Nézd csak! Látványos videókkal mutatja meg a jövőt a Toyota

A világ leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a jövőkutatás, a mesterséges intelligencia és a robotikai fejlesztések területén is élen járó Toyota a Tokiói Autószalonon bemutatta a a “Toyota Concept-i” tanulmányautó-sorozatot, amely a jövő mobil társadalmát vetíti elénk: egy olyan holnapot, amelyben az autók a mesterséges intelligencia (AI) segítségével megértik vezetőjük szándékait, s így megvalósulhat az emberek és a járművek hatékony együttműködése. Hogy könnyebben elképzelhessük a ránk váró inspiráló jövőt, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota látványos videókkal mutatja be, mi várhat ránk néhány évtizeden belül.

A Lexus prémium márkát is jegyző Toyota idén januárban a Nemzetközi Szórakoztató Elektronika Szakkiállításon (CES) bemutatta az inspiráló négykerekű Toyota Concept-i modellt, amelyet múlt héten a Tokiói Autószalonon kiegészített egy univerzális, kisméretű járművel és egy gyalogjárókra tervezett járművel is. A Toyota Concept-i sorozat arra készült, hogy ezek a járművek egy új korszak “szerethető autói” legyenek. “Nem egyszerűen gépek, hanem partnerek”, amelyek jobban megértik vezetőjüket, és pótolhatatlan társként együtt fejlődnek vele. A Toyota Concept-i sorozat “lelke” egy olyan technológia, ami az AI (mesterséges intelligencia) segítségével megérti az emberek érzelmeit és szándékait (TANULÁS). Ezt a képességet az önvezető technológiákkal párosítva olyan járművek születhetnek, amelyek biztonságos és nyugalmas közlekedést biztosíthatnak (VÉDELEM). Ha mindezt további megoldásokkal ötvözik, a technológia odáig fejlődhet, hogy képes lesz előre kiszámítani a vezető érzéseit, megteremtve ezzel a vezetési élmény új dimenzióját (INSPIRÁCIÓ). A Toyota Concept-i RIDE névre hallgató kisméretű jármű annak érdekében született, hogy mindenki, vagyis az idősek és a mozgáskorlátozottak számára is biztosítsa a mobilitás örömét és szabadságát, míg Toyota Concept-i WALK a gyalogos zónákban biztosít szabad mozgást, másokat sem akadályozva, hiszen nem foglal nagyobb helyet, mint egy gyalogló ember. Az embereket is megértő AI Segédnek bármikor átadható az autóvezetés feladata, de bármikor át is vehető tőle, így a közlekedés mindig élvezetes és biztonságos lehet.

A Toyota Concept-i

A négykerekű, mesterséges intelligenciával működő, az emberek megértésére képes partnerként működő jármű egy új korszak “szerethető autója”, amely ötvözi az emberek megértésére képes technológiát (TANULÁS) és az önvezető technológiákat, biztonságos és nyugalmas közlekedést (VÉDELEM), valamint új, élvezetes vezetési élményt (INSPIRÁCIÓ) biztosítva. A futurista utastér, a fejlett HMI2 és az AI Segéddel történő interakció új felhasználói élményt teremt. A Toyota azt tervezi, hogy már 2020 körül megkezdi Japánban a tanulmányautó bizonyos funkcióival kiegészített járművek közúti tesztjét.

A modell legfontosabb tulajdonságai:

 • Technológia, ami képes megérteni az embereket (TANULÁS): A vezető kifejezéseiben, akcióiban és hangszínében “olvasva” a Concept-i felméri az érzelmeket és az éberség szintjét. Az általános információkat, például az internetes híreket összeveti a személyes információkkal, például a közösségi oldalakon kifejtett aktivitással, a GPS információkkal vagy az autóban korábban folytatott beszélgetésekkel, és ezek alapján előre felméri az autós várható igényeit. E technológiára építve a Toyota Concept-i sorozat értékes innovációt kínál az olyan területeken, mint a biztonság és a vagyonvédelem (VÉDELEM) és az élvezetes vezetési élmény (INSPIRÁCIÓ).

