Január közepén megérkeztek a földgázüzemű Crealis buszok Elefántcsontpartra

Átadták az első földgázüzemű CREALIS csuklós autóbuszokat az Abidjani Közelekdési Társaságnak (SOTRA), amelyeket az elefántcsontparti kormány rendelt az IVECO BUS vállalattól. A 18 méter hosszú, Cursor 8 CNG erőforrással felszerelt járművek a helyi gyorsforgalmú buszjáratokon teljesítenek szolgálatot.

Az elefántcsontparti kormány 2016-ban kezdte el tömegközlekedési flottájának megújítását, és 2018 januárjában kötött szerződést 450 darab IVECO BUS jármű megvásárlására. A rendelés része a CREALIS típus 50 példánya, amelyek mérsékelt szén-dioxid-kibocsátással járulnak hozzá a fenntartható szállítás megvalósításához. A megállapodás tárgyát képező autóbuszok többsége az IVECO BUS csehországi gyárában készül Vysoké Mýto városában, míg a CREALIS típust a franciaországi Annonay településen szerelik össze.

Az első 26 jármű ünnepélyes átadásán Abidjanban, az ország legnagyobb városában, a helyi kormánytisztviselők mellett részt vett Pierre Lahutte, az IVECO márka elnöke, és Sylvain Blaise, az IVECO autóbusz-üzletágért felelős alelnöke is. Amadou Gon Coulibaly miniszterelnök kihangsúlyozta a kormány fenntartható mobilitás iránti elkötelezettségét, és ennek előfutáraként tekint a nemrégiben átadott CNG-üzemű CREALIS autóbuszokra.

„Büszkeséggel tölt el minket, hogy hozzájárulhatunk Abidjan közösségi közlekedési szolgáltatásainak fejlesztéséhez, valamint az ország úttörő ökológiai és energetikai átalakulásának kezdeményezéséhez. A földgázüzemű járművek választásával az elefántcsontparti kormány egy teljes ágazatot ismer el, különösen az IVECO BUS vállalatot”– mondta Sylvain Blaise.

A gyorsforgalmú buszjáratokon (Bus Rapid Transit, BRT) közlekedő, földgázüzemű járművek jelentős előnyöket nyújtanak a lég- és zajszennyezés tekintetében. Előbbi terén a zéró közeli részecskekibocsátás, a nitrogén-oxidok (NOx) mennyiségének 60 százalékos csökkentése és a szén-dioxid-kibocsátás 15 százalékos mérséklése a komoly pozitívum. Utóbbi téren pedig kiemelendő a különösen csendes működés, a kisebb zajszint az utasok számára fokozza a komfortot, és egyúttal fokozza a városlakók életminőségét. A helyi kabinet ezzel teszi lehetővé, hogy a közlekedési társaság járművei nagy mértékben segítsék a város levegőminőségének javítását, és számos európai nagyvároshoz hasonlóan felvegyék a küzdelmet a globális felmelegedés ellen. A sűrített földgázzal üzemelő IVECO BUS modellek megfelelnek az érvényben lévő, Euro VI környezetvédelmi előírásoknak, emellett teljes mértékben kompatibilisek az élelmiszer- és mezőgazdasági hulladék feldolgozásakor nyert biogázzal.

A közelmúltban számos szakmai díjat kapott a CREALIS 18 méteres, csuklós változata, amely a világos belső tere, a hatékony és fenntartható LED-technikájú világítása, valamint az intelligens kialakítású terek jóvoltából korábban nem tapasztalt kényelemérzetet teremt. Egyedi dizájnjával, kedvező légellenállású formájával és a kiemelkedő minőségű anyagok használatával a CREALIS energiával tölti fel a várost. Ráadásul az IVECO BUS jóvoltából immár az első földgázüzemű haszonjárművek is megérkeztek Afrikába.