Láthatatlan karosszériát fejleszt a Toyota

Egy frissen beadott szabadalmi igény tanúsága szerint a Toyota olyan technológián dolgozik, amivel virtuálisan eltüntethetné a kilátást akadályozó tetőoszlopokat.

A science-fiction és fantasy történetek kedvelt, visszatérő eleme az álcázó berendezés, amivel láthatatlanná tudnak tenni akár egy teljes űrhajót vagy éppen egy közismert varázslótanoncot. A jelenség alapelvében nincs semmi fantasztikum, sőt, igen egyszerű a magyarázata: a fény ugyanis nem áthalad az eltüntetni kívánt tárgyon, hanem megkerüli azt, így amikor rápillantunk, a mögötte lévő tárgyakat, tájat látjuk.
Ez így elmondva szimplán hangzik, a megvalósítás azonban sokkal-sokkal bonyolultabb, hiszen a jelenségnek nézőpontunktól függetlenül kell működnie. Rögtön nincs ilyen probléma, ha a szemlélő és az eltüntetendő tárgy távolsága és helyzete többé-kevésbé állandó – mint mondjuk egy autó vezetője és A-oszlopa esetén.
A Toyota által idén nyáron benyújtott szabadalom pontosan ezt a viszonyt szeretné – szó szerint – átláthatóbbá tenni. A törésbiztonság iránti igény ugyanis az elmúlt évek során mind vastagabb tetőoszlopokat, azok viszont egyre rosszabb kilátást eredményeztek. Bár nagy szakítószilárdságú acélok és egyéb modern anyagok alkalmazásával vékonyíthatók az oszlopok, mégis az volna a legjobb, ha semmit nem takarnának ki a forgalomból.

A Toyota „Tárgyak látszólagosan átlátszóvá tételére szolgáló berendezések és eljárások” címen bejegyzett szabadalma a korábbi próbálkozásokkal ellentétben nem bonyolult kamerák vagy költséges csoda-anyagok alkalmazásával, hanem egyszerűen és megfizethetően, tükrök segítségével igyekszik megkerülni a problémát és az A-oszlopot. Hogy ez mennyivel tenné vastagabbá az oszlopot, illetve az egyéb karosszériaelemeket, vagy hogy egyáltalán egy ilyen bűvészmutatványnak van-e keresnivalója a közlekedésben, még nem tudni, de egy biztos: ha megoldható, hamarosan új fejezetet nyithat az aktív menetbiztonság terén a Toyota.

A műszaki részletek iránt részletesebben is érdeklődő kollégák az alábbi linken érhetik el a szabadalmi leírás teljes – szabadon elérhető – dokumentációját: http://www.freepatentsonline.com/20170227781.pdf