Megvolt a rajtceremónia, irány Kína

Hosszas hányattatás után péntek hajnalban befutott a Qualisport Racing szerelvénye Moszkvába, így a 2017-es Silk Way Rally technikai ellenőrei nekieshettek a VIP-gépátvételnek. A Scania Qualisport Torpedóra felkerült a 317-es rajtszám, az esti órákban pedig a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László alkotta trió is átgördült a Vörös téren felállított rajtkapun, hogy megkezdjék tízezer kilométeres útjukat a kínai Hszian felé.

A fehérorosz határmizéria és a plusz ezer kilométeres kerülő után a Qualisport-szervizcsapat az Opel Dakar Team háttérstábjával együtt viszonylag egyszerűen átlépett Oroszországba, arra azonban hajnalig kellett várni, hogy befussanak Moszkvába. A szervezők jóvoltából a két magyar csapatnak igazi VIP-gépátvétel jutott, a Luzsnyiki Stadion parkolójában a Scania Qualisport Torpedót és Szalay Balázsék Mokkáját gyorsított eljárásban ellenőrizték le: mivel mindkét együttes rutinos és óriási tapasztalatokkal rendelkeznek, az ellenőrök természetesen mindent rendben találtak a járgányokon.

„Kész őrület volt, mire eljutottunk odáig, hogy felkerült a 317-es rajtszám a kamionunkra” – mondta Kovács Miklós, a Qualisport Racing pilótája, aki Czeglédi Péter navigátorral és Ács László fedélzeti szerelővel együtt alkotja a Scania Qualisport Torpedo versenyzőhármasát. „Csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor túljutottunk ezen az egészen. Onnan a Vörös térre mentünk, a parc fermében hagytuk a kamiont és élveztük egy picit a légkört, a felhajtást. A rajtdobogón este gurultunk át és akárcsak a korábbi Silk Way Rally-s szerepléseink alkalmával, most is fantasztikus volt megélni ezt ezen a történelmi helyszínen.”

A csapatok a versenygépeket a Luzsnyiki Stadionnál található zárt parkolóba vitték, onnan folytatódik a móka szombat reggel: a Qualisport Racing együttese például hajnali 5 óra 1 perckor vághat majd neki az 572 kilométeres összekötő szakasznak, amely a mindössze 62 kilométer hosszú szelektív rajtjához vezet. A penzum céljától még 93 kilométert kell majd megtenniük az első táborig, amelynek Csebokszári ad otthont.
A július 22-i befutóig a versenyzőkre összesen 14 menet és egy pihenőnap vár: az össztáv 9600 kilométer, amelyből a mért szakaszok 4100 kilométert tesznek ki.