Hyundai Kona formaterv

A vadonatúj KONA illeszkedik a Hyundai új tervezési identitásának képébe, míg a jövőt idéző karakterét is tekintetbe véve egyedülálló B-szegmens SUV-ot alkot. Az igazi SUV dns-ével, jövőt idéző formatervével és prémium tulajdonságaival a Hyundai célja új, modern potenciális vásárlók elérése. A teljesen új kompakt SUV platformot úgy fejlesztették ki, hogy az európai vásárlók legmagasabb elvárásainak is megfeleljen.

 

Külső formaterv

A vadonatúj KONA formatervét a jellegzetes nagy kontrasztú sárvédő burkolat valamint a  stabilitást és a széles nyomtávot sugalló érzéki és izmos felületek jellemzik.
Az auto elején a LED-es nappali menetfények formaterve – melyek a burkolatba épített LED-es fényszórók felett helyezkednek el – egyedi, jövőbe mutató megjelenést kölcsönöznek az autónak.
A vadonatúj KONA eleje a Hyundai új családi márkajegyét, a hálós mintázatú, kaszkádos hűtőrácsot is magán viseli, melynek köszönhetően az autó külseje fokozottan kifejezőbb és dinamikusabb.
Kompakt és agilis karakterét a karcsú oldalnézet még inkább kiemeli, csakúgy, mint a kis hátsó kinyúlás és szárnyas lökhárító, melyek a jövőbe mutatást sugallják. A tetősínek még tovább fokozza a kecses tetővonalat és tovább növeli az aktív életmódot élők lehetőségeit, például egy tetőcsomagtartó felszerelésének lehetőségével.
A vadonatúj KONA ezüstszínű kiemelései, a ködfényszórók és az alsó légbeömlők kerete hangúlyossá teszik a kifinomult karaktert, oldalt és a hátsó ütközőkön kiemelő vonallal. Az első lökhárító mindkét oldalán megtalálható légterelők tovább javítják az autó aerodinamikáját a turbulencia csökkentésével a kerékjáratokban.
Az autó hátsó részén tükröződik az elülső rész formatervének jellege, vagyis az egyedülálló védőburkolati takarás, amely a jelző- és tolatólámpát is fedi, valamint megkülönböztető grafikus elemeket is tartalmaz, beleértve a vékony LED-es hátsó lámpatesteket.
 
A vadonatúj KONA egy, a hátsó spoilerbe integrált harmadik LED-es féklámpával rendelkezik. Széles (1,800 mm) és alacsony termetével (1,550 mm) a KONA merész megjelenést mutat az utakon, melyet a 18 hüvelykes kéttónusú könnyűfém keráktárcsák (gumiméret: 235/45R18) is kiemelnek. A vadonatúj KONA 17” könnyűfém keréktárcsákkal (gumiméret: 215/55R17) és 16” könnyűfém vagy acél keréktárcsákkal (gumiméret: 205/60R16) is elérhető. Az említett alacsony és széles termetet tovább erősíti az autó 4165 mm-es hosszúsága, valamint a 2600 mm-es tengelytávja.
 
A KONA kéttónusú teteje számos színkombinációban elérhető és sajátos választási lehetőséget kínál szinte minden egyéni stílushoz. Tízféle külső szín kétféle tetőformatervvel kombinálható, így összesen tizennyolc színkombinációra van lehetőség. A tető és a külső visszapillantó tükrök burkolata választható Phantom Black vagy Dark Knight (sötétszürke) színben. A Kona külső színét tekintve a következő lehetőségek állnak rendelkezésre: Phantom Black, Chalk White, Lake Silver, Dark Knight, Pulse Red, Tangerine Comet, Acid Yellow, Blue Lagoon, Ceramic Blue és Velvet Dune (világos szürke).
 

Belső formaterv

A KONA belső formaterve a műszerfal tetejének puha, kontúrozott felületeivel folytatja az autó külső jellegzetességeinek tematikáját, ellentétben a sötétre festett elemekkel, melyek a technológia hangsúlyosságát és a masszív karaktert képviselik. A beltér összes részletét és anyagait, úgymint a műbőr könyöklőt és ajtóbetéteket vagy a puha tapintású védőbetéteket, körültekintő módon választották meg, hogy azok a szegmensben a legmagasabb minőségérzetet képviseljék. A rendelkézésre álló Orange, Lime és Red színválasztékkal az ügyfeleknek lehetőségük nyílik saját stílusukra szabni az autót. A színek a légbeömlők kerete, a sebességváltó és a motor indítógombjának gyűrűje körül jelennek meg, valamint az ülések és a kormánykerék varrásán. A belső tér színopciójától függetlenül az utastér plafonja minden esetben fekete. Mindemellett, a Lime és a Red opciók színes biztonsági övekkel, valamint fényes fekete belső ajtókilinccsel és kormány küllő burkolattal is kaphatóak. A részben perforált bőrborítású kormánykerék szintén tovább emeli a KONA stílusos, magas minőségű belső terét. A tulajdonosoknak tehát fennáll a lehetőségük saját temperamentumuk és önálló életmódjuk kifejezésére a KONA-val, hiszen annak belső terét ízlésüknek megfelelően alakíthatják.
 
A műszerfalon található, választható nyolc-hüvelykes lebegő érintőképernyő minden navigációs, média és kapcsolódási tulajdonságot magában rejt és ergonómiai pozíciója révén lehetővé teszi a vezető számára, hogy folyamatosan értesüljön a közlekedéssel kapcsolatos információkról. A klíma- és hőmérsékletszabályozó kényelmes pozícióban, a középkonzolon található, és a tárcsákkal könnyedén működtethető, anélkül, hogy elvonná a járművezető figyelmét.
 
A vadonatúj KONA rengeteg kényelmi felszerelést kínál. A választható fűthető kormánykerék meleg és kényelmes érzést biztosít a leghidegebb időben is, míg az intelligens kulcs és nyomógombos indító rendszer lehetővé teszi az autó beindítását és leállítását mindössze egyetlen gombbal. Az elektromosan 8-irányban állítható első ülések és a 2 fokozatban állítható deréktámasz biztosítják, hogy vezető és utasa a lehető legkényelmesebb üléspozíciót alakíthassa be magának. Az első ülések továbbá 3 fokozatban állítható ülésszellőztetéssel és fűtéssel is rendelkeznek, hogy minden időjárási körülmény között a legkomfortosabb utazási kényelmet nyújtsák.
 
A vadonatúj KONA tágas helyet kínál mind az utasok, mind a csomagok számára. A maximális kényelem érdekében tároló tálcákat és másfél literes palacktartók találhatóak az ajtókba építve. A KONA nagyvonalúan 1054 mm-es lábteret kínál az első üléshez és 880 mm-es lábteret a hátul utazóknak. A 361 literes csomagtér (VDA 211) a mindennapi igényekhez igazodó rugalmasságot szolgálja. A (60:40 arányban osztott) hátsó ülések lehajtásával a csomagtartóba nem férő, nagyobb méretű csomagok szállítása is megoldott. A síkba hajtott ülésekkel a KONA 1143 literes (VDA 214) csomagteret kínál, amely így elegendő helyet kínál egy hétvégi kiruccanáshoz vagy hosszabb utakhoz.