Ki nevet a végén?

Nyíregyháza Rallye 2021

Még frissen motoszkál a hazai rallye szerető emberek fejében az elmúlt évi bajnokság utolsó futamán átélt izgalmak sokasága. Az azóta eltelt idő gyorsan elillant és máris itt van a nyakunkon a 2021-es szezon záróakkordja a hétvégén, Nyíregyháza központtal. Hadik András már a negyedik abszolút elsőségére készül, míg az ihletett formában autózó Csomós Miklós és a rutin megtestesítője – a magyar mezőnyben idén bemutatkozó – Mads Ostberg első (magyar) bajnoki címére hajt péntektől-vasárnapig a zempléni dombokon.

A szezon előtt érkező hírek, miszerint a két WRC2-es világbajnok Mads Ostberg és Jan Kopecky a magyar bajnokságban (is) várhatólag egész évben szerepelni kívánnak, átírták az erőviszonyokat az élmezőnyben. Kopecky idő előtt kiszállt a küzdelmekből – az utóbbi négy futamon már nem is állt rajthoz – és inkább a nyolcadik cseh bajnoki címére koncentrált hazájában. Ahogy teltek a versenyek a két tapasztalt világsztár komoly vetélytársakra talált a magyarok személyében, stabilitásban és tempóban egyaránt. Hadik András és Csomós Miklós szépen lassan fő esélyesévé léptek elő a magyar bajnoki címnek. A szezonzáró IV. Steelvent Nyíregyháza Rallye-n még 45 pont gyűjthető maximálisan.

TOP 3

Hadik András – Kertész Krisztián   164 pont

2009, 2018 és 2020 után 2021-ben is megkoronázásra kerülhet a miskolci pilóta. Ezzel az abszolút győztesek örökranglistáján olyan nevek mögé zárkózhatna fel egyedüliként esetleges négy bajnoki címével, mint Ferjáncz Attila (8), Ifj. Tóth János (7) vagy éppen Ranga László (6). Hadikék második évüket futják a Ford Fiesta legújabb fejlesztésű Rally2-es autójával. Láthatólag e szoros együttműködés a márkával kiváló eredményeket szül ebben az évben. Egy győzelem és négy második helyezés rendkívüli stabilitásra mutat. Egyetlen mínuszolásukat valószínűleg nem úgy tervezték, ahogyan végül elsült. A Veszprém-Székesfehérvár Rallye utolsó gyorsaságijának utolsó kilométerén dobták el csúnyán az autót, amiből szerencsére épségben szálltak ki. Biztató lehet Hadiknak az a tény, hogy az eddigi három megrendezett nyíregyházi futamból kettőn nyerni tudott!

Csomós Miklós – Nagy Attila   155 pont

Csomós Miklós és Nagy Attila fiatal koruk ellenére már rengeteg közös sikeren és csalódáson is túl van. Kiemelkedő eredményük, hogy 2019-ben megnyerték a Peugeot Kupát, majd a tavalyi évben már egy Skoda Fabiavál itt-ott megcsillogtatták tehetségüket – első abszolút szakaszgyőzelmüket is sikerült bezsebelni -, érezni lehetett a levegőben, hogy ebben még több lehet. Így is lett! Idénre főszereplőivé váltak a Mercarius Rallye 1 bajnokságnak és megszerezték első győzelmüket is a Salgón, majd Veszprémben meg is ismételték, ezek óriási gátakat szabadítottak fel a párosban. Egyetlen egy nagyobb hibájuk a Mecsekben történt, amikor is az első körben túl gyorsan fordultak becsúsztak egy jobbos kanyarnál. A képlet tulajdonképpen egyszerű az esetükben. Lehetőleg a maximális pontszámot kell begyűjteniük hétvégén az első I. osztályú bajnoki címük elérése érdekében.

Mads Ostberg – Torstein Eriksen   134 pont

A norvég pilóta érkezése üde színfoltja az eddigi évnek hazánk rallye életében. Megjelenése nem kis kihívás elé állította a magyar élmenőket. Nem indult könnyedén számára az év, az idénynyitón az utolsó gyorsaságin kapott egy defektet, míg a második futamon folyamatos motorerő problémára panaszkodva maradt le komoly pontokról. Hiába nyert két versenyt is ezek után, az utolsó fordulóra érkezve harminc pont a hátránya Hadikkal szemben. Így csupán abban rejtőzhet még Ostberg bajnoki esélye, hogyha két riválisa kiesik a hétvége folyamán és ő megnyeri a szezonzárót.

Peugeot 208 Rallye Kupa >>>

A verseny valamennyi gyorsaságiáról kaphatsz első kézből információkat, ha követed a Rallye Rádió adását!

https://rallyeradio.com/hirek/rallye