nem szeretnénk, ha zavarnának, amíg átadjuk magunkat a vezetés élvezetének. Az utasok saját életük különböző szféráiból adatokat kérhetnek le, és azokat a rendszeren keresztül megjeleníthetik. Megnézhetjük, minden rendben van-e otthon, mit csinálnak családtagjaink vagy barátaink, mi történik a munkahelyünkön, és mindvégig kapcsolatban maradhatunk életünk minden területén. A különböző szférákat egyesével, vagy akár egyszerre is lekérdezhetjük – de akár magukra is hagyhatjuk azokat, így csak az az információ jut el hozzánk, ami valóban érdekel bennünket.
„A FUTURE-TYPE a vezetés és az autóbirtoklás lehetséges jövőjébe enged bepillantást. Szerves része arról alkotott jövőképünknek, hogy egy luxusautó-márka hogyan lesz képes megőrizni vonzerejét az autonóm mobilitás digitális világában.” – mondta Ian Callum, a Jaguar formatervezési igazgatója.
„A FUTURE-TYPE Concept egy olyan fejlett kutatási projekt, amelyen keresztül azt vizsgáljuk, hogyan tegyük vonzóvá az igény szerint használható Jaguar gondolatát 2040-ben és azon túl. Legyen szó munkába járásról, a gyermekek automatikus hazaszállításáról az iskolából, vagy egy hétvégi örömautózásról; amennyiben a városi forgalomban részt vesznek az igény szerint használható (on-demand) járművek, gondoskodnunk kell arról, hogy az ügyfelek ne versenytársaink, hanem a Jaguar non-stop szolgáltatását válasszák.”
A jövő csatlakoztatott világában egy flottányi FUTURE-TYPE várja teljesen feltöltött akkumulátorokkal, hogy ügyfeleink igénybe vegyék azokat. Ha gyermekét vinné iskolába, és csak két ülésre van szüksége, lehívhat egy 2+1 üléses FUTURE-TYPE modellt, amelynek beszélgető sarokként kialakított utasterében egymás felé fordulva társaloghatnak, miközben az autó önállóan, a lehető leggyorsabb, legtakarékosabb útvonalat választva elviszi önöket a célba.
A FUTURE-TYPE a forgalomban részt vevő többi autóval kommunikálva kooperatív menettechnológiákat is alkalmaz. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy az autók rövidebb követési távolságot tartsanak egymás mögött, a sávváltások és a kereszteződésen való áthaladások pedig biztonságosabbá és gyorsabbá válnak. Ezzel megnő az utak áteresztő képessége, és csökken a balesetek száma, miközben a FUTURE-TYPE keskeny karosszériájának köszönhetően a forgalomban és a parkolóban egyaránt kisebb helyen elfér.
A vezető akár arra is kérheti a FUTURE-TYPE-ot, hogy az út fárasztó, unalmas szakaszán (pl. csúcsforgalomban vagy útépítésnél) átvegye tőle a vezetést, de akkor is átadhatja a volánt, ha dolgozna vagy filmet szeretne nézni. Azokra a pillanatokra gondolva azonban, amikor magunk szeretnénk élvezni az autóvezetést, a tanulmányautó kormánykerékkel is rendelkezik.
Ez a kettős megközelítés lehetővé teszi a vezető számára, hogy szabadon válasszon a teljesen autonóm vezetés vagy a vezetőtámogatás között; utóbbi esetben a pilótát ugyanazok a fejlett technológiák segítik, amelyek a FUTURE-TYPE önálló közlekedését is lehetővé teszik. Ezek a technológiák a háttérben megbújva a jövőben biztonságosabbá, de egyben minden eddiginél élvezetesebbé is teszik a vezetést, hiszen az autó minden pillanatban figyel, és tisztában van azzal, hogy milyen helyzetek várnak ránk a következő pillanatban.
„A Jaguar jelenleg dinamikus, érzelmekben gazdag vezetési élményt kínál ügyfeleinek. Legyen szó a lélegzetelállító vezethetőségről, a különleges motorhangról, az ikonikus formatervről vagy az út és a vezető közötti, közvetlen kapcsolatról: ügyfeleink különleges élményben részesülnek Jaguarjuk volánja mögött. A FUTURE-TYPE annak a feltérképezésére született, hogy hogyan őrizhetnénk meg ezt az érzelmi kapcsolatot a jövőben, ahol nem biztos, hogy mindenki saját autót szeretne vásárolni, és ahol a Jaguar igény szerint rendelhető, autonóm gépkocsikat kínál ügyfeleinek.” – zárta gondolatait Ian Callum.
„Kutatásaink szerint az igény szerinti mobilitás és az autómegosztás korában is lesz kereslet a fényűzésre, a prémium élményekre és nem utolsó sorban a vezetés élményére. Az emberek akkor is stílusosan, kényelmesen szeretnének majd utazni, az autómegosztás gyakorlatának elterjedésével pedig sokkal többeknek nyílik majd lehetősége arra, hogy megtapasztalja a Jaguar szolgáltatásait, anélkül, hogy ehhez meg kellene vásárolniuk az autót.”

 

Jaguar Future-Type Concept képgaléria