Szabó Krisztián újra Európa-bajnoki címért megy Németországba

A nyomás nem nagyobb, csak más a feladata: a Super 1600 címvédője tavaly hátrányból nyert bajnoki címet a szezonzárón, ezúttal pontelőnyét kell megőriznie az Esteringen, elsősorban csapattársával szemben.

Két versenyhétvége alatt 13 egység lemaradást fordított 12 pont előnyre Szabó Krisztián győzelmeivel Franciaországban és Lettországban. Az Super 1600-as FIA Európa-bajnokságból egyetlen forduló maradt hátra: az Estering német földön, Hamburg közelében. A szezon hatodik versenyén dől el a végső győztes kiléte, akárcsak egy évvel ezelőtt, amikor a váci versenyző megszerezte a kontinensbajnoki címet, melynek megvédése a cél hétvégén, szeptember 30-án és október 1-jén.
„Nem is tudom már felidézni, tavaly jobban izgultam-e, vagy nyugodtabb voltam. Akkor második voltam az utolsó verseny előtt, nem igazán volt vesztenivalóm. Most 12 ponttal vezetek, ami elég soknak tűnhet, de a múltkor én is ledolgoztam 13-at egyetlen verseny alatt, bármi megtörténhet” – beszélt a benne kavargó érzésekről Szabó Krisztián. „A nyomás nem feltétlenül nagyobb, inkább más a feladatom. Okosan kell játszani, nem szabad már a kezemben érezni a bajnoki címet. Úgy kell kezelnem ezt a versenyt, mint a következő futamot, amit meg kell nyerni. Nem szabad elveszíteni a fejem.”

A kellemes tavalyi emlékek ellenére a skodás versenyző magával a pályával továbbra sem barátkozott meg: „Az igazat megvallva nem tartozik a kedvenceim közé, továbbra sem éreztem rá, hiába sikerült tavaly nagyon jól az elődöntő és döntő, illetve a teszt, amin még év elején vettünk részt a pályán. Remélem, ez annak jele, hogy kezdek belejönni, és a mostani hétvége hasonlóan jól sikerül majd.”
Mivel egy hétvégén – a kvalifikációs futamok alapján összeálló köztes eredménylista helyezéseivel, az elődöntőben, valamint a döntőben – összesen 30 pont szerezhető, rajt kívül még ketten nyerhetik meg az Európa-bajnoki címet: a 20 pontos hátrányban levő Jussi-Petteri Leppihalme, valamint a 12 pontra álló Artis Baumanis, aki Krisztián csapattársa a Volland Racingnél.
„Részemről semmilyen rossz érzés nincs az ő irányába, nem haragszunk egymásra, nem úgy kell elképzelni a kapcsolatunkat, mint Hamiltonét és Rosbergét. Hogy benne milyen érzések vannak, nem tudom, mindenesetre mesélte, hogy amikor megkérdezték tőle Lettországban, milyen a hangulat a csapatban, ugyanezeket válaszolta: semmi extra, normális a kapcsolatunk. Miért is ne lenne az? Nem volt semmiféle viszály, balhé kettőnk között, amiért haragudhatnánk egymásra. Volt, hogy neki jött ki jobban a lépés, volt, hogy nekem. Konkrétan egymás elleni csatánk sem volt a pályán.”
„Ha a csapatot nézzük, jól kezelik a helyzetet, Rolf (Volland) mindkettőnkkel egyformán bánik. Vezette Artis is idén a bajnokságot, most én vezetem, mindkettőnk esélye megvolt és meg is van, hogy megnyerjük a bajnokságot. Nyilván mindenhol elvárás, hogy a csapattársak ne üssék ki egymást, és ez nálunk is így van. Megbeszélt és kimondott dolog, hogy egymásra vigyázni kell, nem szabad tönkretenni a másik versenyét” – beszélt riválisáról és a Volland Racing házi szabályáról Krisztián.
Az összetett állása 5/6 verseny után: 1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 117 pont; 2. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 105; 3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 97; 4. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 84; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Renault Twingo) 82.