Nem zörög a haraszt…

Nem zörög a haraszt…

A MOL szerint a lengyel akvizíció nem befolyásolja nem befolyásolja a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési képességét

     A szerdán bejelentett lengyel akvizíció nem befolyásolja a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési képességét – mondta Világi Oszkár, a Mol-csoport Innovációs üzleti vezetője és igazgatósági tagja online háttérbeszélgetésen szerdán.

    Hozzátette: több hónapos tárgyalássorozat eredménye volt, hogy a Mol szerdán aláírta a 610 millió dollár értékű szerződést 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel.


    Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ, ami 2022 nyarán várható. Hat hónap után elkezdhetik a varsói vállalatot integrálni a Mol működésébe. Terveik szerint a piacon minél hamarabb megjelennek majd a Mol márkanévvel, a kutakat 1-1,5 év alatt nevezik át, bár a Lotos név használatáról aláírtak egy öt évre szóló névhasználati megállapodást. Az üzlet eredményeként a magyar cég a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.


    Hozzátette: 2025-ig 2300 töltőállomásból álló hálózat üzemeltetését tűzték ki a stratégiájukban, ezt jóval korábban sikerült teljesíteni. Nyitottak további belföldi akvizíciókra is – jelezte.


    Közlése szerint a lengyel akvizíciót két részben fizetik ki, készpénzzel illetve eszközök átadásával. Ez utóbbin belül 144 magyar, közöttük a frissen vásárolt Lukoil-kutakat és 41 szlovákiai – részben Slovnaft, részben Lukoil – benzinkutat adnak át a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.


    A lengyel piacon mintegy 40 millió ügyfelet érhet el szolgáltatásaival a Mol, ahol az éves üzemanyag-fogyasztás 23 millió tonna, ami középtávon 1-2 százalékkal nőhet. Szerinte jó induló pozíciót fog jelenteni a Molnak, hogy az ottani vállalatot az eszközök mellett a benne lévő emberi erőforrással, menedzsment-tudással veszik át.


    Bacsa György, Mol-csoport Stratégiai operáció és üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a szerdai bejelentésekkel – a 417 lengyel, és 79 belföldi Lukoil-kút vásárlása – egy év alatt több mint 600 benzinkutat vásároltak, a Mol hálózatának földrajzi lefedettsége jelentősen nőtt – sorolta. Kérdésre közölte: a tranzakciókat jogilag és pénzügyileg egyaránt az idei év második felében lehet lezárni, akkor indulhat az integráció és konszolidáció.


    A sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a tranzakció eredményeként a fogyasztói szolgáltatások szegmens EBITDA termelő képessége mintegy 70 millió dollárral emelkedhet. Az ügyletet rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol, az nem befolyásolja negatívan a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési potenciálját.


    A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 42 forinttal, 1,59 százalékkal 2690 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 2810, a legalacsonyabb 2008 forint volt.