Íme a vadonatúj Toyota C-HR

A 2014-es Párizsi Autószalonon láthattuk az első jelét annak, hogy a Toyota egy teljesen új járműkategóriát készül alkotni a C-szegmensen belül. Itt találkozhatott a világ először a „Toyota C-HR concept” tanulmányautóval. Alig két évvel később mindez valósággá vált. A C-HR személyében a Toyota egy olyan autót mutatott be, amely nem akart kompromisszumokat kötni és nem félt kitűnni a tömegből – épp úgy, mint az őt vezető emberek. 2022-ben új kihívás fogadta a tervezőket: hogyan lehetne a Toyota C-HR-t még magasabb szintre emelni? Hogyan lehetne még több izgalmat és élvezetet adni azoknak, akik jól ismerik és szeretik a Toyota C-HR-t annak hiteles, provokáló és szórakoztató mivolta miatt? Bemutatkozik a Toyota C-HR prologue, a jövőre érkező vadonatúj Toyota C-HR előfutára, egy koncepcióautó, amely túlmutat a merészségen: annak demonstrációja, hogy a Toyota ezt mind megadja. Sőt, annál is többet.

Ma már tudjuk, hogy a Toyota C-HR bemutatását követően szinte azonnal autóipari ikonná vált, megdöntve valamennyi előzetes értékesítési tervet és várakozást. Ez volt az az autó, amellyel a Toyota megérkezett (sőt mit megérkezett, egyenesen berúgta az ajtót…) egy olyan területre, amely addig nem számított hazai terepnek számára: igazi érzelmileg bevonó, rajongást kiváltó, provokatívan merész autót alkotott, amelyet azóta hasonló szellemben megrajzolt modellek sora követett. Amikor a Toyota először leleplezte a sorozatgyártásra érett 2016-os C-HR-t, a legtöbben nem akartak hinni a szemüknek, mindenkit ámulatba ejtett, hogy egy a merész koncepcióautóhoz ennyire hasonló autó gördül majd le a gyártósorokról. A C-HR új generációjának megtervezésekor épp a modell páratlan sikere, és az ennek okán tapasztalható felfokozott várakozás volt a legnagyobb kihívás a dizájnerek és mérnökök előtt…az új generációs modell koncepciójára pillantva azonban úgy tűnik, azoknak volt igaza, akik arra fogadtak, hogy a Toyota ismét meg fogja tudni ugrani a minden korábbinál magasabbra tartott lécet.

Egy európai fejlesztési történet

A jelenlegi Toyota C-HR az ED²-ben, azaz a Toyota Dél-Franciaországban található Európai Formatervezési Központjában készült. Ugyancsak az ED² rajzolta az új Toyota C-HR prologue lemezeit. A kihívás egyértelmű volt: meghaladni azt, amit már elértek.

Egy megtett és megtartott ígéret

A küldetésünk az volt, hogy mélyre ássunk és minden eddiginél messzebbre jussunk. Már nagyon várjuk, hogy sorozatgyártásba kerüljön az új Toyota C-HR.” – fogalmaz a kihívás kapcsán Lance Scott, formatervezési vezető, a a Toyota Európai Formatervezési Központjának egyik vezető munkatársa.

A jövő érkezik – fokozott kifinomultsággal

Az új Toyota C-HR prologue concept egy olyan autó első, de nagyon is valóságos víziója, amely hamarosan Európa-szerte hódítja majd el a szíveket. A hagyományos tanulmányokhoz képest a Toyota C-HR prologue concept sokkal inkább hű marad az eredeti, lázadó lelkülethez, a megszokott dolgokat épp úgy elfordítva, mint a fejeket.

Továbbra is lázadó, de még szofisztikáltabb

A Toyota C-HR prologue concept formáin már első pillantásra látszik, hogy hű maradt az eredeti modellhez. Ugyanakkor következő generációs megjelenése egyértelműen a saját útját járja. Még merészebb kialakításával a Toyota C-HR prologue concept a hitelesség még szofisztikáltabb kifejezését választja. Épp annyira provokatív, mint eddig és legalább olyan élvezetes. A Toyota C-HR olyan kettősséget tud felmutatni, amely csak ritkán van jelen egyetlen autóban. A nagyobb kerekek és a rövidebb túlnyúlások minden nézőpontból erőteljesebb kiállást biztosítanak. Ugyanakkor, miközben a Toyota C-HR prologue még sportosabb összhatást kelt, belül minden eddiginél tágasabb.

Határozottan sarkos, mégis erőteljesen hiteles

A Toyota C-HR prologue concept ívelt felületei a mozgás hatását keltik. A precíziós formákról természetes szépségre történő váltás az ellentétek bűvöletével még nagyobb hangsúlyt ad a jellemvonásoknak. Ez a nagy dinamikai átfogás olyan kontrasztot képez a folyamatos formavezetés és az éles kialakítás között, amelyhez foghatót eddig még sosem láthattunk. A jól ismert karaktervonal még erőteljesebb vizuális benyomást kelt a Toyota C-HR prologue concept esetében. Az organikus mozgás és a szélsőséges precizitás találkozásával az újdonság kivételesen modern, mégis egészen emberi összhatást kelt.

Emlékezetes tekintet

A kalapácsfej orrkialakítás egymásba fonódó formák és világítótestek összhatásából alakul ki. A hűtőrács mérete csökkent, miközben a vékonyabb fényszórók a csúcstechnikás megközelítést szemléltetik. Szemből nézve a Toyota C-HR prologue concept olyan áramvonalas és tettrekész, akár egy cápa – miközben az előretörés hatását kelti. A teljes karosszérián végigfutó tematika egyedi esztétikát kölcsönöz, ami semmihez sem hasonlítható látványt nyújt a közutakon.

Eddig kétszínű volt. És most…

A Toyota C-HR prologue egy harmadik kontrasztszínt, a szulfurt, hozza be a fémes ezüst és a karbonfekete kettőséhez. Mindezt a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy különösen látványos háromszínű megvalósítást eredményezzen. A küldetés pedig teljesült. Kettős génállomány elérhető, megfizethető hibrid és különösen hatékony Plug-in hibrid hajtással. A Toyota C-HR prologue hűen demonstrálja a Toyota elkötelezettségét a karbonsemlegesség iránt, szélesebb körű elektrifikációs palettát felmutatva Európa egyik legnagyobb és legnyüzsgőbb kategóriájában, a C-SUV szegmensben. Az új Plug-in hibrid Toyota C-HR az Európában gyártott akkumulátoraival a hibrid verzió mellett tovább erősíti a Toyota többtechnológiás hozzáállását.