Önzetlenségből dicséretes ötös

Idén ünnepli 5. születésnapját a Hankook Tire Magyarország Dolgozói Önkéntes Programja, amely mostanra megtriplázta mind a megvalósított projektek, mind a résztvevő önkéntesek számát. Az elmúlt öt évben a program keretén belül összesen 11 940 munkaórát dolgoztak az önkéntesek, ami 1 492 munkanapnak felel meg.

A program elmúlt öt éve alatt összesen 119 projekt valósult meg 42 millió forint értékben. A munkálatok 4 megyében folytak, és közvetlen vagy közvetett módon 200 000 embert érintettek. A 2013-ban indított kezdeményezés célja, hogy a dolgozók önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak a környezetük szebbé, élhetőbbé tételéhez és a helyi közösségek mindennapjainak könnyítéséhez. A vállalat pedig az anyagi támogatást biztosítja a munkákhoz. Ennek köszönhetően idén is több óvoda és iskola újult meg különféle módokon.

A Hankook Dolgozói Önkéntes Program sikerét bizonyítja, hogy a résztvevő dolgozók száma a triplájára nőtt: míg 2013-ban 66 önkéntes vett részt a programban, addig 2017-ben ez a szám már 200-ra nőtt. A teljesült projektek száma szintén folyamatosan emelkedett: 2014-ben 19, 2015-ben 24, a tavalyi évben 30, idén pedig már 34 projekt valósult meg a Hankook dolgozók aktív részvételével és a vállalat támogatásával. Ebben az évben 17 települést érintett a Hankook önkénteseinek munkája: Adony, Baracs, Besnyő, Dunaújváros, Dunavecse, Kisapostag, Kulcs, Mezőfalva, Nagyvenyim, Perkáta, Rácalmás, Sárbogárd, Solt, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Százhalombatta és Tolnanémedi.

Ahogy korábban, idén is azon településeken elvégzendő munkákkal lehetett pályázni, ahonnan a Hankook ingyenes buszjáratokat indít dolgozói számára. Ez Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Tolna megye több mint 50 települését jelenti, amely alól egyedül Budapest képez kivételt.

Évek óta nagyon jó a kapcsolat a Dunaújvárosi Óvoda és a Hankook Tire között. Az önkéntes programhoz a dolgozók által tudtunk csatlakozni, hiszen nagyon sok ovisunk édesapja, édesanyja a vállalatnál dolgozik. Ők minden évben megkeresnek ezzel a lehetőséggel, és mi élünk is vele. Nagyon sok eszközt, udvart, akár az épület belső világát is szebbé tudjuk tenni a mi költségvetésünket és az önkormányzati költségvetést kiegészítve. Azt gondolom, ez egy olyan lehetőség, amit halálos vétek lenne kihagyni, és nagyon boldogok vagyunk, hogy részesülhetünk benne. Mindenkitől csak a dicséretet halljuk, mert nagyon szép kivitelezésű munkák születtek az egész év folyamán.” – mondta el Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosii Óvoda intézményigazgatója.

Nagyon büszke vagyok Dolgozói Önkéntes Programunkra, amely immár öt éve fut Dunaújvárosban és a régióban. Az önkéntességnek és a társadalmi felelősségvállalásnak nagy hagyománya van a Hankooknál. Örülök, hogy dolgozóink ennyire komolyan veszik ezt a programot, és évről évre több önkéntesünk van. Jó dolog, ha az emberek tenni próbálnak a környezetükért, a jövőben is folytatjuk majd az önkéntes programok támogatását.” – mondta el Hwang Seong Hak, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Dolgozói Önkéntes Program keretében 2017-ben megvalósult projektek:

