Motiváltan és komoly célokkal indul Mads Östberg a magyar bajnokságban

   Motiváltan és komoly célok eléréséért száll harcba a vasárnapi Boldogkő-ralival kezdődő országos bajnokságban Mads Östberg, a világbajnokság WRC2-es kategóriájának címvédője.

    A norvég sztárversenyző a Citroën Rally Team Hungary színeiben, oldalán honfitárs navigátorával, Torstein Eriksennel áll rajthoz a magyar bajnokságban, párhuzamosan a WRC2-es szereplésével.


    “Számos oka van annak, hogy itt vagyunk, de alapvetően egy jó lehetőséget láttunk abban, hogy Magyarországon versenyezzünk, ez ugyanis izgalmasnak tűnik és kihívást látok benne” – mondta a szerdai online sajtótájékoztatón a 33 éves pilóta. Kiemelte, ugyanúgy készülnek a magyar bajnokságra, mint a vb-futamokra. Az ellenfelekről úgy nyilatkozott, sok rutinos és jó versenyző van a rali ob mezőnyében, és azt is látta már, hogy számos R5-ös versenyautó lesz a riválisok között.


    “A versenyautón aerodinamikai fejlesztést is végrehajtottunk, de dolgoztunk a fékrendszeren és a differenciálművön is” – avatott be a technikai részletekbe Östberg, akinek navigátora – mint mondta – egyelőre semmit nem tud a magyar pályákról.


    “Jelenleg annyi információm van, hogy a most hétvégén sorra kerülő futam aszfalton lesz, de minden más majd a helyszínen derül ki” – nyilatkozta Eriksen, aki szerint az elmúlt négy-öt év közös munkájának köszönhetően már váratlan helyzetekben is könnyen és hatékonyan tudnak kommunikálni Östberggel.


    Tagai Tamás, az Östbergék Citroënjét a WRC2-re és az ob-re is felkészítő Tagai Racing Technology ügyvezetője elmondta, hosszú folyamat eredménye, hogy az idén már egy világbajnoki címvédő páros számára nyújtanak műszaki-technológiai támogatást. Hozzátette, egy másik Citroënt is ők üzemeltetnek majd a magyar bajnokságban, így Östbergéknek magyar csapattársuk lesz a Németh László, Tóth Imre duó személyében.


    Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke azt mondta, az ilyen neves külföldi versenyzők rajthoz állása nemcsak a magyar párosoknak, hanem a szurkolóknak is “hatalmas lehetőség”, az autósportért és a raliért rajongók ugyanis szinte egész évben láthatnak egy világbajnokot a magyar pályákon.


    “Nagy csatára számítok, a hazai versenyzőknek előnyt jelenthet a pályaismeret, Östbergéknek pedig a nemzetközi tapasztalat” – jelentette ki Oláh Gyárfás. Hangsúlyozta, tavaly a koronavírus-járvány ellenére teljes értékű, ráadásul szoros versengést hozó országos bajnokságot tudtak rendezni, ennek pedig a sportágon belül Európa-szerte is jó és pozitív a megítélése.


    “Számítunk rá, hogy más neves külföldi versenyzők is megfordulnak majd a továbbiakban a magyar bajnokságban” – mondta az MNASZ elnöke.


    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Östbergék a tervek szerint a hétből öt ob-futamon indulnak, de a világjárvány miatt előfordulhatnak olyan módosítások a WRC versenynaptárában, amelyek miatt ennél több, vagy kevesebb viadalon tudnak részt venni Magyarországon. A norvég duó célja a magyar bajnoki cím megnyerése.


    A rali ob vasárnap a Boldogkő-ralival kezdődik, az esemény zárt kapus, nézők beengedésére a rendezőknek nincs lehetőségük az érvényben lévő korlátozások miatt.