Honda CBR1000RR-R Fireblade (Modellév:2022)

ÖsszegzésÉppen harminc éve jelent meg a piacon az első Honda Fireblade. A modellcsalád legutóbbi, 2020-ban színre lépett változatának különlegessége, hogy minden porcikájában eltér a korábbi CBR-ektől, tervezésekor az volt az elsődleges szempont, hogy minél gyorsabb legyen a versenypályákon.

Ezt továbbfejlesztve született meg a 2022-es kiadás, melynek 14 500-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező csúcsteljesítménye 160 kW (217,6 LE), és főként abban jár előrébb őseinél, hogy még gyorsabban lőhet ki a kanyarokból. Ennek érdekében átdolgozták a szívócsonkokat, a légszűrőházat, illetve az ahhoz kapcsolódó légbeömlőt, valamint a kipufogó középső részét. A módosítás eredményeként még nyomatékosabbá vált az erőforrás a középső fordulatszám-tartományban. Emellett a hátsó lánckerék 3 foggal nagyobb, immáron 43 fogas, és a rövidebb áttétel révén még dinamikusabbá vált a gyorsulás. A HRC versenyzőinek visszajelzései alapján átdolgozták a Honda Állítható Nyomatékszabályozót (HSTC) és az elektronikus gázmarkolatot is, ezáltal könnyebben kontrollálható a motor a kigyorsítások közben.

Nem maradt érintetlenül a fékrendszer sem, az első Nissin féknyergek dugattyúinak új anyaga és bevonata egyszerre növeli a hatékonyságot, valamint a rendszer terhelhetőségét. Ezzel szemben a jól bevált felfüggesztés változatlanul került át az elődből, tehát az RC213V-S-t idéző lengővilla, Showa futómű és háromfokozatú, elektronikus szabályozású kormány-lengéscsillapító (Honda Electronic Steering Damper, HESD) csatlakozik az alumíniumvázhoz. Az idomzat és az üléshelyzet is megegyezik a korábbi Fireblade-ével, tehát továbbra is rendkívül csekély légellenállású, végletekig tökéletesített burkolat öleli körbe a vázat, kiegészítve a MotoGP-ből ismert szárnnyal, mely komoly leszorítóerőt gerjeszt, hogy a féktávokon is stabil maradjon a gép. Szintén a gyorsaságot szolgálja a rendkívül felhasználóbarát, ösztönösen kezelhető, színes TFT-kijelző, amivel a vezető beállíthatja a teljesítményleadás jellegét, a motorfék mértékét, illetve a HSTC, az Egykerekezés-gátló, a Rajtprogram (Start Mode) és az ABS működését. Mindezt megkoronázza, hogy a CBR intelligens kulccsal (Smart Key) indítható.

Bevezetés

Idestova 29 éve, hogy az ikonikus Honda Fireblade felbukkant a horizonton és átrendezte a literes gyorsasági motorok piacát. Azóta a japán legenda olyan gépek alapjául szolgált, melyek tulajdonképpen minden világversenyen remekeltek, beleértve a Man-szigeti TT-t is.

Hogy a legenda megőrizhesse előkelő pozícióját az utakon és a pályákon, a mérnökök 2020-ra még magasabb műszaki színvonalra emelték. Munkájuk gyümölcseként két újdonság látott napvilágot: a CBR1000RR-R Fireblade és a CBR1000RR-R SP Fireblade[1].

Ezek a világelső technikai fejlettséget képviselő modellek a sokszoros világbajnok Honda Racing Corporation, azaz a HRC közreműködésével készültek, vagyis az RC213V-S idomzatánál, vázánál, futóművénél és erőforrásánál alkalmazott műszaki megoldások köszönnek vissza róluk, a kezelhetőséget illetően pedig messze túlszárnyalnak mindent, hogy a bolygó leggyorsabb pályamotorjai legyenek.

A jövő év a Honda és a Fireblade szempontjából is fontos évforduló, hiszen 2022-ben ünnepli a gyár a korszakalkotó modell születésének 30. évfordulóját. Számos ponton módosítottak a modellen, többek között hatékonyabb lett a fékrendszer, valamint a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC), és még erőteljesebben gyorsíthat ki a pilóta a kanyarokból. Ráadásul elérhető a korlátozott darabszámban készülő CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary kiadás is, mely különleges fényezésével egyszerre tiszteleg az elmúlt három évtized sikerei és az 1992-es ős előtt. Erre utal a festése is, hiszen azonnal szembeötlik, hogy az első Fireblade ihlette.

Áttekintés

A Fireblade soros, négyhengeres erőforrásának legnagyobb forgatónyomatéka 112 Nm (12 500 f./perc), csúcsteljesítménye 160 kW, azaz 217,6 LE (14 500 f./perc).

