Iszik és vezet!

A Nissan a vezetők kiszáradásának veszélyére hívja fel a figyelmet

  • A vezetők dehidratált állapotban több mint kétszer annyi hibát követnek el

  • A hibák száma megegyezik azzal, mintha a megengedett határértéknél magasabb lenne a véralkoholszintjük

  • A  vezetők kétharmada nem észleli a kiszáradás tünetei

  • A Lucas Ordonezzel a NISMO autóversenyzőjével készült videó egy innovatív autóipari technológiát mutat be – az izzadtságérzékelő szövetet

A Nissan arra bíztatja a vezetőket, hogy nézzenek a (vizes) üveg fenekére, és felhívja a figyelmet a kiszáradás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatására.

Míg az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés veszélyei közismertek, sokkal kevesebb szó esik arról, hogy milyen hatással van a kiszáradás a vezetőkre.

Egy 2015-ös tanulmány1 szerint, melyet a European Hydration Institute finanszírozott és az egyesült királyságbéli Loughborough Egyetem végzett el, a következő megállapításokat tette:

  • Azok a vezetők, akik mindössze egy korty (25 ml) vizet fogyasztottak óránként, több mint kétszer annyi hibát követtek el az úton, mint a folyadékpótlásról megfelelően gondoskodó társaik

  • A hibák száma megegyezett azzal, mint amennyit a 0,08 ezrelékes véralkoholszintű (a vezetésre vonatkozó korlát az Egyesült Királyságban) vezetők vétenek.

  • A hibák      között a késői fékezés, sodródás a sávon belül, sőt a sávelhagyás is      előfordult.

Mindemellett a vezetők körülbelül kétharmada nem képes felismerni a kiszáradás tüneteit, melyek a következők: fáradtság, szédülés, fejfájás, szájszárazság és lassabb reakcióidők.2

Ezek a problémák több víz fogyasztásával egyszerűen elkerülhetők. Egy 2013-as, két egyetem által közösen végzett tanulmány3 során megállapítást nyert, hogy 14%-kal gyorsabb volt a reakció azoknál, akik körülbelül fél liter vizet elfogyasztottak szellemi feladatok elvégzése előtt, mint azoké, akik nem vittek be folyadékot.

A Nissan erre alapozva egy innovatív megoldást mutatott be. Ma minden hatodik ember használ valamilyen hordható technológiát4, és a Nissan az egészségügyi iparágból vette az inspirációt, hogy elgondolkodjon a fejlett „intelligens” anyagok autóipari felhasználásának lehetőségein.

A holland Droog dizájncéggel együttműködve integrálta a SOAK nevű izzadtságérzékelő technológiát a Nissan Juke crossoverbe. A megoldás a Juke kormánykerekére és első üléseibe került, így egy egyszerű, mégis hatékony rendszer jött létre, mely figyelmezteti a vezetőket, ha vizet kell inniuk.

A SOAK bevonat rendkívül egyszerűen működik: ha izzadtsággal érintkezik – például egy ember kezével vagy ruháival testmozgás után – megváltozik a színe. Kiszáradás esetén a SOAK bevonat sárga színű, ha a hidratáltság szintje megfelelő, kék színre vált.

Lucas Ordonez a Nissan GT Academy korábbi győztese, aki ma a NISMO (Nissan Motororsport) versenyzője, egy a vezetés közbeni kiszáradás veszélyeire figyelmeztető videóban szerepel. Tekintse meg a videót itt:

Dr. Harj Chaggar, a NISMO orvosi tanácsadója a következőt tette hozzá: „A sportolók nagy része tisztában van a hidratálás fontosságával, azonban a sport világán kívül sok ember nem tudja, hogy milyen hatással van a kiszáradás a teljesítményre. Az autóba épített izzadtságérzékelő technológia innovatív módot kínál a problémák megelőzésére, hiszen közvetlenül a vezetőt figyelmezteti.”

Az innovatív SOAK technológia ötlete eredetileg a Droog kutatója, Paulien Routs agyából pattant ki.

Paulien így nyilatkozott: „Amikor megalkottam a SOAK technológiát, úgy gondoltam, a sportruházatoknál lehetne azt jól alkalmazni. Elképzelésem az volt, hogy olyan megoldásokat alkossunk, melyek valamilyen módon segítik viselőjüket. Innovatív technológiákkal adjunk funkciót a divatnak és a ruháknak, ugyanakkor új módszereket alkossunk, melyek együttműködnek testünkkel és visszajelzést adnak egészségi állapotunkról.

A Nissan jelenleg nem tervezi az izzadtságérzékelő technológia alkalmazását a Juke-ban, ez csak illusztrálja a márka megközelítését az innovációval és a biztonsági technológiákkal kapcsolatosan. A Juke már most is több Nissan Intelligent Mobility technológiát kínál. Ezek, többek között a Mozgó tárgyak észlelésére alkalmas, Intelligens 360 Fokos Parkolókamera, a Holttérfigyelés és a Sávelhagyásjelzés.

Megjegyzések:

1  http://www.lboro.ac.uk/media-centre/press-releases/2015/april/54-dehydrated-drivers.html

2  http://www.licencecheck.co.uk/blog/two-thirds-of-drivers-fail-to-identify-major-symptoms-of-dehydration

3  https://www.medicalnewstoday.com/articles/263648.php

4  http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2014/tech-styles-are-consumers-really-interested-in-wearing-tech-on-their-sleeves.html