Most már tuti! Saját sportmárkát alapít a Toyota

Megbízható sajtóértesülések szerint már szeptemberben bemutatkozik a Toyota új, sportos almárkája.

A Yaris GRMN csak a kezdet? Nagyon úgy tűnik: a világ legrangosabb autóipari szaklapja, az Automotive News arról számolt be, hogy a Toyota heteken belül útjára indítja saját sportrészlegét, amely a tömeggyártású modellek dinamikusabb, nagyobb teljesítményű változatait hivatott fejleszteni.

A Lexus F divíziójának megfelelő részleg elnevezéséről és felépítéséről egyelőre még nincs hír, ahogy arról sem, hogy ki adhatná a hátteret. Szóba kerülhet a Yaris GRMN sportmodellt is fejlesztő, a Toyota WRC és WEC programjait is támogató Gazoo Racing, a Japánban és az Egyesült Államokban aktív TRD (Toyota Racing Development) házon belüli tuningműhely vagy a Toyota ügyfél-versenyprogramjait támogató Toyota Motorsport GmbH is, de nem kizárt egy vadonatúj szervezet felállítása sem, bár erre valamivel kisebb az esély.
Jelöltekből tehát nincs hiány, ahogy előzményekből sem: a 2000-es évek elején a Toyota Yaris T-Sport és a Toyota Corolla T-Sport révén a márka aktívan és sikeresen képviseltette magát az Európában oly népszerű „hot hatch” szegmensben. A Yaris TS első generációja 2001-től négy éven át volt a piacon, 1.5 literes, változó szelepvezérlésű szívómotorja 105 lóerős volt. A második generációs modell alapjaira épülő utódja (2007-2009) már 133 lóerővel gazdálkodott. Ez ugyanúgy 1.8 literes motort kapott, mint a Corolla T-Sport, ám utóbbi más konstrukció volt, változó szelepemeléssel: szívó kivitelében 189, kompresszorral 217 lóerőt adott le.
A Toyota sportautó-palettája jelenleg a 210 lóerőnél is erősebb Yaris GRMN városi sportautóból, valamint a 200 lóerős, boxermotoros GT86 sportkupéból áll. Hamarosan érkezik azonban a rég várt Supra kupé, a márka új sportos zászlóshajója is.