Mazda, Toyota, Denso megállapodás elektromos autók fejlesztéséről

A három cég közös vállalatot alapított a közös fejlesztésekre és a speciális projektek kivitelezésére

A Mazda Motor Corporation, a Denso Corporation és a Toyota Motor Corporation a mai napon megállapodott arról, hogy a jövőben közösen fejlesztik elektromos autóik alapvető technológiáit. Mindemellett a három cég egy új vállalatot hozott létre, melybe kiválasztott mérnököket delegálnak, hogy biztosítsák a közös technológiai fejlesztések hatékony megvalósítását.

Az elektromos autók aránya emelkedik annak köszönhetően, hogy megfelelnek az egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak, s értékesítésüket világszerte több ország és régió is támogatja. Az új környezeti szabályzók egyre jobb hajtásláncok és technológiák fejlesztését indokolják. A Mazda megközelítésében ennek a folyamatnak legjobb megoldását az elektromos autók (EV) fogják nyújtani, az üzemanyagcellás autók mellett.

Míg az elektromos autók piaci elfogadottsága terjed, nagy beruházások, és idő szükséges, hogy az autógyártók le tudják fedni az összes piacot és autószegmenst. A világszerte különböző elvárássokkal érkező kereslet kielégítése komoly nyomást jelent az autógyártók számára.

A Mazda, a Denso és a Toyota úgy döntött, hogy az EV-k alapvető strukturális technológiáit közösen fejlesztik tovább. Ezek alkalmasak lesznek arra, hogy a piacon jelenlevő típusok széles választékát lefedjék, és rugalmas, ugyanakkor gyors választ adjanak a piaci trendeknek megfelelően. Ez a megállapodás modellek széles választékára vonatkozik a minijárművektől a személyautókon, SUV-okon keresztül a kishaszonjárművekig, és a tervezési folyamatot hivatott megújítani úgy, hogy a résztvevő cégek erősségeit kombinálják. A Mazda kapcsolódó termékfejlesztésével és számítógépes modellezésen alapuló tervezésével száll be. Előbbi különlegessége, a technológiai, terméktervezési és gyártási folyamatokat 5-10 évre előre tervezik, és az alkatrészek gyártását és felhasználását is ennek megfelelően optimalizálják.

A Denso elektromos technológiáit teszi hozzá, a Toyota pedig új TNGA-platformját.

Az új cég az alábbiakban működik együtt:

  1. Karakterisztika kutatása (közös felépítés*), amely meghatározza az EV-k optimális teljesítményét és funkcióit. Ez érvényes az egyes alkatrészekre és az egész autóra is.

  2. A jármű felépítésének és teljesítményének igazolása, hogy elérte-e az első pontban kitűzött karakterisztikát

  3. Az optimum meghatározása egy adott modellre vonatkozóan, miután az első két pont alapján létrehozták.

Ezzel a közös technológiai fejlesztési projekttel, melyre a résztvevők egyforma mértékben dedikáltak fejlesztési erőforrást, biztosították a hatékony folyamatokat és használják a gyártási létesítményeket, a Mazda és a Toyota azokra az alapvető értékekre fókuszálja erőforrásait az autókban, amelyek vonzóvá tehetik az elektromos autókat, megtestesítik a különböző márkaidentitásokat és elkerülik az EV-k összetéveszthetőségét.

A megállapodásban résztvevő gyártók olyan üzleti modellt hoztak létre, mely nyílt bármely további autóipari résztvevő (márka, beszállító) számára.

*közös felépítés: olyan dizájn-koncepció, amely realizálja az egy termék előállításához szükséges részletek strukturális anyagfelhasználását. Az így létrehozott termék lebontható standardizált elemekre, viszont ezekből az elemekből teljesen különböző kategóriájú és teljesítményű jármű előállítható. A karakterisztika meghatározásával sok különféle termék gyártható ugyanazokkal a folyamatokkal.

Vállalati jellemzők

Név

EV C.A. Spirit Co., Ltd.

Telephely

Midland Square 37F, Meieki 4-7-1, Nakamura, Nagoya

Tőke

10 millió jen (equity participation = Toyota: 90%, Mazda: 5%, Denso: 5%)

Igazgatók

Elnök: Shigeki Terashi

Igazgató: Kiyotaka Ise

Igazgató: Toshiyuki Mizushima

Auditor: Tatsuro Ueda

Munkavállalók száma

Létrehozáskor kb. 40 fő

Website

http://www.ev-cas.co.jp (októbertől)

Kapcsolat

info@ev-cas.co.jp (október elsejétől)