Jó eredménnyel kezdett a Qualisport Racing az Africa Eco Race-en

Remek eredménnyel kezdte a Qualisport Racing együttese a 2018-as Africa Eco Race-t: a marokkói nyitószakaszon Kovács Miklós pilóta és legénysége a minden eddiginél népesebb kamionos kategóriában a 3. időt repesztette.

Miután az Óév utolsó napján, Monacóban megtartották a rajtceremóniát, a 10. alkalommal megrendezett Africa Eco Race mezőnye a dél-franciaországi Séte kikötője felé vette az irányt. A karaván tagjai közel két napot töltöttek a tengeren: kedden, a hajnalin órákban kötöttek ki a marokkói Nadorban, majd rövidesen megfutották az első, rövid, mindössze 92 kilométeres szelektív szakaszt. A mezőny egyetlen magyar egysége, a Qualisport Racing kamionosai kiváló munkát végeztek: Kovács Miklós pilóta és két állandó társa, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a Scania Qualisport Torpedóval a 3. helyen zárt a Dakar-ralikról átpártolt legendás De Rooy istálló két Iveco-egysége, a kétszeres Dakar-győztes Gerard de Rooy, valamint csapattársa, Wuf van Ginkel mögött.

„Rövid volt a nyitószakasz, de gyors és számított a jó navigáció is. Sajnos adódtk kisebb gondjaink, mert meghibásodott a méterszámlálónk és nem működött a Sentinel sem, így az óriási porban nem tudtunk jelzést adni az utolért Mercedes kamionnal, amelyikkel csatáztunk. Ez jócskán megnehezítette az előzést. A hosszú hajóút után megkaptuk az első ízelítőt, holnap pedig már belecsapunk a javába, úgy hallottuk ugyanis, hogy már most megkapjuk az első komolyabb homokfürdőt. Készen állunk rá, elvégre is ezért, a dűnékért jöttünk ide!” – nyilatkozta a Qualisport Racing pilótája, miután 1 óra és 11 perc alatt teljesítették a Nador és Dar Kaoura között bonyolított nyitószakaszt.

Gerard de Rooy méltó módon, szakaszgyőzelemmel debütált az Africa Eco Race-en, ahol – akárcsak a Dakaron – szintén komoly hagyományokat visz tovább: édesapja, Jan de Rooy nemcsak a másik nagy sivatagi show-n tette le a névjegyét, hanem ezen a futamon is, hiszen az első kiírás alkalmával diadalmaskodott a kamionok között. Az autósoknál címvédő-elsőség született a Minivel induló tavalyi győztes, Vlagyimir Vasziljev révén, míg a motorosoknál az olasz KTM-versenyző, Paolo Cecci bizonyult a leggyorsabbnak.

A 2018-as Africa Eco Race szerdán a második szakasszal folytatódik, Dar Kaoura után a versenyzők Agdal felé veszik az irányt. Egy rövid összekötő után a mért táv hossza 443 kilométer lesz, amely a szervezők intelmei szerint alaposan megdolgoztatja majd a mezőnyt.