Több mint negyedmilliárd forintos külterületi útfejlesztés indul Pusztaföldváron

Több mint negyedmilliárd forintos külterületi útfejlesztés indul Pusztaföldváron

    Több mint negyedmilliárd forintos külterületi útfejlesztés indul a Békés megyei Pusztaföldváron – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Sonkolyos Szabolcs (Fidesz-KDNP) polgármester.

    Az alig több mint 1600 lelkes község a Vidékfejlesztési Programon nyert el 258 millió forintot a célra, amelyet 5 százalék önerővel egészít ki – mondta a településvezető.


    Három helyszínen zajlik majd a beruházás, mindhárom út mellett már működő vállalkozások vannak, amelyek komoly fejlesztéseket terveznek, amit az önkormányzat a külterületi utak felújításával segít – tette hozzá.


    A beruházás részeként az egyik helyszínen egy három méter széles, megerősített alapú utat építenének, amely kifejezetten alkalmas nagy mezőgazdasági gépek közlekedésére. A területen ugyanis három nagyobb mezőgazdasági cég van, az egyik közel ezer hektáron művel földet, a másik 300 borjút nevel. Ez az út elkerülő út lenne, amellyel megvédenék a rongálódástól a belterületi Kossuth utcát – fejtette ki Sonkolyos Szabolcs.


    A másik két beruházás meglévő köves út felújítását jelenti. Az egyik mellett van egy szövetkezet, egy a jövőben 2-4 embert felvevő lóistálló és egy ugyancsak legalább négy dolgozóval bővíteni szándékozó sertéshizlalda. A harmadik helyszínen egy sertéseket utónevelő telep van, ahol szintén 10-12 emberrel növelnék a dolgozók számát. A terület ráadásul a jövőben fontos iparterület is lehet – közölte a polgármester.


    Így akár 20 új munkahely is létesülhet a községben, arról nem is beszélve, hogy a cégek által fizetett iparűzési adó is nagyobb lesz – fogalmazott.


    Sonkolyos Szabolcs szerint a fejlesztés a szükséges közbeszerzések lefolytatása után az év végén fejeződhet be.