Mild-hibrid, Plug-in hibrid és földgázüzemű változatokkal jelentkezik az Octavia

Új dimenziókba lépett az OCTAVIA negyedik generációjával a ŠKODA: a márka “bestsellere” érzelmekben még gazdagabb karakterrel mutatkozott be és tovább növelte aktív és passzív biztonságát, az OCTAVIA emellett számos új vezetői segédrendszert kínál és modern infotainment-berendezésekkel is szolgálhat fedélzetén. Mindezeken túl gazdaságos üzemű benzin- és dízelmotorjaival, valamint három alternatív hajtásrendszerével az OCTAVIA új nemzedéke hosszú távú fenntarthatósága is nőtt. A OCTAVIA e-TEC modellben a ŠKODA első ízben alkalmaz mild-hibrid technikát, míg az OCTAVIA iV és a sportos OCTAVIA RS iV korszerű, hálózatról tölthető hibridhajtással (Plug-in Hybrid) érkezett, az OCTAVIA G-TEC pedig környezetkímélő földgázüzemre (CNG) készült. Három hosszú távon fenntartható hajtásrendszerének köszönhetően jelentősen csökken az új OCTAVIA sorozat szén-dioxid-kibocsátása.

A ŠKODA OCTAVIA negyedik generációjában is Limousine és COMBI kivitelben áll rendelkezésre, s robusztus SCOUT-változat, illetve három különösen sportos RS-verzió is bővíti az OCTAVIA-család palettáját. Az első- vagy összkerékhajtás, illetve a manuális vagy a kettős tengelykapcsolós, automata sebességváltók (DSG) választékával minden ŠKODA-vásárló megtalálhatja a számára legmegfelelőbb OCTAVIA-változatot.

Az első modern OCTAVIA 1996-os bemutatkozása óta megjelent immár negyedik generáció tovább erősíti e sorozat “a márka szíveként” és volumenmodelljeként elfoglalt pozícióját. Több mint hétmillió legyártott példányával az OCTAVIA a ŠKODA legnagyobb darabszámban értékesített modellje és számos nemzetközi piacon valódi ikonná lépett elő. Hazai piacán, Csehországon kívül az OCTAVIA hét másik országban is vezeti a személyautó bestseller-listát, köztük Lengyelországban, Ausztriában, Svájcban és Finnországban, míg második legnagyobb értékesítési volumenű piacán, Németországban, már évek óta a legkeresettebb importmodell. Nagy szerepet játszott mindebben az OCTAVIA COMBI, amely Európa-szerte a legnépszerűbb kombimodell.

A ŠKODA évente akár 400 ezer darabot is gyárt “bestselleréből”, amely a márka egyetlen modelljeként készül négy országban is: az OCTAVIA Csehországban és Kínában, valamint Oroszországban és Indiában gördül le a szerelőszalagokról.

Az OCTAVIA sikertörténetének okai egyértelműek: a ŠKODA márka “szíveként” nem csupán immár jól megszokott, nagyvonalú térkínálatával és kiváló ár/érték-arányával bizonyul meggyőzőnek, hanem magas színvonalú aktív és passzív biztonságával is, ami az Euro NCAP tesztek ötcsillagos értékelésében is megmutatkozik. Negyedik generációjában az OCTAVIA számos olyan innovatív biztonsági és vezetői segédrendszert kínál, mint például a négy kamerájával az autó környezetéről 360 fokos képet előállító Környezetmegfigyelő rendszerrel (Area View) kiegészített Parkolási asszisztens (Park Assist). Az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő adaptív berendezés (Adaptive Lane Assist) már az útépítési szakaszokat is érzékeli, a Helyi veszélyhelyzet-figyelmeztetés (Local Traffic Warning) pedig automatikusan hívja fel a figyelmet a jármű közvetlen közelében fellépő forgalmi zavarokra, például a közlekedési torlódásban álló járműsor végére. Első ízben kínálja a ŠKODA az új OCTAVIA számára az új Szélvédő-kijelzőt (Head-up Display), amely közvetlenül a szélvédőre vetítve jelenít meg olyan fontos információkat, mint például a sebesség, a navigációs útmutatások, a felismert közlekedési táblák vagy az épp aktivált vezetői segédrendszerek adatai.

Az OCTAVIA sorozat tagjaihoz a moduláris infotainment-koncepció legújabb generációjának három infotainment-berendezése is rendelkezésre áll, mégpedig 8,25 és 10 col közötti képátlójú képernyőkkel. A beépített eSIM-kártyának köszönhetően az autó állandó internetkapcsolattal is rendelkezhet, új ŠKODA Connect szolgáltatások igénybevételét téve így lehetővé.