A Newsweek szerint is a Toyota a világ legzöldebb autógyártója

A Newsweek újra a Toyotának ítélte oda a világ legzöldebb vállalatának járó címet, abba az elit klubba sorolva a márkát, amelyben a globális cégeknek csupán 5 százaléka szerepel, valamint az autó-kategóriában a “Globális Iparág Legjobbjának” ítélve a vállalatot. A környezetbarát hibrid autóiról ismert és az abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás technológia, valamint az elektromos autózást a jövőben forradalmasító szilárdtest akkumulátorok fejlesztésében is élen járó Toyota a 16. helyet szerezte meg az 500 legzöldebb vállalatot soroló globális listán, és az első lett az autóipari cégek kategóriájában.

A díj méltó elismerése a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott (és nem utolsó sorban a 97%-ban környezetbarát hibrid autókat értékesítő Lexus prémium márkát is jegyző) Toyota környezetvédelmi törekvéseinek és eredményeinek, valamint a környezettudatos hibrid és hidrogén üzemanyagcellás modellek megalkotásának, amelyek révén a világ legnagyobb autógyártója olyan köztiszteletben álló márkák közé került, mint az Apple, a Starbucks és a Nike. A már ma 40%-ban hibrid autókat értékesítő, 2020-ra pedig világszintű értékestéseiben minimum 50%-os hibrid arányt megcélzó Toyota idén még a tavalyinál is több pontszámot szerzett az értékelés során, ami hűen tükrözi a vállalat folyamatos törekvését a fenntarthatóság megteremtésére.

Mindannak, ami a Toyotánál történik, a környezetvédelem áll a fókuszában – méghozzá a kezdetektől fogva.” – fogalmaz Dr. Johan van Zyl, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója. “2015-ben tettük közzé 2050-es Környezetvédelmi Kihívásunkat, megnevezve azokat a fontos területeket, amelyeken csökkentjük a termékeink teljes életciklusára vetített környezeti terhelést. A Newsweek mostani elismerése is azt mutatja hogy a Toyota által alkalmazott fenntarthatósági stratégia jól működik”


Az évente sorra kerülő Newsweek Zöld Értékelés nyolcféle szempont alapján méri a világ legnagyobb vállalatainak környezetvédelmi teljesítményét. A Newsweek független auditorok (a Corporate Knights és a HIP Investor) együttműködésével értékeli többek közt a vállalatok energia- és vízfelhasználását, vagy hulladék kibocsátását.

A Newsweek rangsorolása a Toyota által a teljes működés fenntarthatóvá tétele irányában tett előremutató erőfeszítéseket, fejlesztéseket és beruházásokat épp úgy elismeri, mint azt, hogy a világ vezető hibrid gyártójaként és egyben a világ legnagyobb autógyártójaként a vállalatnak minden más autógyártónál nagyobb mértékben sikerült csökkentenie az iparág környezeti lábnyomát.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

A környezetbarát hibrid technológia folyamatos fejlesztése, az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológiával kapcsolatos több, mint 5600 szabadalom ingyenes megosztása, vagy épp az elektromos autózást a közeljövőben potenciálisan forradalmasító szilárdtest akkumulátorok fejlesztésében betöltött vezető szerep egyaránt igazolja, hogy a Toyota a jövőben is eltökélten az iparág és a világ zöldebbé tételének élharcosa kíván maradni, példát mutatva versenytársainak és az iparágon kívüli szereplőknek egyaránt.” – teszi hozzá a szakember.