Így jár nyáron az M3-as metró és a metrópótló busz

Az M3-as metró június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak az északi szakaszon, Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak. A felújítással járó forgalomkorlátozások idején az M3-as metró nyomvonalán a közösségi közlekedéssel és autóval közlekedők türelmét és megértését kéri a BKK.

Az M3-as metró szerelvényei június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között járnak, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Hétköznapokon az M3A sűrítő járat is segíti a közlekedést a Göncz Árpád városközpont és a Határ út között. A pótlóbuszok rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak, a pótlásban több mint 100 csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz vesz részt.

Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as állomáspótló járat ebben az időszakban nem közlekedik. A Nagyvárad tér környékéről a belváros így közvetlenül elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló autóbuszokkal.

A BKK a felújítás e szakaszában is javasolja a Göncz Árpád városközpont és a Népliget között az 1-es és 1M villamos igénybevételét. Mind az északi, mind a déli városrészekben az alternatív eljutást biztosító járatok a fenti időszakban is változatlanul közlekednek.

Június 18-a és augusztus közepe között az M1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért az földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg.

A felújítás miatt ideiglenesen bezár a Népliget ügyfélközpont. A BKK az ügyfeleknek elsősorban a Budapesten GO-ban is elérhető mobiljegyeket és különféle bérleteket javasolja. A Népligethez legközelebbi ügyfélközpont a Deák Ferenc téren, illetve Kőbánya-Kispesten található. A további BKK értékesítőhelyek megtalálhatók a BKK Pontkeresőjében.

Közúti információk

A pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében – az eddig kijelöltek mellett – az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért az autóval közlekedőknek megváltozott forgalmi rendre kell készülniük. A déli szakaszra is kiterjesztett metrópótlás idejére a kispesti Vak Bottyán utcát lezárják az autóforgalom elől a Határ út és a Lehel utca között, oda – a célforgalom kivételével – csak a pótló autóbuszok hajthatnak be.

Modern pótlóbuszok segítik a fővárosiak közlekedését

Az M3-as metró Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, melynek felújítása elodázhatatlanná vált az elmúlt években. Bár minden felújítás kisebb-nagyobb kényelmetlenséggel jár, azonban a végeredmény egész Budapest közlekedésére pozitív hatással lesz. A BKV beruházásában zajló rekonstrukció után egy megújult, teljesen akadálymentes vonalat kapnak vissza a fővárosiak, amely segít élhetőbbé tenni Budapestet. A felújítás során kiemelt figyelmet kap az akadálymentesítés, a fogyatékkal élők utazásának segítése, éppen ezért a látássérültek közlekedését taktilis vezetősávok teszik majd könnyebbé, a mozgássérültek számára pedig minden állomás könnyen elérhetővé válik.

A BKK kiemelten figyel arra, hogy a fővárosiak a felújítás idején is zökkenőmentesen, kényelmesen utazhassanak, ezért a lehető legszínvonalasabb járműveket biztosítja a fővárosban közlekedők számára. A metró pótlásában résztvevő több mint 100 modern, csuklós autóbusz rendkívül sűrűn indul, bizonyos időszakokban 1 percnél is gyakrabban. Valamennyi jármű akadálymentes és légkondicionált.

A 2023. tavaszáig tartó munkákkal kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ kéri a közlekedők türelmét és megértését. A felújítással kapcsolatos minden friss információ elérhető a BKK weboldalán.

Budapesti Közlekedési Központ