Ismét túlsúlyos horrorkaravánok lepték el az utakat

A tiszaújvárosi rendőrök 800 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtották azt a lengyel gépkocsivezetőt, aki 900 kilogramm túlsúllyal közlekedett október 6-án a 35-ös számú főúton. Haszonjárművével ugyanis olyan utánfutót húzott, amelynek platóján egy karambolos teherautó volt a rakomány. A járőrök azt is megállapították, hogy a gépkocsi vezetője a szállítást olyan járművel hajtotta végre, amely nem rendelkezett menetíró készülékkel. Mindezekért a járműszerelvény rendszámát és forgalmi engedélyét – a bírság összegének a megfizetéséig – a helyszínen elvették.

tul7_m.jpg

Alig több mint egy hét alatt számos hasonló eset következett be, főleg az M0-s autóúton. Szeptember 27-én például észrevették azt az autószállító karavánt, amely a megengedettnél 478 kilogrammal többet nyomott. A sofőrt 350 ezer forintra bírságolták, és csak a szabálytalanság megszüntetése után folytathatta útját.

tul2_m.jpg

A szigetszentmiklósi rendőrök ugyancsak az M0-s autóúton szúrtak ki egy ránézésre is túlsúlyos autószállító karavánt 2021. szeptember 29-én délelőtt. Kivezették, a mérésen pedig kiderült, a húzón 450, a futón pedig 400 kilogramm túlsúly van. A sofőrt 200 ezer forintra bírságolták.

A rendőrök másnap újabb karavánokat vezettek ki a forgalomból. Egyiküknek az utánfutón 650, a vontatón 400 kilogramm túlsúlyt jelzett a műszer, a sofőr 500 ezer forint bírságot kapott. Pár órával később állították meg a másik járműszerelvényt, amelynek vezetőjére a túlsúly miatt 350, míg más szabálysértés miatt további 50 ezer forintos bírságot szabtak ki a rendőrök. Egy rekorder zárta a sort, aki összességében 1250 kilogramm túlsúllyal megpakolva közlekedett.

tul3_m.jpg

A járműveket a rendőrök leparkoltatták, és a sofőrök csak a szabálytalanság megszüntetése után folytathatták az utat.

tul4_m.jpg

Október másodikán az M0 autóút 2-es kilométerszelvényében igazoltattak a rendőrök egy román járműszerelvényt, amelynek rakománya 995 kilogrammal haladta meg a megengedett össztömeget. A sofőrt 350 ezer forintra bírságolták.

Két nappal később ismét a szigetszentmiklósi járőrök szűrték ki a forgalomból azt a román rendszámos járműszerelvényt, amely 404 kilogrammos túlsúllyal közlekedett, míg egy bolgár össztömege csak 65 kilogrammal haladta meg az engedélyezettet. Ez utóbbi közigazgatási bírsága 50 ezer forintra rúgott.

tul5_m.jpg