Kettős Toyota-győzelem a Dakar harmadik napján

A balszerencsés kezdést két szakaszgyőzelemmel ellensúlyozta Nászer el-Attija az idei, 41. Dakar ralin, így a harmadik nap végén a második helyen tért pihenőre a háromszoros Dakar-bajnok. Dél-afrikai csapattársa, az élete első Dakarján versenyző Henk Lategan a második leggyorsabb időt futotta kedden, így a hetedik helyen várhatja a folytatást.

Jóra fordulni látszik a Toyota Gazoo Racing South Africa szerencséje, miután a gyári csapat négy párosából ketten az első, illetve a második helyen zárták a 2021-es Dakar rali harmadik versenynapját.

A figyelem magától értetődően a háromszoros Dakar-győztes Nászer el-Attijára összpontosul, aki 2018-as győzelmét jött megismételni Szaúd-Arábiába, ahol a szervezők vadonatúj útvonalat jelöltek ki a 12 versenynapon át zajló terepralira. A Toyota rutinos versenyzője a terveknek megfelelően első helyen zárta a nulladik napi prológot, így vasárnap a számára kedvező pole pozícióból vághatott neki a versenynek.

Nem számoltak azonban azzal, hogy tempójukat navigációs hibák és a közvetlenül előttük haladó motorosok által felvert por lassítja, így az első napot a tízedik helyen zárták. Nagyságrendekkel jobban versenyeztek azonban a második, majd a harmadik napon is: a katari pilóta és francia navigátora, Matthieu Baumel mindkét szakaszt hibák nélkül, a legjobb idővel teljesítette, így összesítésben a kezdeti 12-ről öt percre szűkítette hátrányát az élen autózó Stéphane Peterhansel, azaz Mr. Dakar mögött.

A papírforma szerint Giniel De Villiers és Alex Haro Bravo a Toyota Gazoo Racing South Africa másik sztárpárosa, hiszen a dél-afrikai pilóta 2013 óta versenyez Toyota Hiluxszal. Őket azonban minden napon balszerencse kísérte, a defekttől kezdve a navigációs hibán át a kardántengely-törésig minden összeesküdni látszik ellenük, így a negyedik napon az összesített 24. helyről kell előrébb küzdeniük magukat.

Szárnyal viszont a Henk Lategan–Brett Cummings duó, akik a harmadik versenynapon elért második legjobb idejükkel az összesített hetedik helyre jöttek fel, épp csak másfél perccel a rali-legenda Sebastien Loeb mögött.

A francia pilóta előtt szintén egy Toyota Hilux áll a rangsorban: a tavalyi Dakar nagy meglepetése, a lengyel Jakub Przygonski és navigátora, a német Timo Gottschalk, akik idén is az Overdrive csapat tagjaként versenyeznek.

Fortuna asszony a Toyota Gazoo Racing South Africa negyedik párosa, Shameer Variawa és Dennis Murphy mellől is elpártolt: miután a rali második napján kézzel kellett kiásniuk az elakadt Hiluxot, a harmadik napon De Villiersékhez hasonlóan kardántengely-törést szenvedtek, így jelenleg a 45. helyről szurkolhatnak a többieknek.

A 2021. évi Dakar rali élmezőnye (összetett eredmények)

HelyezésVersenyzőkCsapat1. nap2. nap3. napIdő a 3. nap végén
1.Stéphane Peterhansel
Edouard Boulanger
X-Raid MINI JCW Team21110 óra 39 p 02 mp
2.Nászer el-Attija
Matthieu Baumel
Toyota Gazoo Racing103210 óra 44 p 11 mp
3.Mathieu Serradori
Fabian Lurquin
SRT Racing44311 óra 05 p 23 mp
4.Carlos Sainz
Lucas Cruz
X-Raid MINI JCW Team12411 óra 12 p 36 mp
5.Jakub Przygonski
Timo Gottschalk
Orlen Team/Overdrive75511 óra 23 p 24 mp
6.Sebastien Loeb
Daniel Elena
Bahrain Raid Xtreme177611 óra 24 p 51 mp
7.Henk Lategan
Brett Cummings
Toyota Gazoo Racing1416711 óra 26 p 27 mp
8.Jaszir Szeajdan
Alekszej Kuzmics
SRT Racing915811 óra 30 p 52 mp
9Kalid el Kasszimi sejk
Xavier Panseri
Abu Dhabi Racing511911 óra 31 p 10 mp
10.Martin Prokop
Viktor Chytka
Benzina Orlen Team3131011 óra 35 p 32 mp

Fotók: motorpress.co.za