Honda SH125i (Modellév: 2022)

ÖsszegzésA jellegzetes vonalvezetésű SH125i nem ok nélkül Európa egyik legnépszerűbb robogója: négyszelepes eSP+ erőforrása dinamikusabb gyorsulást és nagyobb felső fordulatszám-tartományban jelentkező motorerőt garantál. Az alapfelszereltség része a Honda Állítható Nyomatékszabályozója (Honda Selectable Torque Control, HSTC), az Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop),  az LCD-műszeregység, LED-világítás, 28 literes tárolórekesz, USB-C-csatlakozóaljzat, valamint az okoskulcs (Smart Key). 2022-ben viszont két új fényezéssel kerül a Honda márkekereskedéseibe.

Bevezetés

Az SH modellcsalád tagjai rendkívül népszerűek, az SH50-ként jegyzett ősmodell 1984-es bemutatkozása óta több millió példányban találtak gazdára világszerte. Kiváltképp kedveltnek bizonyult az európai piacon 2001-ben bemutatott, négyütemű Honda SH125, ami könnyű kezelhetőségének és stílusos megjelenésének köszönhetően már pályafutásának kezdetén belopta magát az öreg kontinens lakóinak szívébe.

Sikerének alapjait az SH50 rakta le, a legendás elődön ugyanis már éppúgy felfedezhetők voltak a koncepció alapvető elemei: pörgős, élénk erőforrás, 16”-os kerekek, kiváló úttartás és elegáns, prémium színvonalú formavilág.

A kiváló tulajdonságok sora 2005-ben tovább bővült, hiszen ekkor kapta meg az SH125 a Honda által fejlesztett PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendezőt. Azóta 14 év telt el, és a modell még mindig piacvezető, sőt a stílus, a megbízhatóság, a takarékosság és a kiemelkedő használati érték szinonimája.

Fejlesztése során a Honda mérnökei mindig is a folytonosságra törekedtek és a vevőkör igényeinek változásaihoz igazodva csiszolták tökélyre az alkatrészeket, évről évre egyre jobb verziókkal ajándékozva meg a bukósisakos közönséget. E filozófia mentén dolgozták ki a rendkívül alacsony belső súrlódású Honda eSP (ti. enhanced Smart Power) erőforrást és az Alapjárat-leállító Rendszert (start&stop) is, soha nem látott szintre csökkentve a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. A 2017-es modellév szintén új formát és sok-sok újdonságot hozott, egyebek mellett ekkor jelent meg a felszereltségi listán a LED első és hátsó világítás, valamint az intelligens kulcs is (Honda Smart Key).

2020-ban az olaszországi Atessában gyártott SH125i tulajdonképpen minden porcikájában megújult, így teljesen új modellként folytatta pályafutását. Koncepciójának alapját az elődök gyártása során szerzett temérdek tapasztalat adja, ezt kihasználva tették még stílusosabbá, kényelmesebbé megbízhatóbbá és takarékosabbá. Valljuk be, nem is lehetne másmilyen – elvégre egy SH-ról beszélünk. 

A következő modellév pedig két igencsak stílusos új színváltozatot hoz az SH125i életébe.

Áttekintés

Az SH125i-t korántsem volt egyszerű feladat jobbá tenni – nem véletlenül Európa kedvenc robogója. Persze a Honda mérnökei ezúttal is sikerrel vették a kihívást, és számos olyan ötlettel rukkoltak elő, amivel még magasabb szintre emelték a modellt. Az új, négyszelepes, „eSP+” erőforrás például komoly előrelépést jelent, különösképp, hogy károsanyag-kibocsátása az Euro 5-ös előírásoknak is megfelel.

Ezt fejelték meg többek között a Honda Állítható Nyomatékszabályozóval (HTSC), a továbbfejlesztett vázzal, melynek révén nagyobb lett a – USB-aljzattal kiegészített – tárolórekesz befogadóképessége. A módosított hátsó futómű-geometriának hála a menetkomfort is jelentősen javult, maga a prémium idomzat és a jellegzetes orr-rész pedig még látványosabbá teszi a modellt, különösképp, hogy nemcsak megújult LCD-műszeregységet, hanem vadonatúj, LED első és hátsó lámpákat ölelnek körül az elemek.

Az SH125i ötféle kivitelben rendelhető Európában[1]:

  • SH125i belépőmodell tartozékok nélkül,
  • SH125i Smart Key-kompatibilis túradobozzal,
  • SH125i Smart Key-kompatibilis túradobozzal, kézvédővel és szélvédővel,
  • SH125i hagyományos túradobozzal,
  • SH125i hagyományos túradobozzal, kézvédővel és szélvédővel.

A 2022-as SH125i-t az alábbi színekben – országonként eltérhet – rendelhetik meg a vásárlók:

  • Matt Pearl Cool White **ÚJ**
  • Matt Rock Gray **ÚJ**
  • Pearl Nightstar Black
  • Timeless Grey Metallic
  • Pearl Splendor Red