Hétfőn kezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, hetekig forgalomkorlátozás lesz

     Hétfőn megkezdődnek a felújítási munkálatok a fővárosi Blaha Lujza téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be – mondta el a főpolgármester kabinetfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

    Balogh Samu közölte: a tér felújítása mellett az aluljárót felülről újraszigetelik, és emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot le kell zárni.


    A Rákóczi úton fennmarad a 2×2 sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni. Az érintett szakaszon megszűnik a kerékpársáv – tette hozzá.


    Balogh Samu elmondta, a forgalmi rend kialakításakor konzultáltak a Magyar Autóklubbal is, és több javaslatukat is figyelembe vették.


    A nagykörúti villamosok közlekedését nem kell korlátozni, a vágányok alatt ugyanis már korábban, a villamosvonal rekonstrukciójakor elvégezték a szükséges munkákat – jelezte.


    A forgalomkorlátozás alatt a főváros felfüggeszti a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.


    A kabinetfőnök kitért arra is, hogy a korábbi terveket átdolgozták, ennek köszönhetően a tér zöldebb lesz, és megteremtik a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamosok bekötésének lehetőségét is.


    Azt mondta, a beruházás nyomán a tér zöldebb lesz, az eredetileg tervezetthez képest több fát ültetnek, valamint akadálymentessé válik a csomópont és lesz nyilvános vécé is.


    A tér használatát és a gyalogosforgalmat a felújítás befejezéséig, 2022 végéig korlátozzák – közölte Balogh Samu.


    Szólt arról, hogy a beruházás költségvetésében kisebb részben állami támogatás is szerepel, és éppen emiatt, adminisztratív okokból nem várhat tovább a felújítás.


    Balogh Samu elmondta azt is, hogy a főváros a nyáron három olyan nagy beruházást indít el, amely évek óta húzódik. A pesti alsó rakpart és a Lánchíd felújításának megkezdése után most a Blaha Lujza téren is megindulhat a munka – közölte. Megjegyezte: a főváros korábbi vezetői mindhárom beruházást jóval korábbra ígérték, azoknak még az előző ciklusban el kellett volna készülniük.


    A sajtótájékoztatón a Lánchíd augusztus 20-ai fényfestéséről is kérdezték Balogh Samut, aki azt mondta: a tűzijátékok kilövése a hídról nem lehetséges az ott folyó felújítási munkálatok miatt. A fényfestésnek elvi akadálya nincs, arról a kivitelezővel kell egyeztetni.


    A sajtótájékoztató előtt a Budapesti Közlekedés Központ (BKK) tartott háttérbeszélgetést a tér felújításáról.


    Balogh Samu az eseményen közölte, hogy a munkaterületet szerdán adták át a kivitelezőnek. A téren hetven fa lesz, az eredeti tervekhez képest hússzal több, viszont az oda tervezett pavilonépületet most nem építik meg, mert korábban sem volt rá fedezet – mondta.


    Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta, a nyilvános vécé a Márkus Emília utcában kap helyet, a már említett kulturális pavilont más projekt keretében valósíthatják majd meg, a Gombaként ismert szökőkutat áthelyezik a burkolatra, így meg lehet majd érinteni, és lesz még egy “magasra lövő” szökőkút is.


    Új gyalogátkelőket is kialakítanak, körbejárható, akadálymentes csomópont jön majd létre a felújításnak köszönhetően.


    A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére a burkolatba gravírozzák az épület alaprajzát, és a színházi ülőhelyekre utalva bordó köztéri székek is lesznek a téren. A színházi emlékművet felújítják és áthelyezik a tér központjába – mondta.


    Horváth László közölte, hogy a projekt teljes költsége – amely tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet – 3,47 milliárd forint.


    A forgalmi változásokról szólva elmondta, a felújítás közben a téren lesznek gyalogosfolyosók, az aluljáró megközelíthető lesz.


    Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója azt közölte, hogy a felújítás közben folyamatosan megközelíthetők maradnak a busz- és villamosmegállók. A tér belső, legnagyobb részét viszont a felújítás teljes idejére lezárják.