Gyorsnak, hatékonynak, megbízhatónak vallják

A müncheni központú vállalatcsoport a sorozatgyártás egyre több területén kamatoztatja az intelligens technológiát, amely leveszi a munkatársak válláról az ismétlődő feladatok terhét.

A mesterséges intelligencia az autógyártás egyre több területén jelenik meg biztonsági, felülellenőrzési vagy már kifejezetten folyamatirányítási célból. 2018 óta a BMW Group az intelligens technológia számos válfaját alkalmazza tömegtermelési folyamataiban. Az egyik legfőbb ilyen terület az automatizált képfelismerés, amely során a mesterséges intelligencia a másodperc századrésze alatt veti össze az adott gyártási fázis megmunkált alapanyagainak és összeszerelt alkatrészeinek fényképét az adatbázisban eltárolt mintaképekkel. A technológia így valós időben képes kiszűrni a nem teljesen tökéletes alapanyagokat, egy hibásan összeszerelt alkatrész esetén pedig az eltéréseket is megmutatja.

Az innovatív technológia gyors, megbízható, és legfőképpen könnyen használható. „A mesterséges intelligenciában óriási lehetőségek rejlenek, miközben abban is segít nekünk, hogy fenntartsuk prémium minőségű sorozatgyártási szabványainkat úgy, hogy levesszük munkatársaink válláról az ismétlődő feladatok terhét” – fogalmazott Christian Patron, a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának innováció-alkalmazásért, digitalizációért és adatelemzésért felelős részlegvezetője.

A BMW Group tömegtermelési folyamataiban a rugalmasan alkalmazható, költséghatékony, mesterséges intelligenciára épülő technológia fokozatosan veszi át a telepített kamerák élőképeire támaszkodó megoldások feladatát. Az intelligens technológia alkalmazása meglehetősen egyszerű, használatához csupán egy hordozható mini kamerára és egy átfogó, előzetes adatbetáplálásra van szükség. A munkatársak egy adott alapanyagról vagy alkatrészről több szögből is fényképet készítenek, amelyeken bejelölik a lehetséges eltérések és meghibásodások helyét. A betáplált fényképekből így egy úgynevezett neurális hálózat épül fel, amelyre támaszkodva a mesterséges intelligencia a későbbiekben emberi közbeavatkozás nélkül képes a tökéletesen automatizált képfelismerésre. A munkatársaknak bonyolult kódokat sem kell írniuk, hiszen az algoritmus ezt is elvégzi helyettük. A technológia betanítási folyamata során – amely akár egy egész éjszakát is igénybe vehet – egy nagyteljesítményű szerver a körülbelül száz darab fényképből összeállítja az adott alapanyag vagy alkatrész neurális hálózatát, majd azonnali optimalizálásba kezd: néhány tesztfolyamat és utóhangolás után a technológia 100%-os megbízhatósággal működik. A betanítási folyamat végeztével és a neurális hálózat felépülésével a mesterséges intelligencia tökéletesen látja, hogy a tömegtermelési láncban érkező alapanyag vagy alkatrész megfelel-e a BMW Group kivételesen magas gyártási szabványainak.

Az intelligens technológia még a folyamatosan mozgó tárgyakat is képes tökéletesen leképezni, függetlenül az adott gyárterület fényviszonyaitól és a mini kamera pozíciójától. Mindez végtelenül széles felhasználási területeken kínál óriási lehetőségeket, nem csupán a konkrét tömegtermelési folyamatokban, de a logisztika területén is. A mesterséges intelligencia számos esetben képes levenni a munkatársak válláról az olyan ismétlődő feladatok terhét, mint például az elakadásjelző háromszög precíz csomagtérbe szerelésének vagy az első ablaktörlő lapátok rögzítésének ellenőrzése.