 • Biztonság és nyugalom (VÉDELEM): “Az embertől tanuló” önvezető technológia. Az embereket megértő technológia segítségével a Concept-i nemcsak az autó, hanem a vezető mindenkori állapotát is figyeli. Ennek alapján előfordulhat, hogy a Concept-i önvezető üzemmódra vált, például amikor az autó állapota kiváló ugyan, de a vezető egy veszélyes vagy stresszes közlekedési helyzetbe kerül. Az autó emellett a vezető érzelmeinek, éberségének és figyelmének ismeretében stimulálja az autós mindegyik érzékét (beleértve a látását, tapintását, sőt akár a szaglását is), hogy még a magasabb szintű stresszt is könnyebben elviselhetővé tegye.

 • Új, élvezetes vezetési élmény (INSPIRÁCIÓ): “Az embertől tanuló” önvezető technológia. Az autós érzelmeinek és érdeklődésének ismeretében a Concept-i beszélgetést is kezdeményez. Az autó a vezető hangulata alapján érdekes témákat vet fel, egészen újszerű stílusban valósítva meg a kétirányú kommunikációt. A technológia egy “Érzelmi térképet” is készít, rendszeresen mappázva a vezető érzelmeit és GPS-adatait. Az egyéni érzelmek gyűjtésével és azok “big data” adatelemzésével a Toyota Concept-i sorozat járművei felfrissítő élményeket biztosíthatnak azáltal, hogy új, élvezetes útvonalakat javasolnak a napi rutin helyett.

Az autó dizájnjának izgalmas jellegzetessége az előre erősen elnyújtott utaskabin; az egyszerű kialakítású és levegős belső tér központi eleme a műszerfal közepén elhelyezett AI Segéd; innen áramlanak kifelé a kabin vonalai, méghozzá egyenesen a karosszéria lemezeire, egységes stílusban egyesítve az autó külső és belső formavilágát. Az ösztönösen használható HMI, a 3D-HUD (head-up display) rendszer és az AI Segéd interakciója egészen újszerű felhasználói és vezetési élményt nyújt.

A Toyota Concept-i ről három videót is készített a Toyota:

 • Az elsőben egy randira igyekvő fiatalember és autója társalgását láthatjuk: https://www.youtube.com/watch?v=Lqlvy6srWT4

 • A másodikban a gyermekeiért megy el az iskolába egy kezdő sofőr édesanya: https://www.youtube.com/watch?v=UBudc9y9UpU

 • A harmadikban pedig egy leendő apuka első találkozását láthatjuk az autójával:

https://www.youtube.com/watch?v=AoMAfWYxI4k

A Toyota Concept-i legfontosabb műszaki adatai:

Hossz./Szél./Mag. (mm)

4,510 /1,830 /1,475

Tengelytávolság (mm)

2,700

Utasok száma

4 fő

Hajtás

elektromos

Hatótávolság

Kb. 300 km

A Toyota Concept-i RIDE

A Toyota Concept-i RIDE egy kisméretű jármű a “felhasználóbarát városi mobilitás” megvalósítására: felfelé nyíló ajtók, elektromosan csúsztatható, univerzális ülés, a mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható joystick-irányítás egyaránt megtalálható benne. Az ülés elhelyezése és az önvezető funkció bárki számára lehetővé teszi a biztonságos közlekedést, így az autómegosztó szolgáltatásokban is elképzelhető az alkalmazása.

A modell legfontosabb tulajdonságai:

 • Univerzális kialakítás a kerekes széket használók részére: A jármű felfelé nyíló ajtói tágas nyílást tárnak fel, és az elektromos mozgatású ülés kicsúszik oldalra, így a kerekes székkel közlekedők – akik számára nehézséget okoz a beszállás – is könnyen használhatják az autót. Ráadásul a felfelé nyíló ajtók a kerekes szék ki- és beemelését is megkönnyítik, ami kényelmesen elfér az utastér hátsó részében.

 • A joystick-alapú irányítás kiváltja a kormánykereket, a fék- és a gázpedált, és nagyon leegyszerűsíti az autó kezelését vezetés és parkolás közben; ez utóbbi műveletet a jármű kis mérete is megkönnyíti.

 • Emellett a Toyota Concept-i sorozatban működő AI Segéd – amely itt a műszerfal nagyméretű kijelzőjében kapott helyet – olyan információkat szolgáltat, amelyek fontosak lehetnek a mozgásukban korlátozott embereknek; például ellenőrzi, hogy a meglátogatni kívánt épületek akadálymentesek-e.

