Szolgáltatások és partneri kapcsolat a Scania márkával – a nyereségesség útja

 Számos fuvarozó számára kemény kihívásokkal kövezett a fenntartható nyereségesség felé vezető út. Sok a kihívás, kicsik a haszonkulcsok, így a nem várt kiadások vagy a bevételkiesés gyorsan jelentős problémává válnak. A Scania márkával kiépített partneri kapcsolat, amelynek különböző– fizikai, digitális és pénzügyi – szolgáltatások is a részét képezik, egy jó mód arra, hogy a fuvarozók nyugodtan végezhessék munkájukat, s olyan feltételeket teremtsenek, amelyek megfelelőek a cégük hosszú távú nyereségességéhez.

Szinte minden esetben egy nagyobb folyamat részei a Scania építőiparban tevékenykedő ügyfelei, éppen ezért fontos fogaskerekek egy olyan gépezetben, amelyben a zavarások elfogadhatatlanok” – mondja Anders Lampinen, a Scania Trucks építőipari szegmensének igazgatója. „Éppen ezért abszolút létfontosságú, hogy egy olyan komplett megoldást dolgozzunk ki, amellyel mindig szakadatlan a munka, így az ügyfelünk minden fuvarját mindig teljesíti.”

Hálózatba kapcsolt tudás

Különböző szolgáltatások egész ökoszisztémáját alkotta már meg a Scania, ezek mindegyike alapvetően ugyanazt a célt szolgálja: a Scania ügyfelei nyereségességének megőrzését, valamint azt, hogy a Scania márkával létrehozott partneri kapcsolatukon keresztül ésszerű megtérülést eredményezzen a beruházásuk. Ennek alapját részben az olyan ismert szolgáltatások képezik, mint a javítási és karbantartási szerződések vagy a flottakezelési szolgáltatások, ám a Scania kínálata ennél sokkal szélesebb.
Új lehetőségek egész sorát biztosítja az a tény, hogy immár évek óta a Scania gyárát elhagyó mindegyik jármű hálózatba kapcsolt” – magyarázza Lampinen. „Ez a tudás természetesen az ügyfelek előnyére válik többek között a saját üzemeltetésük során. Ám azáltal is, hogy a járművek használatának felügyelésével rugalmas karbantartást vagy az alkatrészek megelőző cseréjét kínálhatjuk számukra.”

Személyre szabott oktatás

A Scania Járművezetői Szolgáltatásokhoz kapcsolódó innováció, hogy a 2017-es évben számos piacon megjelentek az alkalmazáshoz igazodó járművezető-képzések, amelyek természetesen az építőipari feladatokhoz is hozzáigazíthatók. A Járművezető-képzés egy már bevált és elismert szolgáltatás a távolsági fuvarozásban, ahol a fókuszban főként a gazdaságos vezetés és a közlekedésbiztonság áll, ám korábban a Scania kínálata nem rendelkezett kifejezetten az építőipari alkalmazásokhoz szabott ajánlattal. Az újonnan kidolgozott modulok a Termelékenység, a Biztonság és vagyonbiztonság, valamint a Környezeti teljesítmény. Ezek remek keretet jelentenek a helyi követelményekhez igazított járművezetői oktatáshoz.
Rendkívül pozitív fogadtatásra talált ez” – foglalja össze Lampinen. „Egy építőipari teherautó vezetése számos tekintetben nagyobb igénybevételt jelent egy távolsági jármű vezetésénél. Az építőipari tehergépkocsik számos különböző környezetben üzemelnek, amelyek spektruma az autópályától a terepjárásig mindent tartalmaz. Ehhez vegyük hozzá az olyan szempontokat, mint a rakodás, a plató billentése, a rakományrögzítés, a terepen történő vezetés, valamint további olyan tényezőket, amelyeket a vezető befolyásolhat, s máris láthatjuk, milyen sokoldalú feladat ez!
A Scania járművek vezetői számára azonban a mindennapjaik során is közel a segítség – vagy közvetlenül, vagy a Scania által kínált hálózatba kapcsolt szolgáltatások által. Amellett, hogy maga a jármű is visszajelzést ad a vezetőnek a gyorsítás és fékezés kapcsán tapasztalt előrelátásáról, valamint számos további paraméterről, a járművezetők tippeket kaphatnak a vezetési stílusuk javításához a Scania Flotta alkalmazáson keresztül is (amennyiben az üzemeltető előfizet a Scania Flotta Menedzsment szolgáltatására vagy a vezető teljesítette a Scania Járművezető-képzést). Legfejlettebb formájában azon járművezetők, akik elvégezték a járművezetői oktatást, személyes utánkövető támogatást kapnak a Scania Akadémia által képzett járművezető-tanácsadótól.

