Honda Gold Wing (Modellév: 2022)

A Honda motorkerékpár-választékának csúcsán álló, ikonikus Gold Winget 2018-ra tetőtől talpig áttervezték a japán vállalat mérnökei. A modell új, dupla lengőkaros első felfüggesztést kapott, továbbfejlesztették hathengeres boxermotorját és jelentősen csökkentették tömegét is. Ráadásként a 2021-es évet fejlettebb audiorendszerrel kezdte meg a legendás luxustúrázó és olyan műszaki megoldásokkal látták el a modellt, mint a 7″-os, Android Auto™- és Apple CarPlay™-kompatibilis TFT-műszeregység, a giroszkopikus iránytűn alapuló navigáció, az elektromos mozgatású szélvédő, az intelligens Smart Key központizár-rendszer, a 4 menetüzemmódot felkínáló motorvezérlés vagy a Hegymeneti Asszisztens. 2022-ben újdonság az új és igencsak szemrevaló fényezés, valamint innentől kezdve a Gold Wing már csak 7 sebességes DCT váltóval érhető el.

HONDA GOLD WING

Bevezetés

A Honda Gold Wing már a 999 cm3-es ősmodell 1975-ös bemutatkozásakor ikonná vált, s azóta is az utazómotorok legjobbjaként tekinthetünk rá. Több évtizedes pályafutása során mérete és lökettérfogata is folyamatosan nőtt, egyúttal luxus, minőség és kényelem terén is évről évre egyre magasabbra tette a lécet.

Tekintettel a változó felhasználói igényekre és az átalakuló motorkerékpár-piacra, a fejlesztőcsapat 2018-ra teljesen újragondolta a típus koncepcióját, és a vásárlói igények változására reagálva teljesen új irányba kormányozta az ikonikus zászlóshajókat, azaz a GL1800 Gold Wing és Gold Wing Tour[1] modelleket. Az elődökkel szemben karcsú, könnyű és elképesztően fordulékony járműveket alkottak a Honda mérnökei, mely a fiatalabb pilótáknak is lenyűgöző vezetési élményt nyújt és olyan technikai ínyencségekkel büszkélkedhet, mint például a hétfokozatú DCT váltó.

A változások eredményeként a Gold Wing vonzereje azonnal szélesebb körűvé vált, hiszen a fiatalabb motoros nemzedék érdeklődését is fölkeltette, különösképp, hogy a 2020-as modellévre még kifinomultabbá tették a menetkomfortot és javítottak a manőverezhetőségen. Emellett hatékonyabbá vált a látványos, hathengeres erőforrás is, így még nagyobb teljesítmény, illetve nyomaték kényezteti a vezetőt és utasát a kalandozások során.

Az idei évre új audio- és hangszórórendszert kapott a Gold Wing, a jövőre pedig két vadonatúj fényezést, valamint azt, hogy csak duplakuplungos automata váltóval (DCT) rendelhetik meg a vásárlók.

Áttekintés

A 2018-as modellfrissítéskor új erőforrást és vázat kapott a Gold Wing, mellyel sokkal kompaktabb lett. Az új építésmódnak hála az ülés is előrébb kerülhetett, ezáltal az irányhatóság és a kényelem terén is nagyot fejlődött a típus. Az alumínium hídváz tervezése a dupla lengőkaros első futóműtől indult, ez a – nagyobb rugóutat és merevséget, valamint kifinomultabb csillapítást, precízebb irányítást és kisebb súrlódási veszteséget garantáló – konstrukció tette ugyanis lehetővé, hogy előrébb kerüljön a motor és a nyereg.

A hathengeres, optimalizált, 24 szelepes boxermotor magával ragadó jelenség, teljesítménye és lavinaként zúduló forgatónyomatéka egyaránt függőséget okoz. Barátságos habitusát nemcsak a 2018-ban bevezetett elektronikus gázmarkolatnak (Throttle By Wire, TBW) köszönheti, hanem a négyállású, TÚRA, SPORT, GAZDASÁGOS és ESŐ programokat felkínáló üzemmódkapcsolónak is, ami a kettős, kombinált fékrendszer (ti. Dual Combined Brake System, D-CBS) működésének jellegét is meghatározza. Szintúgy roppant hasznos a Hegymeneti Asszisztens (HSA) és az üzemanyag-fogyasztást mérsékelő Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop).

A 7 fokozatú DCT egység kuplungérzete és váltási sebessége éppúgy az aktív menetüzemmódhoz igazodik, miként az is, hogy milyen fordulatszámon kapcsol fel és le az erőátvitel, amit elektromos üzemű, előre-hátra gurulást segítő sétafunkcióval egészítettek ki.

A technikai fejlesztések hatására a Gold Wing nyújtotta szabadságérzet semmihez nem fogható – a vezetési élményt, a teljesítményt és a stílust illetően is abszolút egyedülálló a modell. A stílusos, aerodinamikailag hatékony idomzat és az elektromos mozgatású szélvédő páratlan időjárás-védelmet szavatol, a gondosan formázott nyergek pedig az egész napos motorozásokat is kényelmessé teszik. Hogy a zenei aláfestés is feledhetetlen legyen, a Honda szakemberei vadonatúj, kis tömegű, kiváló minőségű audiorendszerrel szerelték fel a modellt, és természetesen nem maradt ki az alapfelszerelési csomagból az intelligens kulcs (Smart Key), az Apple CarPlay™ és az Android Auto™ alkalmazás, valamint a Bluetooth kapcsolatra alkalmas műszeregység sem.

A 2022-es modellévű GL1800 Gold Wing új, gyönyörű Matt Jeans Blue Metallic fényezéssel is elérhető.

[1] Kérjük, olvassa el a Gold Wing Tour modellt bemutató sajtóközleményt is.