 • Biztonság és nyugalom: Menet közben a vezetőülés középre áll be. A parkolást olyan vezetősegítő funkciók támogatják, mint az automatikus parkolás, illetve a kiszállás utáni önálló parkolás, így bárki – nem csupán a kerekes széket használó, hanem az idős emberek is – biztonságosan és relaxáltan használhatja az autót.

A Toyota azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Toyota Concept-i RIDE megjelenik az autómegosztó szolgáltatások kínálatában. Az univerzális mobilitás megosztásával a Toyota arra törekszik, hogy mindenki számára kényelmesen használható és könnyen elérhető közlekedési módot kínálhasson. A Toyota Concept-i RIDE modellel lakott területen kívül is biztonságosan, kényelmesen és élvezetesen lehet közlekedni, az AI Segéd pedig akkor is emlékszik a vezetőre, ha az átül a modellsorozat más járműveibe, így az ember és a gép közeli kapcsolata folyamatos marad. A Toyota Concept-i RIDE-ról készült videóban azt láthatjuk, hogyan könnyíti meg autója egy mozgáskorlátozott lány mindennapjait: https://www.youtube.com/watch?v=xLbLQe9ClEk

A Toyota Concept-i RIDE legfontosabb műszaki adatai

Hossz./Szél./Mag. (mm)

2,500 /1,300 /1,500

Tengelytávolság (mm)

1,800

Utasok száma

2 fő

Hajtás

elektromos

Hatótávolság

Kb. 100-150 km

A Toyota Concept-i WALK

A Toyota Concept-i WALK egy kompakt méretű, a gyalogos körzetekre tervezett, önvezető mobilitási eszköz, amellyel az emberek sokkal messzebbre juthatnak el.A három kerék, a változtatható tengelytávolság, a kormányzási funkció és az alacsony padló révén a jármű könnyen használható, és nem kell hozzá különleges öltözék vagy sisak. Az elképzelés szerint a jármű a megosztó szolgáltatásokban tűnhet fel, illetve a városnéző cégeknél, de akár a lakott területen kívül is használható.

A modell legfontosabb tulajdonságai:

 • Biztonságos közlekedés a járdán a gyalogos zónákra tervezett járművel: Egy jármű, amely képes megfordulni egy lépésnél rövidebb és egy vállszélességnél keskenyebb területen, és ami nem foglal több helyet, mint egy sétáló ember. A beszélgetések és a kormányrúd érzékelőinek információi alapján az AI Segéd megérti a vezetőt, és ha menet közben veszélyt észlel, figyelmeztet, majd automatikusan megelőző lépéseket tesz. A három kerék és a tengelytávolságot állító szerkezet mindig az adott sebességhez igazodik, így a jármű álló helyzetben és menet közben egyaránt stabil marad.

 • Bárki könnyen használhatja: A kormányzási funkció bekapcsolásával a felhasználóknak nem a testsúlyuk áthelyezésével kell irányítaniuk a Toyota Concept-i WALK modellt, így bárki könnyen kezelheti a járművet. Az alacsonyabb padlókialakításnak köszönhetően kortól, nemtől vagy ruházattól függetlenül egyszerű a fel- és leszállás, vagyis az idősebb emberek ugyanolyan könnyen közlekedhetnek a járművel, mint a szoknyát viselő nők.

A vállalat elképzelései szerint a Toyota Concept-i WALK kiválóan alkalmas az autómegosztó szolgáltatók számára, mivel az AI Segéd akkor is emlékszik a vezetőre, ha az átül a modellsorozat más járműveibe, így az ember és a gép közeli kapcsolata folyamatos marad. A jármű kiválóan használható városnézésre, az egyes tömegközlekedési központok közötti rövid utakra, de akár lakott területen kívül is. A Toyota Concept-i WALK-ról készült videóban egy fiatalos nagymama vásárol ajándékot unokájának a jármű segítségével: https://www.youtube.com/watch?v=XoHSCMd3EDg

A Toyota Concept-i WALK legfontosabb műszaki adatai

Hossz./Szél./Mag. (mm)

500-700 /400 /1,130 (140)

Tengelytávolság (mm)

Kevesebb, mint a jármű hosszúsága

Hajtás

elektromos

Hatótávolság

Körülbelül 10-20 km