Rekordszámú személyautót gyártottak 2018-ban Csehországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    A cseh autógyárak rekordszámú, 1,47 millió személyautót gyártottak tavaly, 1,17 százalékkal többet, mint 2017-ben – közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában.

    A csehországi személygépkocsi-gyártás már ötödik éve folyamatosan növekszik. 
    

A Csehországban gyártott személykocsik kivitele két százalékkal emelkedett, míg a hazai eladás 1,7 százalékkal visszaesett.
    

Bohdan Wojnar, a szövetség elnöke szerint a csehországi autógyáraknak kedvezett, hogy továbbra is nagyon erős a kereslet. Ugyanakkor a gyárak maximális kapacitásaikon dolgoznak, és termelésük csak új beruházásokkal bővíthető.
    

A legnagyobb autógyár, a Skoda termelése éves szintén 3,3 százalékkal emelkedett, összesen 886 103 autót gyártott. A dél-koreai tulajdonú Hyundai termelése 4,6 százalékkal csökkent tavaly, mégpedig 340 300 kocsira. Ez azonban 3,1 százalékkal több az eredetileg tervezettnél. A harmadik csehországi autógyár, a TPCA tavaly visszatért a növekedéshez: 210 993 személykocsit gyártott, ami 6 százalékos növekedés éves szinten. 
   

 Bohdan Wojnar szerint a gyárak arra számítanak, hogy az idén már nem fog tovább növekedni a termelésük, lényegében marad a tavalyi szinten, ezért kapacitásaik korszerűsítésével fognak foglalkozni. Mindhárom gyár tervez új beruházásokat. Mindezek ellenére továbbra is súlyos probléma az autógyáraknak a szakképzett munkaerő hiánya, és ezért sok szlovák, lengyel és román vendégmunkást foglalkoztatnak.