Mikor nem kell a jogosítvány és forgalmi engedély?

Valószínűleg hallottad már, hogy 2023-tól nem kell, hogy nálad legyen a jogosítvány és a forgalmi engedély. Az új szabályok azért nem ennyire egyszerűek, és van még egy-két szempont, amit érdemes figyelembe venni, ezért nem árt röviden áttekinteni a témát!

2023-tól nem kell jogosítvány és forgalmi engedély, ugye? Igen, de…

2023 január elsején lépett hatályba a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet, amely az alábbiakat szabályozza:

  • a közúti közlekedési igazgatási feladatok
  • a közúti közlekedési okmányok kiadása és visszavonása

A rendelet célja többek között a digitalizáció irányába történő további elmozdulás. De mi is áll pontosan a szövegben? Nézzük az autóvezetők számára releváns információkat! A Magyar Rendőrség honlapján szereplő információk alapján:

“A Magyarország területén történő járművezetéshez a magyar hatóság által kiállított járművezetői okmányt a járművezetőnek vezetés során nem szükséges magánál tartania abban az esetben, ha a járművezetői engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik.”

Illetve:

“A járművezető köteles a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni a forgalmi engedélyt, kivéve a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a járműnyilvántartásban.”

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy nem számít jogsértésnek, ha a fenti esetekben nincsen nálad a jogosítvány és a forgalmi engedély. Ha nincsenek nálad ezek az iratok, akkor természetesen nem tudják elvenni tőled, ha közlekedési vétséget követsz el vagy komoly gond van az autóval. Erre természetesen gondolt a jogalkotó is: ilyenkor az intézkedő rendőr a nyilvántartásban rögzíti, hogy fel lett függesztve a vezetési jogosultságod. A jármű esetén hasonlóképpen azonnal felfüggesztik a forgalomban való részvétel jogosultságát, ha az érvényes szabályok így rendelkeznek. Tehát aki arra spekulál, hogy szabadabban veheti a szabályokat, mert hát „nem tudják elvenni a jogsimat”, az téved.

Akinek pedig külföldi vezetői engedélye vagy külföldi rendszámtáblájú autója van, annak továbbra is magánál kell tartania a szükséges iratokat!

Miért lehet értelme mégis magadnál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt?

Természetesen jó hír, hogy nem jár büntetéssel, ha nincsen nálad a jogosítvány vagy a forgalmi engedély. Nem kell aggódnod például, ha véletlenül otthon maradt az erszényed. Azonban az új szabályozás nem jelenti azt, hogy érdemes kivenned az autóból a forgalmit, illetve az irattartódból a jogosítványt:

  • Ha esetleg balesetet szenvedsz, a biztosítási ügyintézéshez meg kell adnod a másik gépjárművezetőnek az adataidat, amihez valószínűleg szükséged lesz a forgalmi engedélyre.
  • Az autószerelők szintén el szokták kérni a forgalmit (alkatrészrendelés, javítások éles tesztelése), és ha nincsen nálad, futhatsz egy plusz kört.
  • Ha külföldre tervezel utazni, és Magyarországon nem hordod magadnál ezeket a dokumentumokat, akkor azt kockáztatod, hogy az utazás előtt elfelejted külön eltenni. Ha pedig kint igazoltatnak, akkor könnyedén kellemetlen szituációban találhatod magadat.

Az új szabályozás eggyel közelebb repít minket a digitalizációhoz és egyfajta könnyebbséget jelent, de mi azt tanácsoljuk, hogy érdemes továbbra is magunknál tartani a szükséges iratokat.

schiller.hu