Megérkezett az első BMW XM (2.)

Utastér: vezetőre összpontosító műszerfal és BMW M Lounge komfortkörnyezet

A BMW XM kifejező formanyelve az utastérben is folytatódik. A műszerfal és az első ülések minden részletükben az aktív vezetési élményt éltetik. Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a BMW Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó BMW Ívelt Kijelző.

A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló. Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek. A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1 500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.

AZ ÉVEZRED PR-OSÁNAK SEGÍTSÉGÉVEL ELKÉSZÜLT, SEHOL MÁSHOL EL NEM ÉRHETŐ EXKLUZÍV BMW ÉS MINI PODCASTOK A BEGURULVA.HU ÉS A PODCARS.HU OLDALAKON!

Csúcstechnológiás futómű, amelyet a menetdinamika és a menetkomfort közötti lehető legnagyobb egyensúly érdekében hangoltak tökéletesre a mérnökök

A BMW XM kifinomult futómű-technológiája a vérpezsdítő vezetési élmény és az utastérben átélhető, pihentető utazás páratlan egységét teremti meg. Az M-specifikus hangolású, csúcstechnológiás rendszerek a BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika és a nagyteljesítményű szegmens átlaga fölötti menetkomfort legszélesebb spektrumát kínálják. A bajor prémiummárka ügyfelei az M Setup menüpontban szabhatják személyre a nóvum beállításait. A hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek minden vezetési szituációban és mindenféle útviszonyok közepette – a nagyvárosi forgalomtól kezdve, az országutakon keresztül, egészen az autópályákig – magabiztos és mindvégig kontrollálható kezelhetőséget garantálnak.

A BMW XM futómű-technológiája az első tengelyen egy kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal, a hátsó tengelyen pedig ötkaros kerékfelfüggesztéssel dolgozik, mindkét tengelyen M-specifikus elasztokinematikai hangolással. A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A kiegészítő Active Roll Comfort funkcióval ez utóbbi oldalanként képes automatikusan csökkenteni az egyenetlen útfelületből adódó karosszéria-kilengéseket, miközben a karosszéria hasmagasságát is aktívan állítja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

A BMW XM tapadását, agilitását és iránystabilitását a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és az integrált keresztdinamika-vezérlő technológia rendszereinek együttműködése is nagymértékben fokozza. A BMW M sport fékrendszer az integrált fékrendszer részeként dolgozik és kétféle pedálbeállítást kínál. Utóbbiak a fékpedál erősségét és érzékenységét egyaránt szabályozzák. Alapfelszereltségként a modell 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, az opcionális extrafelszereltségek palettáján azonban 22” és 23” méretű felnik is megtalálhatók.

A vezetést támogató rendszerek páratlanul széles portfóliója

A BMW XM a vezetést támogató rendszerek eddigi legátfogóbb palettáját kínálja a BMW M GmbH nagyteljesítményű modelljeinek történetében – legyen szó akár az alapfelszereltségről, akár az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő portfólióról. A bajor prémiummárka a BMW XM modellhez alapfelszereltségként kínálja a Driving Assistant csomagot, amelynek része a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a kikerülési segédlet (Evasion Aid), az éberségfigyelő rendszer (Alertness Assistant) és a sebességkorlátozás-kijelzés (Speed Limit Info) is. Az opcionális extrafelszereltségek között a Driving Assistant Professional csomag is megtalálható, amely olyan intelligens rendszereket kínál, mint a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer, az automata sebességhatár-asszisztens (Speed Limit Assist) és az Aktív Navigáció.

A Parking Assistant Plus parkolóasszisztens ugyancsak az alapfelszereltség része, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a parkolási nézet (Parking View), az első és hátsó panorámanézet (Panorama View), valamint a háromdimenziós nézet (3D View).

Személyre szabott vezetési élmény, egyetlen gombnyomással

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad, amelyekkel a bajor prémiummárka ügyfelei számtalan módon szabhatják személyre a vezetés élményét. A sorban első ízben megtalálható az M HYBRID gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható. A három elérhető üzemmód itt a HYBRID, az ELECTRIC és az eCONTROL. A SETUP gombon keresztül a hajtáslánc-technológia, a futómű-technológia, a kormánymű, a fékrendszer, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M MODE gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó ROAD beállításról SPORT beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M HYBRID hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belsőégésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés és BMW Head-Up kijelző alapfelszereltségként

A BMW XM széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia M-specifikus verzióját futtatva. A technológia középpontjában a BMW 8.0 operációs rendszer alapjaira épülő BMW Ívelt Kijelző áll, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző duóját vonultatja fel. Az új kijelzőpárosnak és a BMW Intelligent Personal Assistant folyamatosan bővülő tárházának köszönhetően a bajor prémiummárka ügyfelei már nem csupán érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján is vezérelhetik a modell központi operációs rendszerének funkcióit. A BMW XM alapfelszereltségének továbbá a BMW iDrive vezérlőtárcsája, a kormánykerék multifunkciós gombjai, a BMW Head-Up kijelző és a BMW Gesztusvezérlés is része.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés másik fénypontja a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Key Plus okoskulcs azt is lehetővé teszi – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) köszönhetően –, hogy a BMW ügyfelei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le BMW XM modelljüket. Az innovatív okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay® és az Android Auto™ futtatását is lehetővé teszi, miközben a BMW ID átfogó személyre szabhatóságot kínál. Az újdonságban a személyes eSIM kártya is használható. A minden körülmények között optimális járműkapcsolatról 5G-kompatibilis antennarendszer gondoskodik.