Honda Forza 125 (Modellév: 2022)

Összegzés: A rendkívül kényelmes Honda Forza 125 jövő évtől még szebb színösszeállításban kerül a hazai márkakereskedésekbe. Természetesen minden, a korábban megismert és megszeretett gazdag felszereltséget tartalmazza a Honda GT-stílusú robogója, azaz az elektromos mozgatású szélvédőt, a két, teljesértékű bukósisak befogadására alkalmas tárolórekeszt,  az USB-C aljzatot, a kipörgésgátlót (Honda Selectable Torque Control – HSTC), a LED világítást és az okoskulcsot.

Bevezetés

A Forza 125 azon európai robogósoknak készül, akik az átlagosnál többet várnak el egy nyolcadliteres géptől: több erőt, sportosságot és praktikumot. Ez a típus – 2015-ös bevezetésétől kezdve – minden elvárást teljesített és meghaladott, sőt a tulajdonosok visszajelzéseire reagálva évről évre fejlesztették, ennek köszönhetően több mint 80 ezer darab talált gazdára belőle.

Egy városlakók által használt robogónak mindent tudnia kell, ami egy 125 cm3-es modelltől elvárható és ez alól a modern, tetszetős külső sem kivétel. Két eltérő világ legjobbját keresik, egy olyan motort, mely a GT-stílusú nagyrobogók nyílt utakon nyújtott kényelmét ötvözi a kisebb, könnyebb masinák városi fürgeségével, gyorsulásával és parkolási előnyeivel. Honda eSP névre keresztelt, kompakt, négyszelepes erőforrása kimondottan fürgévé varázsolja a Forzát, így pillanatok alatt magunk mögött tudhatjuk a torlódásokat, emellett kényelme, időjárás-védelme és teljesítménye révén autópályán is otthonosan mozoghatunk vele. Mindezt megkoronázza a tárhelyek sokasága, a széleskörűen alkalmazott, kiváló minőségű alkatrészek tömege, a szebb megjelenés és a legendás Honda-minőség – nem is csoda, hogy világszerte ilyen népszerű a modell.

Persze nem ok nélküli a siker, hiszen rendszeresen frissítik, tökéletesítik a Honda robogóját. 2018-ban például vadonatúj külsővel szerzett újabb híveket magának, és – hogy megőrizze előkelő helyét a piacon – olyan hasznos újdonságokkal növelték a használati értékét, mint a teljesen LED-világítás és az elektromosan állítható légterelő.

2021-ben ismét új, továbbfejlesztett Forza 125-öt láthattunk Európa útjain, mely csábítóbb és praktikusabb elődeinél.

Áttekintés

A legutóbbi fejlesztés több célt szolgált. Az átdolgozott első, oldalsó és hátsó idomok, tükrök, mi több, az erőforrás burkolatának átalakításával nem csupán letisztultabbá vált a Forza 125 megjelenése, hanem légellenállása is jelentősen csökkent. Szintén a fejlesztés gyümölcse a még hatékonyabb kialakítású és 40 mm-rel nagyobb tartományban mozgatható légterelő, csakúgy, mint a – korábbi szivargyújtóaljzatot váltó – USB-csatlakozó.

A Honda Selectable Torque Control (HSTC) felügyeli az Euro 5-ös, folyadékhűtésű, SOHC-vezérlésű egyhengeres teljesítményleadását, így segít megőrizni a hátsó kerék tapadását gyorsítás közben. A jól bevált felfüggesztésen – érthető okokból – nem változtattak a mérnökök.

A 2022-es Forza 125 vásárlói, a már megszokottak mellett, további két színárnyalat közül választhatnak.