Megérkezett az első LNG szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra

Egy új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gáz ellátási lánc, mely jelenleg elsősorban közlekedési
célokat szolgál, azonban rövidesen megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is.
Miután az ARELGAS Kft. hazánkban elősként üzembe állította első LNG szállító tartályos járműszerelvényét, megnyílt annak a lehetősége, hogy a Magyarországhoz legközelebb eső LNG import terminálból, a Krk-szigethez kötött LNG FSRU (Liquefied Natural Gas Floating Storage Regasifier Unit, azaz cseppfolyósított földgáz úszó tároló és újragázosító egység) létesítményből ne csak vezetéken, hanem a gyakran „virtuális vezetéknek” nevezett szállító járművön is érkezhessen gáz hazánkba.


A 2021 januárjában üzembe állított Krk-i terminál elsődleges feladata a tankerhajókkal szállított cseppfolyósított földgáz fogadása, tárolása és az újra gázosítást követően, szállítóvezetéken a kontinens belsejébe, így Magyarország irányába is történő továbbítása.


Ez év tavaszán a terminálban egy kiegészítő tevékenység is elindulhatott, már lehetőség van közúti tanker járművek megtöltésére is. Ennek a fejlesztésnek köszönhető, hogy a földgáz mellett elindulhat a cseppfolyósított gáz szállítása is Krk-ről Magyarországra.


Az ARELGAS Kft. LNG szállító járműve, a vizsgáztatását és a forgalomba helyezését követően a terminál rendkívül összetett műszaki és biztonsági előírásait követve lett felkészítve. Ennek megfelelősségéről a terminál szakemberei a helyszínen a több órán keresztül tartó gépátvétel során győződtek meg. A helyszínen a felkészülés részeként a részletes biztonságtechnikai eljárások ismertetése szintén előfeltétele volt a magyar szállító jármű feltöltésének.


Az első magyar jármű hazaérkezése a Krk terminálból, majd pedig a gáztároló tartályba való átfejtése mérföldkőnek számít az ellátásbiztonság, szállítási útvonal diverzifikáció és természetesen a költségcsökkentés lehetősége terén. Az ipari fogyasztók ellátása érdekében a szállítási út rövidítése, ezáltal a szállítás pontosabb ütemezhetősége fontos eredménye a most elindult folyamatnak.


Magyarország jelenleg 3 LNG töltőállomással rendelkezik, melyből kettőt az M0-ás autópálya mentén az ARELGAS Kft üzemeltet. A harmadik, nyitás előtt álló töltőpont pedig Mosonmagyaróvárnál található, az M1-es autópálya mentén. 2023-ban a növekvő számú LNG-hajtású járműpark igényeinek duplázódni fogk iszolgálása érdekében duplázódni fog a töltőpontok száma hazánkban.