Három éves a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer

Három év alatt 26,98 milliárd forint forgalom származott mobilparkolásból a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül, további 17 milliárd forintot tett ki az elektronikus autópálya matrica eladások és a tehergépjárművek használatarányos autópályadíj vásárlásainak értéke – közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. az MTI-vel hétfőn.

Az idén három éves, 2014. július 1-jén indult Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül az elmúlt három évben összesen 66,48 millió tranzakciót bonyolítottak le.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és 22 viszonteladó partnere 80 parkolási üzemeltetőnél, 270 parkolózónában kínál országosan egységes mobilparkolási szolgáltatást. A működés három éve alatt mintegy 62,5 millió mobilparkolási tranzakciót bonyolított le a rendszer. Az idei év első hat hónapjában 12,2 millió volt a parkolási tranzakciók száma.
Az elmúlt három évben csaknem 4 millió alkalommal vásároltak e-matricát, illetve a HU-GO TopUp és viszonylati jegyeket.
Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben használja a készpénzmentes, modern mobilfizetési szolgáltatásokat. Az idén a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megkezdte szolgáltatási portfóliójának további bővítését, amelynek célja, hogy 2017-ben a kiemelten frekventált magántulajdonú “zárttéri” parkolók számára is elérhetővé tegye az országos Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez csatlakozást.
Emellett 2017-ben folytatják a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) megvalósítását, illetve azon innovatív megoldások létrehozását, amelyek lehetőséget biztosítanak az állami készpénzmentes fizetési szolgáltatások további modernizálására – tette hozzá a vezérigazgató.
A Nemzeti Smart City Technológiai Platform keretében idén megvalósítják a Pécs Behajtás – Védett Övezet projektet, amelynek célja a Baranya megye központjában található UNESCO világörökségi terület forgalomcsökkentése, és a várakozási díj mobil fizetéssel történő megfizetésének megvalósítása – olvasható a közleményben.