Biztonságos finanszírozás

A fuvarozóvállalkozások a teherautójuk kiválasztásakor gyakran elfeledkeznek – legalábbis eleinte – egy fontos szempontról. Arról, hogy miként finanszírozzák és biztosítják majd az új járművet. A teljesítményre, a terhelhetőségre és a színre koncentrálnak, míg a létfontosságú gazdasági megfontolások gyakran kisebb prioritást kapnak.
A gazdaságosság az egyik olyan kemény kihívás, amelyekkel az építőipari fuvarozóknak meg kell birkózniuk” – mondja Lampinen. „Kemény körülmények között kell boldogulniuk, ami az eszközök kopását idézi elő, míg a megbízások rendkívül változatosak és a bevételek nagy valószínűséggel egyenlőtlenül oszlanak el az év során. Amennyiben beszerzésüket a Scania Finance pénzintézeten keresztül finanszírozzák, akkor elérhetnek olyan opciókat, amelyek segítenek könnyebbé tenni a törlesztést – a Scania márkával folytatott párbeszéd jóvoltából igazodhatnak a bevételi csúcsokhoz és hullámvölgyekhez. Egyúttal a fuvarozó számára mindig gyors és megfelelő javítást garantálunk, hiszen így még a jármű átvétele után is közös érdekünk a jármű, illetve a fuvarozó pénzügyi helyzetének egészsége.”
Ügyfeleivel folytatott értékesítési párbeszédében a Scania maga mögött hagyta a teherautók finanszírozásának iparágban megszokott hagyományos nézeteit, amelyek középpontjában a látható költségek csökkentése áll. A hosszú távon is a lehető legjobb teljes üzemeltetési gazdaságosság eléréséhez a számítás során a teljes képet figyelembe kell venni, itt kerülnek előtérbe az olyan alapvető fontosságú változók, mint a bevételtermelési képesség, az üzemidő és a finanszírozás.
A titok, amelyről szeretnénk többet elárulni, az egy átfogó, személyre szabott megoldás kialakítása. Ennek részeként olyan tényezőket kell áttekinteni és kiértékelni, amelyekről úgy gondolja ügyfelünk, hogy már ismeri azokat. Emellett azonban olyan szempontok is előtérbe kerülnek, amelyeket korábban soha nem vettek figyelembe” – magyarázza Lampinen. „A járt út ebben az esetben ritkán a helyes választás, ám az értékesítőink rendelkeznek a megfelelő megoldások kidolgozásához szükséges eszközökkel, tudással és adatokkal. Ez adott esetben olyan apróságokat is tartalmazhat, mint a hátsóhíd-áttétel, amely hosszú távon jelentős hatással bírhat mindenre – az üzemanyag-fogyasztástól egészen addig, hogy a valóságban hány napot dolgozik és termel hasznot a jármű.

Pótkocsi-követés

A Scania Flotta Menedzsment képességeit kibővítettük a Scania Trailer Control szolgáltatással, a pótkocsik felügyeletével. Ezzel a fuvarvállalatok olyan fontos információkhoz férnek hozzá, mint a jármű pozíciója vagy a raktér hőmérséklete – ez egy rendkívül lényeges adat a kontrollált hőmérsékletű szállítások során –, közvetlenül a Scania Flotta Menedzsment portálon. Később további funkcionalitás is elérhetővé válik majd, például az olyan releváns paraméterek információi, mint a tengelyterhelés, a gumiabroncsok nyomása és a fékek állapota. A Scania Trailer Control jelenleg 35 különböző pótkocsigyártó adatait képes fogadni a beépített telematikai rendszeren keresztül.

Digitális üzemelés a Scania One segítségével

A Scania márka idén mutatta be a Scania One platformot, a digitális szolgáltatásainak újonnan megalkotott értékesítési csatornáját. A Scania One segítségével az ügyfelek hozzáférnek mind a Scania saját, mind más szolgáltatók szolgáltatásaihoz androidos táblagépekkel.
A Scania One használatával könnyedén kialakítható digitális interakció a Scania márkával, amely növeli az ügyfelek járművekbe és szolgáltatásokba fektetett beruházásának értékét, s megteremti a fenntartható nyereségesség feltételeit.
A Scania One platform tartalmazza a Scania Flotta Menedzsment szolgáltatást, egy valós idejű felügyeleti és elemzési rendszert, amely például a tervezésben segíti a fuvarozókat – a járművek pozícióadataival és karbantartási igényeivel. Az elérhető alkalmazásokra további példa a Guide me, ez az üzemeltetési kézikönyv egyedi, digitális változata, amely a kiterjesztett valóság technikájával segíti a vezetőt, hogy gyorsan hozzáférjen a jármű különböző jellemzőivel kapcsolatos információkhoz. További alkalmazás a Check before drive, egy márkafüggetlen digitális ellenőrző lista az elindulás előtti kontrollhoz. A Scania One platform piaci bevezetésének első országa Németország.

A Scania gondoskodik a flottáról

A Scania Fleet Care egy további, a közelmúltban bevezetett karbantartás-alapú szolgáltatás, amelyet a gyártó fokozatosan indít el az európai piacokon. A szolgáltatással a Scania átveszi a karbantartáshoz és a javításokhoz kapcsolódó összes tervezés felelősségét. Ennek célja fokozni a teljes üzemidőt az ügyfél flottájában, miközben javítja a költségkontrollt és a tervezhetőséget.
Sok ügyfelünk véleménye, hogy senki sem rendelkezik nagyobb tudással az ügyfelek hosszú távú karbantartási tervezésében, mint a Scania saját szakértői” – fejti ki Lampinen. „Azzal, hogy a Scania márkára bízzák a karbantartások és a megelőző alkatrészcserék tervezését, a fuvarozók a saját feladatukra koncentrálhatnak, abban a biztos tudatban, hogy munkaeszközük jó kezekbe került.”