Használtan is a Lexus a legjobb választás

Európa egyik legnagyobb olvasói szavazásán közvetlenül a felhasználók szavaznak az év legjobb használtautóira. Az Auto Express Driver Power Év Használtautója választásán idén is tarolt a Lexus.

Az újonnan bevezetett típusokat rangsoroló Év Autója szavazásokkal szemben gyakori ellenvetés, hogy nem tükrözi a konstrukció tartós életképességét: magyarul azt, hogy hosszabb távon, a mindennapi használat során milyen együtt élni az autóval. Megbízhatóság, praktikum, szerethetőség, vezetési élmény: ezek azok az értékek, amelyek az első látásra fellobbanó szerelem csillapodásával éveken át édessé teheti az autó birtoklását – vagy éppen fordítva, napról napra elátkozzuk a percet, amikor pénzt adtunk ki érte.
A brit Auto Express által hagyományosan megrendezett Driver Power szavazás pontosan ezeket az értékeket keresi az autók megvásárlását követő három év során szerzett tapasztalatokat firtatva, míg az ehhez kapcsolódva meghirdetett Best Second Hand Car 2017 választás a harmadik és a hatodik év közötti intervallumra nézve méri ugyanezt, arra keresve a választ, hogy mely autókkal járhatunk a legjobban, ha használtan vásároljuk meg azokat.

Nos, röviden: a Lexus típusaival. A japán márka három modellje is bejutott a tíz legjobb közé: a harmadik generációs (2013 óta gyártott) Lexus IS a legjobb használt prémium autó; a szintén harmadik generációs (2009-2015) Lexus RX a tökéletes választás, ha szabadidőjárműre vágyunk; a teljes mezőny magasan legmegbízhatóbb autója, egyben a legjobb kompakt családi modell pedig a 2011 óta kapható CT200h prémium hibrid ferdehátú.
A tulajdonosok járművük 31 különböző aspektusát értékelték. Ezek alapján az összesítésben ezüstérmes Lexus IS az abszolút első helyen végzett a motor és sebességváltó kategóriában, valamint ez bizonyult a legcsendesebb járműnek. Szintén magas pontszámokat ért el a modell fűtése és klímaberendezése, valamint biztonsági jellemzői. A végső rangsorban hatodik Lexus RX hajtáslánca mellett a magasan legjobb meghibásodási aránnyal (a három év alatt mindössze az autók öt százalékánál jelentkezett probléma) büszkélkedhet, míg a hetedik helyre sorolt Lexus CT üzemképessége megingathatatlan: a tulajdonosok csupán lényegtelen apróságokkal, a megbízható használhatóságot nem befolyásoló részletekkel kapcsolatos problémákról számoltak be. Mindhárom Lexus jóval kisebb arányban hibásodott meg egyébként, mint a tíz legjobb autó bármelyike; nem véletlen, hogy ez az egyetlen márka, amely három típusával is képviselteti magát az összesített Top10-ben.
Fotók: Lexus