Taycan Sport Turismo

A Taycan Sport Turismo a Porsche innovatív elektromos autójának legújabb karosszéria-változata, immár a harmadik a sportszedán és a Cross Turismo mellett.

Begurulva – Autó- és kütyümustra

Az új variáns olyan ügyfeleket céloz meg, akik a Taycan Cross Turismo kivételes praktikumát a Taycan sportszedán kiemelkedő menetdinamikájával együtt szeretnék magukénak tudni. A Taycan Sport Turismo család első tagjaként a GTS érkezik meg 2022 februárjának végén, amit további modellek követnek mindössze három héttel később, március közepétől. A Taycan Sport Turismo új opcionális felszereltsége a panorámatető Sunshine Control funkcióval, amely elektromos árnyékolást tesz lehetővé.


Tavasztól kezdődően a modellváltozat kínálata ebből az öt típusból áll majd:
• Taycan Sport Turismo 326 lóerővel és hátsókerékhajtással, opcionálisan Performance Plus akkumulátorral és 380 lóerővel, Németországban 86.495 eurótól
• Taycan 4S Sport Turismo 435 lóerővel és összkerékhajtással, opcionálisan Performance Plus akkumulátorral és 490 lóerővel, Németországban 107.439 eurótól
• Taycan GTS Sport Turismo 517 lóerővel és összkerékhajtással, Németországban 132.786 eurótól
• Taycan Turbo Sport Turismo 625 lóerővel és összkerékhajtással, Németországban 153.968 eurótól
• Taycan Turbo S Sport Turismo 625 lóerővel és összkerékhajtással, Németországban187.288 eurótól

„A harmadik karosszéria-változat, vagyis a Sport Turismo bemutatkozása dinamikus és praktikus mindentudóval bővíti elektromos sportautó-kínálatunkat,” mondta Kevin Giek, a Taycan modellsorozat alelnöke. „Biztos vagyok benne, hogy az új változat folytatja a Taycan sikertörténetét. Az ötféle Sport Turismo modell egyensúlya és sokoldalúsága különösen értékes a vásárlók számára, miközben a kínálat a különösen dinamikus hátsókerékhajtású változattól a szélsőségesen gyors Turbo S-ig nyújtózva kiemelkedően széles.”

A Taycan Turbo S Sport Turismo álló helyzetből mindössze 2,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 260 km/h. A Taycan 4S Sport Turismo rendelkezik a legnagyobb hatótávolsággal, amely a WLTP adatok alapján egészen 498 kilométerig húzódik. A legújabb Taycan modellekhez hasonlóan a Sport Turismo modellek is különösen hatékony hajtási stratégiával rendelkeznek. A hőmenedzsment és a töltési funkciók is továbbfejlődtek.


Mindkét akkumulátor feltölthető 22 és fél perc alatt 5-ről 80 százalékra. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár öt perc töltés is elegendő lehet ahhoz, hogy további 100 kilométert megtegyünk.

Funkcionális formaterv praktikus részletekkel

A Taycan Sport Turismo a testvérei sportos sziluettjét hordozza magán lejtő tetőívvel és a Taycan Cross Turismo funkcionális kialakításával. A testvérmodellel szemben viszont a Taycan Sport Turismo lemond a terepjárós elemekről és hátsókerékhajtással is elérhető.

A hátsó fejtér több mint 45 milliméterrel nagyobb, mint a Taycan sportszedán esetében, de a vezetőülés felett is 9 mm-rel nagyobb a fejtér. A nagyméretű csomagtérajtón át még könnyebben hozzáférhető a csomagtartó. A nyílás sokkal hosszabb (801 mm) és magasabb (543 mm), mint a szedán esetében (434 és 330 mm).

A hátsó csomagtér mérete a felszereltségtől függ. Sound Plus csomag esetében akár 446 liter is lehet (szedán: 407 liter). BOSE® Surround audiorendszernél (széria a Taycan Turbo Sport Turismo esetében) 405 literes teret találunk. A hátsó ülések 60-40 százalékos arányban dönthetők, amivel a rendelkezésre álló tér 1212-1171 literre növelhető. Emellett pedig elöl 84 literes raktér fokozza a praktikumot.


Panoráma napfénytető Sunshine Control funkcióval: átlátszó vagy opálos egyetlen gombnyomásra

Az új panoráma napfénytető Sunshine Control funkcióval rendelkezik, átlátszósága pedig elektromosan állítható. A nagyméretű üvegfelület kilenc részből áll, amelyek egyedileg szabályozhatók. Ez azt jelenti, hogy egyes részek vagy a teljes tető is átlátszóvá vagy opálossá tehető. Utóbbi esetében nem jut be a napsugárzás és nem lesz átlátszó a tető, de a belső tér világos marad.

Az átlátszó és a matt beállítások között két részleges állás is választható. Emellett a funkciók között megtaláljuk a dinamikus napfényroló funkciót, amellyel az egyes szekciók sorban válnak opálossá vagy átlátszóvá, ha a Taycan vezetője elhúzza az ujját a napfénytető képén a központi kijelzőn.

Remote Park Assist parkolórendszer és Android Auto integráció


A Taycan Sport Turismo a kényelem, a biztonsági megoldások és az infotainment tekintetében is a csúcskategóriát képviseli. Az opcionális Remote Park Assist parkolórendszerrel a vezető távirányítással parkolhat a járművel, anélkül, hogy a kormány mögött ülne. Az automatikus irányítás párhuzamos és merőleges parkolóhelyekre, valamint garázsok esetében is működik. A rendszer ultrahangos érzékelők és kamerák segítségével automatikusan észleli a rendelkezésre álló helyet.

Az Apple Car Play mellett immár az Android Auto is a Porsche Communication Management (PCM) központi rendszer szerves részét képezi a tavalyi frissítés óta, így az iPhone mellett a Google operációs rendszerét (Android) használó mobiltelefonokat is támogatja a jármű.

Emellett a Voice Pilot beszédvezérlés még jobban megérti az informális beszédparancsokat. A navigációs rendszer még gyorsabban tervez útvonalat, online keresés segítségével találja meg az érdekes pontokat (POI) és egyértelműbb formában jeleníti meg az információkat. A Charging Planner útvonaltervező is továbbfejlődött, és sokkal inkább a gyorstöltésre képes állomásokat használja, mint a rövid töltési szüneteket. Emellett pedig a töltőberendezésekre teljesítmény alapján is lehet szűrni.