Az idei fejlesztések nyomán javult a motor gyorsulása és még kiegyensúlyozottabb lett a kanyarokban. A hátsó lánckerék fogszáma 40-ről 43-ra nőtt, ezáltal dinamikusabb a gyorsulás a középső fordulatszám-tartományban, de alaposan kipörgetve is ugyanolyan erős a motor, mint elődjei.

Hogy a levegő a lehető leghatékonyabban juthasson az erőforrásba, átdolgozták a légszűrőt és a hozzá kapcsolódó légbeömlőt. Ehhez igazították a szívócsonkokat is, hogy az új alkatrészek növeljék a levegő áramlási sebességét, a módosított kipufogócső és katalizátor pedig gyorsabb gázáramlást biztosít.

Az elektronikus gázmarkolat (Throttle By Wire, TBW) csekélyebb ellenállású rugót kapott, így közvetlenebb a gázreakció, valamint egyenletesebben szabályozható a teljesítmény. A világ legkiválóbb versenyzőitől – közöttük a Honda HRC World SBK-pilótáitól – érkezett, hasznos visszajelzések alapján finomítottak a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) működésén, hogy igazodjon az vehemensebb gyorsuláshoz, egyszersmind mindig ideális tapadás és bőséges visszajelzés segítse a pilótát.

A 3 alapértelmezett menetüzemmód továbbra is lefedi a különféle helyzeteket, tudniillik ezeken belül is széles tartományban szabályozható a motorfék mértéke, az Egykerekezés-gátló érzékenységi szintje és a HSTC működése. További jó hír, hogy az elektronikai csomagban már megtaláljuk a rajtprogramot (Start Mode) is.

A CBR1000RR-R Fireblade kis méretű, rövid löketű erőforrása számos tekintetben megegyezik az RC213V-S-ével, egyforma többek között a furatátmérő és a lökethossz, a himbás szelepmozgatás, a titán hajtórúdkészlet és a belső súrlódást minimalizáló technológia is, és nem maradtak ki a hengerek hűtőfolyadék-tereit összekötő, alul kialakított járatok sem. A Honda hagyományaira építve a vezérműtengelyek hajtásában fogaskerekek is szerepet vállalnak, és az sem mellékes, hogy a fejidom ram-air nyílása egyenesen a levegőszűrőházba vezeti az éltető oxigént. A gázcsere folyamatát 4-2-1 rendszerű, ovális csövekből összeállított leömlő, valamint – az Akrapoviccsal közösen fejlesztett – végdob teszi még hatékonyabbá.

Az alumínium hídvázban az erőforrás hátsó része a központi rugóstag bekötési pontjaként szolgál, míg a sajátos formájú lengővilla az RC213V-S alkatrésze alapján készült. A váznyúlványok merevségének meghatározásakor, a súlyelosztásnál és a kormány-geometria kidolgozásakor egyaránt rendkívül körültekintően jártak el a Honda mérnökei, hogy minden összetevő igazodjon a megnövekedett teljesítményhez, s meglegyen a kellő tapadás, illetve visszajelzés az első és hátsó keréknél. Az esések elkerülésében a hattengelyes helyzetérzékelőnek (Inertial Measurement Unit – IMU) is jelentős szerepe van, hiszen folyamatosan figyeli a jármű pozícióját és fontos adatokkal járul hozzá a menetbiztonsági eszközök működéséhez. Sokoldalúságát mutatja, hogy – egyebek mellett –az átmenőrudas, háromállású Honda Elektronikus Kormány-lengéscsillapító (Honda Electronic Steering Damper, HESD) karakterisztikáján is képes változtatni.

Felfüggesztése Showa 43 mm-es csúszószár-átmérőjű, nagydugattyús (BPF) villából és Showa Balance Free Rear Cushion Lite (BFRC-Lite) központi rugóstagból áll. Ezentúl átdolgozott, módosított alapanyagú dugattyúk dolgoznak a Nissin nyergekben, melyek hőelvezetési képessége a speciális felületkezelésnek köszönhetően tovább javult. A rendszer működését – szabályozható érzékenységű – blokkolásgátló (ABS) felügyeli, így közúton és pályamotorozásnál is ideális.

Az alacsony légellenállás és az optimális leszorítóerő érdekében a CBR1000RR-R-nél is bevetették az RC213V MotoGP-versenymotornál alkalmazott légterelő szárnyakat. Ezeknek hála stabilabb a motor fékezésnél, illetve a kanyarok bejáratánál, és az üléspozíció is az előnyös levegőáramlás érdekében ilyen kompakt. A minden paraméterében személyre szabható, öthüvelykes, ösztönösen kezelhető TFT-műszeregységet a kormány bal oldalán elhelyezett, négyirányú kapcsolóval vezérelheti a pilóta, az átlagon felüli ergonómiáról pedig Smart Key névre keresztelt intelligens kulcs gondoskodik.

Továbbra is elérhető a modellhez a legendás elődöket idéző Grand Prix Red színösszeállítás, azonban 2022-től első, fehér „rajtszámtáblával” egészítik ki a fényezést.