Hangodiék Peugeot 208 Rally4-ese nem csak a kupán belül volt a leggyorsabb a Salgó Ralin

A tavalyi bajnok páros, a Hangodi-Bunkoczi kettős győzelmével fejeződött be a szezonnyitó országos rali bajnoki futam Salgótarjánban. A 2021-ben érettségizett pilóta és rutinos navigátora nem csak a Kupában, hanem a 2WD értékelésben is a legjobban szerepelt. Hét autóval neveztek a Peugeot 208 Rally4 Cup Hungary idei első versenyére, az elrajtolók közül mindenki célba ért, a gyorsasági szakaszok végén adott interjúk alapján az újoncok is nagyon jól érezték magukat.

Négy hónapot kellett várni a tavalyi izgalmas évzáró után, hogy újra igazi ralihangulatba csöppenjenek a hazai rajongók. A nógrádi megyeszékhely nagy hagyományokkal bír a ralisportban és ennek megfelelően most is kiemelt szerepet kapott a futam a város életében. Salgótarján lezárt főterén a ralisok szervizparkja vette át a hatalmat március utolsó szombatján. Ebben a táborban mindig üde színfoltot nyújt a Peugeot Kupa egységes megjelenése. Idén a Peugeot Sport új színeiben pompázó sátrak és molinók sok érdeklődőt csaltak a a sátrakhoz, hogy megnézzék a 208 Rally4 versenyautókat.

Öt korábbi szereplő mellé két újdonsült páros érkezett a kupasorozat első állomására. Sajnos Viszlóéknak az utolsó pillanatban vissza kellett lépni az indulástól, a pilóta betegsége miatt. Hangodi Bendegúzék elsődleges célja idén a bajnoki cím megvédése, miközben folyamatosan gyorsulni szeretnének. Trencsényi Vince sikerre éhesen érkezett. Vogel Adrienn dobogós terveket szövögetett, bízva tapasztalt navigátorában. Csoma András pedig a versenykilométerek gyűjtésében látja az előrelépést. Az újonc Vida Péter mindent megtesz, hogy tanulni tudjon a tapasztaltabbaktól. A szintén újonc Berta Lászóék autója az utolsó pillanatban készült el, ennek ellenére bíztak abban, hogy hamar fel tudják venni a ritmust a többiekkel. Így indultak neki a párosok a Salgó Rally menetrendjében szereplő, háromszor három gyorsasági szakasznak.

A sokszoros magyar bajnok, ifjabb Tóth János idén is segíti tapasztalatával a versenyzőket. Janika a rajt előtt most is végigment a pályákon, sok hasznos információt küldött a Kupasorozatban indulók zárt viber csoportjába, ahol egymást biztatják, néha egymást zrikálják a versenyzők, de a kupán belüli nagyon jó légkör itt is jelen van.

Hangodiék bajnokhoz méltóan kezdtek, az újonc Bertáék mindenkit megleptek azzal, hogy az elejétől kezdve a második helyen autóztak. Trencsényi Vince magában kereste a hibát, aztán egy apró technikai gond is hátráltatta, de a verseny második felében már élvezte a küzdelmet. Vogel Adrienn elhitte, amit navigátora mondott, így folyamatosan sikerült a legjobbak között autóznia. Csoma András most is rengeteget tanult a verseny végére, Vida Péter pedig joggal lehetett büszke arra, hogy karcmentesen sikerült befejeznie élete első Rally1-es versenyét.

Hangodiék nyerték a futamot és nem csak a Peugeot 208 Rally4 Kupában, hanem a 2WD értékelésben és az RC4 kategóriában is a leggyorsabbaknak bizonyultak. Bertáék első kilométerei ezzel az autóval olyan jól sikerültek, hogy egyből a dobogó második helyére hozta őket a kis Peugeot. Trencsényiék a végére sokat gyorsultak, sikerült felkapaszkodniuk a dobogó harmadik helyére. Vogel Adrienn és Maricsek Miklós a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Ötödikek lettek Vida Péterék, megelőzve a Csoma-Radó párost.

Minden, a Peugeot 208 Rally4 Kupában elrajtoló versenyzőpáros célba ért a Salgó Rally-n! Fáradtan, de boldogan nyilatkoztak a céldobogón. A legjobbak nem csak serlegeknek, hanem – a Kupasorozat hagyományaihoz híven – pénzjutalomnak is örülhettek a pódiumon.

Hangodi Bendegúz: „Nagyon élveztem, főleg a harmadik kört. Próbáltunk egy biztos tempót diktálni és jó volt a korábbi bajnok ellen is versenyezni. A végén rámentünk a Power Stage eredményre is, örülök, hogy maximális ponttal mehetünk haza a szezonnyitóról.”

Berta László: „Csak nagyon keveset tudtunk menni az autóval a futam előtti napon. Fárasztó nap volt a mai, de nagyon jól éreztük magunkat. Tapasztalatszerzésnek jó volt és boldogok vagyunk az eredmény miatt is.

Trencsényi Vince: „Nap közben szervoszivattyút kellett cserélnünk és kicsit bátortalanul is kezdtem. A verseny második fele már nagyon tetszett, legfőképp az utolsó gyorsasági szakasz.”

Vogel Adrienn: „Ez volt életem első Salgó Rally-ja! Miki nagyon sokat gyorsít rajtam a jobb oldalról, sokkal bátrabban mentem már a verseny végére. Jó napunk volt, sokat tanultam, és az eredménnyel sem lehetek elégedetlen.”

Vida Péter: „A kocsi nagyon jó! Folyamatosan tudtunk gyorsulni, jó volt a szervizben minden kör után megbeszélni a tapasztalatokat Janikával és a többiekkel. Tetszett minden, boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk.”

Csoma András: „Ahogy a Főnök Úr (Radó István, a navigátor) mondja: kezd jó lenni. Egy csomó mindent tanultam, az autón is állítgattunk. Várjuk már a következő futamot!”

A kupasorozat következő versenye: Dunakanyar Rally, 2022. május 27-28.