Habsburg épphogy lemaradt a pontszerzésről Assenben

Habsburg Ferdinánd épphogy lecsúszott a pontszerzésről a DTM hétvégi (július 20-21.) futamain, melyeknek a „Sebesség Katedrálisaként” is emlegetett hollandiai Assen adott otthont.  

Először látogatott el Assenbe a DTM mezőnye, amely egyben azt is jelentette, hogy az újonc Habsburg az élmenőkhöz képest a szokásosnál kisebb hátránnyal vághatott neki a hétvégének. Ez már a pénteki első szabadedzésen megmutatkozott, ahol az R-Motorsport osztrák versenyzője a 12. időt autózta.

Azonban az időmérő edzésen az Aston Martin Vantage DTM autó már nem tudta felvenni a tempót a rivális gyártók versenygépeivel, így az R-Motorsport négy pilótája  sereghajtóként, az eredménylista utolsó négy helyén végzett.
Habsburg és csapattársai örömmel fogadták az első futam rajtja előtt a pályára lezúduló esőt, az ugyanis valamennyire kiegyenlítette az erőviszonyokat a szárazban jóval versenyképessebb ellenfelekkel szemben. 

A meglehetősen zord időjárási körülmények ellenére Habsburg kiválóan vette az akadályokat, és a rajtrács 17. helyéről verekedte előre magát. Mindössze egy körrel a leintés előtt az osztrák versenyző már a 12. helyen autózott, legjobb Aston Martin pilótaként, azonban a verseny leintése előtti utolsó métereken csapattársa, Jake Dennis megelőzte őt. 

“Az eső nagyon intenzíven esett, de én különösen szeretem az ilyen versenyeket, ugyanis kicsit kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Ilyenkor több múlik a versenyző képességein” – mondta el a Greenstorm által támogatott versenyző. “Jó móka volt Jake-kel (Dennis) csatázni, de végül ő volt a gyorsabb, és el tudott menni mellettem. Sajnálom, mert jó lett volna elöl végezni az Aston Martinok között, de örülök a második helynek Jake mögött ,és az összetett 13. pozíciónak.” 

Vasárnap reggel ragyogó napsütés fogadta a DTM mezőnyét. A négy Aston Martin ezúttal is küszködött az időmérős tempóval, így sok múlott a megfelelő versenystratégia megválasztásán. 

Az egykiállásos stratégia mellett döntő Habsburg óvatosan vezetett a verseny első szakaszában, mielőtt kiállt volna a friss abroncsokért, azután pedig mindent beleadva egészen a tizenkettedik helyig menetelt előre.

“Így utólag, talán egy kicsit túl óvatosra vettem a dolgot a második futam elején,de még mindig ismerkedek az autóval és a gumikkal.” – mondta el Habsburg. “Nem titok, hogy küszködünk a versenytempóval, de ez az első évünk, úgyhogy nem lehet okunk panaszra. Ezután is keményen kell dolgoznunk, hogy folyamatosan fejlődni tudjunk, és tudom, hogy hamarosan eljön majd a mi időnk is.”

Habsburg a következő kihívásnak új versengéppel vág neki, ugyanis az R-Motosport csapata jövő hétvégén a spái 24 órás futamon áll rajthoz. A néhány héttel ezelőtti sikeres tesztet követően Ferdinánd és csapattársai, Hugo de Sadeleer, Aaro Vainio és Ricky Collard „Silver Cup”-os babérokra tör majd egy Aston Martin Vantage GT3-on osztozva. 

“Bár mindkét autó alapja az Aston Martin Vantage, azonban mégis teljesen máshogy kell őket vezetni.” – mondta el Habsburg. “Míg a DTM autó egy vérbeli, sprintversenyekre épített versenyautó , addig a GT3 tele van olyan elektromos rásegítésekkel mint az ABS vagy a kipörgésgátló, kevesebb rajta az aero elem, és hosszú távokra van beállítva. Ehhez jön még a 24 órás versenyek  sajátos természete is, amely teljesen más vezetési stílust követel meg.”

“Nagyon jó emlékeim vannak a spái 24 órás futamról, ugyanis két éve már nyertem ott az FIA F3 Európa-bajnokságban. Remélem most hétvégén ismét sikerül majd felállnom a dobogóra.”