Hármas Audi győzelem egy drámai DTM futamon Spielbergben

Vasárnap az Audi ismét hármas győzelmet ünnepelhetett a DTM spielbergi versenyhétvégéjén, az osztrák Red Bull Ringen. Egy viszonylag eseménytelen szombati versenyt követően a nézők látványos küzdelemnek lehettek szemtanúi, amelynek végén meglepetésre az Audi Sport Team Rosberg csapat versenyzője, René Rast került ki győztesen.
 
Az egész vasárnapi versenyt ugyanis Rast csapattársa, Jamie Green dominálta. A brit versenyzőnek Audi RS 5 DTM versenyautójával sikerült ismét megszerezni a pole pozíciót és már rögtön a rajt után ő diktálta az iramot. Green és a szélárnyékban autózó Rast nagyszerű teljesítményével az Audi Sport Team Rosberg eséllyel pályázott egy első-második helyre egészen addig, amíg három körrel a vége előtt az élen haladó Green váratlanul sebességet vesztett és váltóproblémái miatt a 14. helyig csúszott vissza.
 
Így René Rast DTM-es újonc évében már harmadik győzelmét ünnepelhette a hétvégén, a bajnoki táblázatban pedig egészen a második helyig lépett előre. Ő is egyike annak a hat pilótának, akiknek esélyük van elhódítani a bajnoki trófeát az október 14-15-én Hockenheimben megrendezésre kerülő idényzáró hétvégén. Négyen közülük pedig egy Audi RS 5 DTM versenyautóval állnak majd rajthoz. „Nekem személy szerint ez egy nagyszerű eredmény.” – nyilatkozta Rast. „De nagyon sajnálom, hogy Jamie számára így alakult a verseny. Győzelmet érdemelt volna a mai napon. Egyrészről nagyon boldogok lehetünk, hiszen megnyertük a versenyt, másrészről viszont sajnáljuk, hogy nem lett belőle egy első-második hely.”
 
Mike Rockenfeller (Audi Sport Team Phoenix) és Nico Müller (Audi Sport Team Abt Sportsline) második illetve harmadik helyével a 2017-es szezonban most először képviseltette magát egyszerre mindhárom Audi csapat a dobogón. Rockenfeller úgy érezte, hogy ez a verseny már elment, miután a futam első harmadában erősen eltalált egy rázókövet. De a kerékcserét követően „Rocky” visszaküzdötte magát az élbolyba, megelőzve többek között a bajnokság jelenlegi éllovasát, Mattias Ekströmöt és Marco Wittmannt, a BMW pilótáját.
 
Szombati győzelme után Mattias Ekström az ötödik helyen végzett, így sikerült megőriznie vezető helyét a pilóták pontversenyében. A nyolcadik helyről rajtolva a svéd pilótának keményen kellett küzdenie az ötödik helyért járó 10 pontért. Ekström igen kockázatos taktikát választott, hiszen már az első körben kiállt kereket cserélni. Miután a verseny vége előtt nem sokkal behívták a biztonsági autót a pályára, Ekström a mezőny legelhasználtabb gumijain autózva a végsőkig folytatta a küzdelmet. A fordulatokkal teli utolsó szakaszban még így is képes volt megelőzni a BMW versenyzőjét Marco Wittmannt és ezzel megszerezte az ötödik helyet.
 
Vele ellentétben Loïc Duval a legfrissebb gumikkal vágott neki a véghajrának és ennek köszönhetően az utolsó helyről a nyolcadikra sikerült felküzdenie magát. Ezzel Duval másodszor szerzett pontot a DTM sorozatában.
 
„Elképesztő verseny volt.” – nyilatkozta Dieter Gass, az Audi Motorsport vezetője. „Az első három hely megszerzésével nagyszerű hétvégét zártunk. De rettenetesen sajnálom, ami Jamie-vel történt. Hibátlan teljesítményt nyújtott itt Spielbergen egészen az első naptól kezdve. Kétszer is megszerezte a pole pozíciót és kétség nem fér hozzá, hogy a mai győzelmet is megérdemelte volna. Egy technikai hiba miatt ennyit veszíteni ilyen kevéssel a vége előtt igazán fájdalmas dolog. Mattias (Ekström) egy igazán kockázatos stratégiával küzdötte vissza magát az élre és most éllovasként utazhat Hockenheimbe. A DTM rajongók igazán látványos fináléra számíthatnak.”
 
Négy Audi pilóta (Mattias Ekström (172 pont), René Rast (151), Jamie Green (137) és Mike Rockenfeller (134)) áll jelenleg a pontverseny első négy helyén. Csupán a BMW versenyzője, Marco Wittmann (134 pont) és a Mercedes-Benz pilótája Lucas Auer (131 pont) van versenyben az Audival a bajnoki címért. A gyártók versenyében az Audi 166 ponttal a Mercedes-Benz előtt jár, és 213 ponttal előzi meg a BMW-t. A csapatokat illetően az Audi Sport Team Rosberg áll az első helyen, nyomában az Audi Sport Team Abt Sportsline alakulatával.
 
A második verseny eredménye:
 
1 René Rast (AUTO BILD MOTORSPORT Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Rosberg) 39 kör 57 perc 21.893 másodperc alatt
 
2 Mike Rockenfeller (Schaeffler Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Phoenix) + 1.025 mp
 
3 Nico Müller (Playboy Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Abt Sportsline) + 1.824 mp
 
4 Gary Paffett (Mercedes-Benz) + 3.741 mp
 
5 Mattias Ekström (Red Bull Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Abt Sportsline) + 6.136 mp
 
6 Marco Wittmann (BMW) + 7.968 mp …
 
8 Loïc Duval (Castrol EDGE Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Phoenix) + 8.457 mp
 
14 Jamie Green (Hoffmann Group Audi RS 5 DTM/Audi Sport Team Rosberg) + 16.754 mp