#

Projektvezető

Projekt címe

Helye

1

Dingl Ferenc

Játszótér kialakítása a Perkátai Szociális Központ udvarán

Perkáta

2

Kovács Gábor

Folyosó felújítás a Dunaújvárosi Tűzoltóságon

Dunaújváros

3

Németh Gábor

Festés a százhalombattai Napsugár Óvodában

Százhalombatta

4

Szabó Zoltán

Csoportszoba felújítás a Csillagvirág Tagóvodában

Dunaújváros

5

Szalai Tamás

A Szivárvány Tagóvoda betonkerítésének festése

Dunaújváros

6

Rácz Dávid

A kisapostagi Mosolykert Óvoda épületének külső felújítása

Kisapostag

7

Pendli Zoltán

Padlófelújítás a baracsi Négy Vándor Óvodában

Baracs

8

Böröczki Balázs

Előtető kialakítása a Csigadombi Waldorf Óvodában

Dunaújváros

9

Molnár Tamás

Csoportszoba felújítás a Kincskereső Tagóvodában

Dunaújváros

10

Lengyel Zsanett

Kültéri játékok felújítása a Római Tagóvodában

Dunaújváros

11

Anderkó Zsolt

Csoportszoba felújítás a Bóbita Tagóvodában

Dunaújváros

12

Molnár János

Folyosó felújítás a Bóbita Tagóvodában

Dunaújváros

13

Kiss Péter József

Festési munkálatok az adonyi Hóvirág Óvodában

Adony

14

Kissné Kéri Viktória

Kültéri játékok felújítása a nagyvenyimi Nefelejcs Óvodában

Nagyvenyim

15

Fridrich Tamás

Kültéri játékok telepítése a dunavecsei Dr. Kolozs Gergely Bölcsőde udvarára

Dunavecse

16

Sipos László

Kültéri játékok felújítása a rácalmási Manóvár Óvodában

Rácalmás

17

Bihari Hajnalka

Szekrényfelújítás a Zengő-Bongó Bölcsődében

Dunaújváros

18

Bacsa Győző

Az újtelepi Tündérkert játszótér felújítása

Dunaújváros

19

Szakál Árpád

Szekrényfelújítás a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában

Szabadszállás

20

Bolla Gábor

A Sárbogárd-Alsótöbörzsöki Szent István Általános Iskola folyosójának festése

Sárbogárd

21

Gelencsér János

A besnyői Arany János Általános Iskola padlózatának felújítása

Besnyő

22

Boda Bence

Kültéri edzőpálya létrehozása a Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában

Dunaújváros

23

Zakar Vera

Tanterem felújítás a Pentelei Waldorf Általános Iskolában

Dunaújváros

24

Vig József

Tanterem felújítás a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskolában

Baracs

25

Szabó Ede

A szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola közösségi helyiségének felújítása

Szalkszentmárton

26

Müller Viktor

Tanterem felújítás a Móra Ferenc Általános Iskolában

Dunaújváros

27

Oltóssy Győző

A padlózat felújítása a kulcsi Fekete István Általános Iskolában

Kulcs

28

Bánhegyesi Attila

A Sándor Frigyes Zeneiskola homlokzatfestése

Dunaújváros

29

Farkas Sándor

Gumipadló telepítése a Dózsa György Általános Iskola játszóterére

Dunaújváros

30

Urbán Tamás

Padfelújítás a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolában

Perkáta

31

Éva István

Padok, szekrények felújítása a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskolában

Mezőfalva

32

Lantos Péter

Kerti munkálatok a solti Vécsey Károly Általános Iskolában

Solt

33

Fórizs Attila

Padok telepítése a perkátai kastély sportpályájához

Perkáta

34

Ferencz József

A tolnanémedi sportpálya öltözőjének felújítása

Tolnanémedi

A Hankook társadalmi felelősségvállalási programjáról

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2012-ben indította útjára átfogó társadalmi felelősségvállalási (CSR) programsorozatát, a „Hankook Értékteremtő Programot”, amely három pillérre épül: környezet, egészség és oktatási-társadalmi ügyek. A kezdeményezés célja, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft., mint hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata, felelős társadalmi szereplőként segítséget nyújtson olyan környezeti és társadalmi ügyekben, amelyek mindannyiunk érdekét szolgálják.

A vállalat Értékteremtő Programja keretében már több helyi és országos jelentőségű akciót is indított, így a Dunaújvárosi- és az Országos Mentőszolgálatnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, a Magyar Vöröskeresztnek, valamint több mint 800 kisebb, non-profit szervezetnek adományozott nagy értékben gumiabroncsot. Ezen kívül a vállalat számos helyi rendezvényt támogat a környezetében, például a nagysikerű dunaújvárosi Parázs-Varázs Közösségi Grillparty-t vagy a Rácalmási Tökfesztivált. A Hankook 2013. június elején útjára indította a Hankook Dolgozói Önkéntes Programot, amely 2016-ban egy újabb pillérrel bővült. A „KÖSZ, Hankook”, azaz a „Közösségi Összefogás a Szebbért” kezdeményezésben Dunaújváros és környékének lakói is aktívan részt vehetnek az önkéntes munkában, és lakókörnyezetük szebbé tételében.

Ugyancsak 2016-ban indult útjára a „Tekerd jobbra!” elnevezésű új társadalmi célú program, amelynek keretében a résztvevők kerékpározás közben gyűjthetnek kilométereket a kiválasztott szervezeteknek. 2016-ban a lelkes biciklisek a Szent Pantaleon Kórház Szülészet-nőgyógyászati Összevont osztálya és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére tekertek össze 8 millió forintot. 2017-ben a Mosoly Alapítvány és a Gyermekétkeztetési Alapítvány részesült ugyanebben az összegben.

A Hankook kiemelt figyelmet fordít a jövő nemzedékek képzésére is. 2014-16 között a vállalat 18 millió forint értékben finanszírozta 260 diák angol nyelvi képzését, akik angol nyelvi táborban vehettek részt. A tanulók, akik a Hankook dolgozóinak gyermekei, 16 helyi (dunaújvárosi és rácalmási) iskola diákjai, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete ajánlásából kerültek ki, a Funside egyhetes nemzetközi angol táborában vehettek részt Balatongyörökön.

Az idén a vállalat új programot indított az oktatás támogatására: A HOPP – Hankook Oktatási Pályázati Program keretében műszaki középiskolák pályázhattak eszközparkjuk, műhelyeik fejlesztésére.

A vállalati társadalmi felelősségvállalás a globális cégpolitika kiemelt része, amit az is bizonyít, hogy a Hankook is szerepel a Dow Jones Ázsia-Óceániai Fenntarthatósági Indexében (DJSI Ázsia/Óceánia) a vállalati fenntarthatóság terén elért erőfeszítéseiért.