Óvatosan az utakon!

Lassabb haladás, nagyobb követési- és oldaltávolság, fokozott figyelem – jótanácsok a közlekedőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik, éjfélig a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el (kb. lepel – 2, 3 cm). Kedden tovább terjed a havazás a keleti országrészre is, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömegnek köszönhetően a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig kb. a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Ettől a vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmeneti ónos eső is kísérheti.

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel – 5 cm, az északi felén 5 cm fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén kb. 5-10 cm-re lehet számítani. Komárom-Esztergom – Észak-Pest – Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 cm fölötti friss hóréteg valószínű holnap éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hg, Börzsöny) 15 cm fölötti is várható. Elsősorban Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.

Kérjük, fogadják meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait:

Az öt legfontosabb jótanács:

– haladási sebesség csökkentése,

– figyelmes vezetés,

– követési távolság növelése,

– gyalogosokra nagyobb odafigyelés,

– nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk!
Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.


Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!

További hasznos tanácsok aORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján. Balesetmentes közlekedést kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

police.hu

http://egyszermarlattamautot.hu/2019/01/07/lassan-jarj-tobabb-elsz/