Itt a hó – Óvatosan vezessenek

Havas utakra, télies útviszonyokra és lassabb haladásra kell számítani.

A kedden kezdődött havazás miatt a Dunántúl, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld fő- és mellékútjai havasak, hókásásak vagy sónedvesek – közölte szerda reggel honlapján az Útinform.

    A gyorsforgalmi utak általában sónedvesek, az M7-es autópályán lehet számítani havas, hókásás szakaszokra.
    

Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is csapadék mentes, Baranya és Somogy megyében pedig megszűnt a havazás, az ország többi részén havazik – írták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. január 22-én  figyelmeztető előrejelzést  adott ki az országban várható havazás miatt. Tájékoztatásuk szerint ma főként az ország délkeleti felében várható hó, míg holnap a havazás súlypontja a Dunántúlra tevődik át. Az összegzett friss hóréteg a déli határ mentén lehet a legtöbb, ott helyenként akár a 15 cm mennyiséget is elérheti. Az Északi-középhegység térségét reggel érheti el a hóesés.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján arról ad  tájékoztatást, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.

Továbbra is kérjük a járművezetőket, hogy az utakon legyenek körültekintőbbek és óvatosabbak. Autójukkal csak akkor induljanak el, ha azon téli gumik vannak! Tartsák szem előtt a látni és a látszani elvet! Haladásuk során tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot! Ha hosszabb útra indulnak, legyen a járműben hólapát, takaró és meleg ital, míg a mobiltelefonjuk legyen teljesen feltöltött állapotban! 

… hogy mindenki hazaérjen!

police.hu

http://egyszermarlattamautot.hu/2019/01/23/felborult-egy-autobusz-totvazsonyban/
http://egyszermarlattamautot.hu/2019/01/23/baleset-miatt-lezartak-az-51-es-utat-is-bajanal/
http://egyszermarlattamautot.hu/2019/01/22/orszagszerte-havazas-varhato/