Praktikus és elegáns tárolórendszer a Lexustól

Lehet-e új ötletekkel értékesebbé, stílusosabbá, igényesebbé tenni egy színtisztán funkcionális célokat betöltő használati tárgyat? Lehet – ám ezzel maga is műalkotássá nemesedik.

Akár a csomagtartóban heverő apróságok gyülekezőhelyeként, akár bevásárlószatyor helyett használjuk, az autós tárolók nagyban megkönnyítik az életünket. Strapabíró, könnyen tisztítható kialakításuk rendkívül célszerűvé teszi őket a hosszabb-rövidebb utazások során, ám egy elegáns, igényes otthonban már nincs helyük: a sárnak, kutyaszőrnek, kiömlő folyadékoknak ellenálló, egyszínű műanyag tasakok, dobozok és rendezők praktikus, de a legkevésbé sem stílusos darabok, így amint betöltötték feladatukat, mehetnek vissza a csomagtartó mélyére.

Ennek azonban nem kell így lennie, legalábbis Hajaszaki Acusi, a Tembea Design alapítója szerint. A márka szép csengésű nevét hiába keressük japán szótárakban, a szó a szuahéli nyelvből ered, és annyit tesz: vándorolni. Pontosan erre, vándorlásra, utazásra, kalandozásra szánja alkotásait Hajaszaki-szan, aki a minimalista elegancia lelkes híveként értelmezi újra táskáinak, tárolóinak és kiegészítőinek funkcionalitását. Az anyagok és formák magukon viselik tervezőjük kulturális hagyatékát, ugyanakkor a világ bármely részén stílusos, időtlen darabként használhatók.

Így született meg a Crafted for Lexus felkérésére tervezett autós kosár is. A téglatest alakú, nyitott doboz szövetből készült, mégis tartja a formáját, köszönhetően a stratégiai pontokon alkalmazott varrásoknak, eltérő anyagvastagságnak, ugyanakkor a használat során folyamatosan változik, nemesedik, tulajdonosához idomul a tároló. A gyártásánál felhasznált vásznat paraffinnal itatták át, így műanyag bélés nélkül is vízálló, fogantyúját finom bőr betét teszi kellemes fogásúvá és tartóssá. Magát a szövetet régimódi, fél évszázada használatban lévő szövőszéken, tradicionális technikával készítik, így szegélye elvarrás nélkül sem foszlik szét – ezt a ma már ritkán látható megoldást Hajaszaki-szan a tároló dizájnjának szerves részeként, tudatosan alkalmazza.

A Tembea másik, a Crafted for Lexus kollekcióban megtalálható alkotása egy tote bag, azaz bevásárlótáska. Ezt ugyanaz az átgondolt kialakítás, funkciót követő anyagválasztás és egyszerű igényesség jellemzi. Zseniálisan különlegessé mégsem ez, hanem az oldalán kialakított extra fogantyú teszi: az egyben az oldalzseb szegélyét is kijelölő szövetdarabnál megragadva a legtágasabb csomagtartó mélyéről is könnyedén, nyújtózkodás nélkül előhúzhatjuk a táskát, amelynek tartalmát cipzár helyett könnyen és gyorsan kezelhető húzózsinór óvja a kiborulástól és az óvatlan tekintetektől.

A 2013-ban alapított Crafted for Lexus kollekció a világ minden részéről érkező, kortárs kézműves mesterek elképzeléseinek ad teret, a létező legstílusosabb, legpraktikusabb, teljességgel egyedi iparművészeti alkotásokkal gazdagítva az újdonságokra fogékony, igényes Lexus-tulajdonosok életét. A napszemüvegektől a lámpatestekig, a kávéfőzőtől a ruhadarabokig terjedő választék az Intersect by Lexus élményközpontokban elérhető.

Fotók: Lexus, Crafted for Lexus