A Lexus Design Award mentorai

Lindsey Adelman / dizájner

Lindsey Adelman már évtizedekkel saját nevét viselő stúdiójának megalapítása előtt is formatervező volt, még ha erről senki más nem is tudott. Először úgy tűnt, hogy csupán egy önmagát kereső, kíváncsi gyermek, aki szüntelenül, ráadásul minden különösebb ambíció nélkül építményeket alkot New York külvárosában lévő házuk udvarának végében. Később a Kenyon College-nak lett angol szakos hallgatója, majd csatlakozott a The Smithsonian Institutione szerkesztői stábjához. Ekkor váratlan találkozása az ipari formatervezéssel – azaz egy ipari habból készült sültkrumplival – egészen a RISD-ig repítette, így lett a gyerekkori szenvedélyből élethivatás. Jelenleg New Yorkban és Los Angelesben működő stúdiójában érzelmekkel átitatott, fizikailag átalakuló berendezéseket készít fénymanipulációs technikával. Ezek a tárgyak gyakran öntudatlanul saját történetüket és értelmüket teremtik meg, és színt, textúrát, mélységet adnak a körülöttük lévő világnak.

Formafantasma / dizájner

Andrea Trimarchi és Simone Farresin az amszterdami székhelyű olasz páros maga a Studio Formafantasma. Koherens műveiket kísérletező anyaghasználat és olyan problémafelvetések jellemzik mint a helyi kultúrák és a hagyomány közötti kapcsolat, a fenntarthatóság kritikai megközelítése, valamint a tárgyak jelentősége kulturális csatornaként. Munkáikat számos nemzetközi porondon nyílt alkalmuk megmutatni. A Formafantasma formaterveit olyan múzeumok vásárolták meg állandó gyűjteményükhöz mint a New York-i MoMA, a londoni Victoria and Albert, a New York-i Metropolitan Museum, a Chicago Art Institute, a tilburgi Textiel Museum, a Stedelijk Museum’s-Hertogenbosch, a MUDAC Lausanne, az Észak-Karolinai Mint Museum of Craft and Design, valamint a bécsi MAK. Andrea és Simone rendszeresen tart előadásokat, illetve vezet workshopokat különböző egyetemeken és intézményekben. Jelenleg az Eindhoveni Dizájn Akadémia ‘Well Being’ és ‘Contextual Design’ szakán tanítanak, illetve ők vezetik Siracusában a MADE Design Bachelor programját.

Sou Fujimoto / építész

Sou Fujimoto Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem építész szakán szerzett diplomát építészmérnökként, majd létrehozta a Sou Fujimoto Architectsin 2000-et. 2016-ban Pershing épületével első díjat nyert a Réinventer Paris nevű francia versenyen. Mindez annak a sikersorozatnak a folytatása volt, amely 2014-ben a Paris-Saclay’s Ecole Polytechnique Invited International Competition versenyen a New Learning Center épületével, illetve az International Competition for the Second Folly of Montpellierin versennyel kezdődött. 2013-ban a legfiatalabb építészként vehetett részt a londoni Serpentine Gallery Pavilion tervezésében. Leglényegesebb munkái többek közt a “Serpentine Gallery Pavilion 2013” (2013), “House NA” (2011), “Musashino Art University Museum & Library” (2010), “Final Wooden House” (2008), “House N” (2008).

Jessica Walsh / dizájner

Jessica Walsh dizájner és art director a New-York-i székhelyű Sagmeister & Walsh dizájncégnél dolgozik partnerként. Világszerte kreatív konferenciákon és egyetemeken ad elő formatervezés témában, illetve a New York-i School of Visual Arts-ban tanít. Munkái többek között olyan neves dizájnversenyeken nyertek díjakat mint a Type Director’s Club, az Art Director’s Club, az SPD, a Print, New York Festivals, a D&AD, a TDC Tokyo, illetve a Graphis. A Forbes Magazin beválogatta a „a jövő 30 év alatti 30 kreatív tervezője”, az Ad Age pedig a „10 legjobb vizuális kreatívja” közé. Munkái számos könyvben és kiadványban megtalálhatók. Ügyfelei közé tartozik a Museum of Modern Art, a Jewish Museum, Jay-Z, a Snapchat, a Barneys, a The New York Times, a Levis és az Adobe. „40 Days of Dating” című blogját és könyvét, amely több mint 10 millió olvasóval büszkélkedhet, a jelenleg Warner Brothers viszi filmre.

A LEXUS DESIGN AWARD

Az először 2013-ban megrendezett Lexus Design Award egy nemzetközi dizájnverseny a világ minden tájáról érkező, feltörekvő alkotók számára. A verseny a dizájnerek és alkotók támogatásával előmozdítsa a társadalmat érintő olyan ötletek megvalósulását, amelyek a jövőt jobb irányban alakítják. A verseny egyúttal egyedülálló lehetőséget teremt négy döntősnek, hogy mentoráltként nemzetközileg elismert dizájnerekkel dolgozhassanak együtt, terveikből prototípust készíthessenek, és azokat a nemzetközi dizájn legrangosabb eseményein állíthassák ki.

A LEXUS

1989-es színre lépése óta a Lexus világszerte közismertté vált kiváló minőségű termékeiről és ügyfelei példás kiszolgálásáról. A Lexus piacvezető hibridautó-gyártó a luxusmárkák között; termékei az innovatív technológia és az utánozhatatlan luxus legjavát kínálják. A márka folyamatos fejlődését új modelljeinek progresszív formavilága is hűen tükrözi: a Lexusok megjelenésének utánozhatatlan luxushangulatát a jellegzetes, orsó formájú hűtőrács, a dinamikus világítótestek és a gyönyörűen formázott vonalvezetés teremti meg.