Nem semmi! Egymillió dollárral támogat robotikai kutatásokat a Toyota

Egy nyílt forráskódú robotikai szoftver fejlesztésével foglalkozó alapítvány működését egymillió dolláros adománnyal segíti elő a Toyota kutatóintézete.

A San Francisco közelében működő Open Source Robotics Foundation (OSRF) robotikai kutatásokkal, oktatással és termékfejlesztéssel foglalkozik. A 2012-ben alapított non-profit szervezet a nyílt forráskódú szoftver és hardver fejlesztését, terjesztését és alkalmazását tűzte zászlajára; ők vezetik a robotvezérlő szoftverek írását támogató, rugalmas keretrendszer, az ROS (robot operating system), valamint a 3D robotszimulációs tér, a Gazebo fejlesztését, amelyeket szerte a világon alkalmaznak kutatási, illetve oktatási céllal.

Az autóiparban egyre szélesebb körben használnak nyílt forráskódú szoftvereket az autonóm mobilitási szolgáltatások fejlesztésénél. A hamarosan színre lépő, második generációs robot operációs rendszer, az ROS2 kifejezetten ilyen célú szoftverek megalkotását szolgálja, a Gazebo segítségével pedig a virtuális térben folytathatók le autonóm mobilitási tesztek, még azelőtt, hogy a funkciókat beépítenék tényleges gépjárművekbe, így nagymértékben javítható a rendszerek biztonsága.

A nyílt forráskódú kutató közösségnek nyújtott támogatásunk hatalmas mértékben hozzájárult a robotika és az autonóm mobilitás terén végzett munkánkhoz. Elképesztően tehetséges és kreatív szakemberek dolgoznak ezen a területen, büszkeséggel tölt el bennünket, hogy támogatásunkkal hozzájárulhatunk esetleges technológiai áttörések megvalósulásához” – emelte ki James Kuffner, a Toyota Kutatóintézet (TRI) műszaki igazgatója.

A Toyota öt évvel ezelőtt alapította kutatóintézetét; azóta egymilliárd dollárt fordított az autonóm rendszerek, mesterséges intelligencia, gépi tanulás és egyéb fő területeken dolgozó intézet fejlesztésére. A TRI idén januárban mutatta be újgenerációs autonóm kutatási platformját (Platform 3.0), amely 360 fokban, akár 200 méteres körben képes érzékelni környezetét, míg optikai és lézerérzékelői a tetőbe integrált panel alatt részlegesen elrejtve kapnak helyet, szemben a korábbi generációs, meglehetősen otromba megoldásokkal.

Hogy a Toyota Research Institute munkásságában milyen fontos szerepet játszik az Open Source Robotics Foundation tevékenysége, jól jelzi, hogy a szervezet egyik társalapítója, Steffi Paepcke jelenleg a TRI felhasználói élményért és ember-gép interakcióért felelős tervezőjeként dolgozik azon, hogy a jövő autonóm gépjárművei minél harmonikusabb utazási élményt nyújtsanak.

A TRI legújabb Platform 3.0 névre hallgató autonóm rendszeréről az alábbi videóból tudhat meg többet: https://www.youtube.com/watch?v=OAkFHei31wM

Fotók: Toyota Research Institute, Open Source Robotics Foundation