Milliós bírságot kapott a kereskedő, aki használt alkatrészekkel üzletelt

A NAV idén kiemelten ellenőrzi a használt gépjárművek és gépjárműalkatrészek kereskedelmét, és a gépjárművek javítását. Előzetes adatgyűjtés eredményeképp Heves megyében két magánszemély hirdetéseit kezdte figyelni a NAV. Az érintettek online piactéren árultak használt gépjárműveket, gépjárműalkatrészeket. Ezt rendszeresen és üzletszerűen végezték, csak éppen „feketén”. Az ügyben még folynak az ellenőrzések, de eddig több millió forint mulasztási bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A NAV adatai szerint az érintetteknek nem volt legális jövedelme. Az elmúlt években bejelentett munkaviszonyuk, egyéni vállalkozói adószámuk nem volt, gazdasági társaságban sem rendelkeztek érdekeltséggel, mégis jelentős összeget fordítottak működésképtelen, használt gépjárművek beszerzésére. Ezeket javítás után az online piactéren értékesítették. Az alkatrészek eladásának bevételét adómentesen tették zsebre: az adatok szerint a fémhulladék eladásból az elmúlt években hozzávetőlegesen 8-10 millió forint nagyságrendű jövedelmük is származott.

A NAV engedély nélküli fémkereskedelemért és bejelentés nélkül, vagyis kontárként végzett gazdasági tevékenység miatt bírságolta meg az érintetteket. Ezen felül meg kell fizetniük az eltitkolt jövedelem után be nem fizetett adót és a késedelemi pótlékot is.

Ráadásul az adózás elkerülése mellett a környezet védelmére sem figyeltek: a nagy mennyiségű hulladékot lakott területen tárolták, a használhatatlan és értékesíthetetlen alkatrészeket, például az autógumit, műanyag alkatrészeket, üléshuzatokat elégették. A helyszíni ellenőrzések igazolták a környezetveszélyeztetést: a felhalmozott szemetet, az égetés levegőszennyezését, a használt motorolajok kiöntése miatt keletkezett talajszennyezést.

A fekete- és szürkegazdaság szereplői a költségvetésnek okozott kár mellett a szabályosan működő vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hozzák, ezért a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az online piactereket, és szükség esetén ellenőrzésekkel szerez érvényt a jogszabályoknak.

dasblog