Toyota szakaszgyőzelemmel folytatódott a Dakar hetedik napja

A félidőben megtartott pihenőnap után egy 737 kilométeres szakasszal folytatódott a kíméletlen tereprali. A 453 kilométeres gyorsaságival záródó napon egy olyan Toyotás versenyző bizonyult a leggyorsabbnak, aki tavaly épp csak lecsúszott a dobogóról.

A szaúdi Jazid el Radzsi idén hatodszor vesz részt a Dakaron. Ahogy 2015-ben, az első alkalommal, idén is Toyota Hiluxszal versenyez, és a technika, no meg a hazai pálya előnye végre meghozta a gyümölcsét: ő lehetett a szombati pihenő utáni első versenynap hőse. Sorozatos balszerencsék után Jazid el Radzsi és rutinos német navigátora, Dirk von Zitzewitz rátaláltak a ritmusukra, a cél előtt száz kilométerrel átvették a vezetést az élmezőnyben, és a legjobb idővel teljesítették a 452 kilométeres gyorsaságit.

A belga Overdrive Racing színeiben versenyző al Radzsi szakaszgyőzelmével sokat faragott a korábbi napok műszaki és navigációs hibáiból fakadó hátrányán; jelenleg összesítésben a 20. helyen áll. Csapattársai, a Jakub Przygonski –Timo Gottschalk páros ezzel szemben eseménytelenül versenyeznek, kiszámítható teljesítményt nyújtanak a Dakar első napjától fogva, így jelenleg a negyedik helyen állnak, a tavalyi bajnok Carlos Sainz és a Bahreini Királyság hivatalos csapatát képviselő Nani Roma között.

Ami a Toyota gyári csapata, a Gazoo Racing South Africa által felkészített autókat illeti, még hárman vannak versenyben, miután a Dakar-debütáns Henk Lategan (n.: Brett Cummings) a hatodik versenynap első órájában szerencsétlen balesetet szenvedett, és vállsérülése miatt feladni kényszerült a versenyt. Honfitársa, a szintén első Dakarján versenyző Shameer Variawa (n.: Dennis Murphy) jelentős időhátránnyal a középmezőnyben autózik, a Hilux megbízhatósága azonban még előnyükre fordulhat a Dakar második felében.

Egyáltalán nem ledolgozhatatlan a dél-afrikai Giniel de Villiers és a spanyol Alex Haro Bravo hátránya. A hatodik éve a Gazoo Racing színeiben versenyző, rutinos pilóta az ötödik versenynapon szakaszgyőzelemmel fordított a szerencséjén, és bár a vasárnap korántsem alakult úgy, mint szerette volna, jelenleg az összesített nyolcadik helyen áll. Ennek köszönhetően a Dakar második felének kezdetén a Toyota a Dakar legsikeresebb márkája: nem kevesebb, mint négy Hilux található a Top 10-ben.

Közülük a legesélyesebb persze Nászer el Attija és Matthieu Baumel, a Dakar kettővel ezelőtti bajnokai, akik idén ugyanazzal a 301-es rajtszámmal versenyeznek, amely 2015-ben és 2019-ben is első helyre kísérte Nászer el Attiját. A számmisztika egyelőre működni látszik: a duó ötödik napja tartja második összesített helyét, folyamatosan nyomás alatt tartva a világ legsikeresebb Dakar-versenyzőjét, Stéphane Peterhanselt.

A hátralévő öt napban több mint 1900 kilométernyi gyorsasági szakasz vár még a mezőnyre, így bár a verseny felén túl vannak (a szervezők közel 4300 kilométernyi gyorsaságit iktattak be a kéthetes raliba), a nehezén a legkevésbé sem.

A 2021. évi Dakar rali élmezőnye a 7-ik nap után (összetett eredmények)

HelyezésVersenyzőkCsapatIdő a 7. nap végén
1.Stéphane Peterhansel
Edouard Boulanger
X-Raid MINI JCW Team26 óra 36 perc 50 másodperc
2.Nászer el-Attija
Matthieu Baumel
Toyota Gazoo Racing26 óra 44 perc 43 másodperc
3.Carlos Sainz
Lucas Cruz
X-Raid MINI JCW Team27 óra 17 perc 56 másodperc
4.Jakub Przygonski
Timo Gottschalk
Orlen Team/Overdrive27 óra 59 perc 38 másodperc
5.Nani Roma
Alexandre Winocq
Bahrain Raid Xtreme28 óra 35 perc 50 másodperc
6.Vlagyimir Vaszilijev
Dmitro cIro
X-Raid Team29 óra 02 perc 48 másodperc
7.Kalid el Kasszimi sejk
Xavier Panseri
Abu Dhabi Racing29 óra 12 perc 42 másodperc
8.Giniel de Villiers
Alex Haro Bravo
Toyota Gazoo Racing29 óra 36 perc 26 másodperc
9.Martin Prokop
Viktor Chytka
Benzina Orlen Team29 óra 36 perc 40 másodperc
10.Christian Lavieille
Jean-Pierre Garcin
SRT Racing29 óra 59 perc 44 másodperc

Fotók: Toyota, motorpress.co.za