Tudod-e mitől függ egy elektromos autó akkumulátorának élettartama?

Tudod-e mitől függ egy elektromos autó akkumulátorának élettartama?

Ebben a posztban nem csak a fenti kérdésre kaphatsz választ, de azt is megtudhatod, hogyan növelhető az elektromos autó akkumulátorának élettartama. Ezen felül áttekintjük a Schiller Autó Család elektromos és plug in hibrid meghajtású modelljeinek választékát is.

A világon egyre inkább teret hódítanak az elektromos autók. A gyártókat az Európai Unióban is egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályok terelik abba az irányba, hogy minél nagyobb súlyt kapjanak a plug in hibrid vagy tisztán elektromos hajtású járművek. Közben az infrastruktúra is egyre jobban kiépül, lassan, de biztosan sokasodnak a töltőpontok. Ennek is köszönhető, hogy a hatótáv mellett egyre inkább az elektromos autó akkumulátorának élettartama foglalkoztatja a jelenlegi és leendő tulajdonosokat.

A Schiller Autó Család kínálatában is jó néhány plug in hibrid és elektromos meghajtású modell szerepel. Ezért ebben a cikkben összefoglaljuk, amit az elektromos autó akkumulátorának élettartama kapcsán tudni érdemes. Ezen felül adunk néhány praktikus tippet is, amivel megnövelheted az elektromos autód akkumulátorának élettartamát.

Mennyi egy elektromos autó akkumulátorának élettartama?

Az elektromos járművek esetében tehát az egyik fő kérdés, hogy meddig jó egy autóakkumulátor. Nos, elektromos autó esetében gyakorlatilag lehetetlen pontos időtartamot vagy megtett kilométert meghatározni. Hiszen ezek alakulása számos különféle tényező függvénye (ezekre a következő pontban részletesebben is kitérünk).

A kérdésre egy 2020-as felmérés eredménye mégis segíthet megadni a választ. A Geotab flottakövetéssel foglalkozó vállalat az Egyesült Államokban 6300 elektromos jármű akkumulátorának állapotát követte nyomon. Az adatok elemzése alapján ők is csak annyit tudtak megállapítani, hogy ma már az elektromos autók élettartama általában eléri a 8 évet, illetve a 100.000 mérföldet, vagyis a 160.934,4 km-t. De ez típusonként, országonként és számos egyéb tényező függvényében változhat (lásd a következő pontot).

Az electrec nevű szakportál is elemezte a Geotab adatait. Ők arra jutottak, hogy az akkumulátorok avulása, teljesítményének csökkenése évente átlagosan mintegy 2,3%-os hatótávcsökkenést eredményez. Vagyis az akkumulátor kifáradása még 4 év elteltével is lehetővé teszi a kezdeti hatótáv 90%-ának teljesítését. (A szakirodalomban másutt azt olvashatjuk, hogy 350.000 km megtétele után is elvárható a 70%-os akkumulátorkapacitás.)

Azt is megállapították, hogy az akkumulátorok degradációja nem egyenletes: az első pár évben nagyobb mértékű, később csökkenő ütemben folytatódik. Ugyanilyen érdekesség, hogy a megtett kilométerek száma sincs feltétlenül egyenes arányban az akkumulátor kapacitásának csökkenésével.

Akkumulátor élettartama

Az elektromos autók akkumulátora sosem tölthető a maximumra. Vagyis amit a sofőr 100%-nak lát, az valójában mindig kevesebb. Az electrec megállapítása szerint minél nagyobb ez a puffer, annál hosszabb életű lesz az akkumulátor. Az elemzés végkövetkeztetése az volt, hogy az esetek többségében az elektromos autó akkumulátora túléli a járművet, amibe beépítették.

Milyen tényezők befolyásolják egy elektromos autó akkumulátorának élettartamát?

A töltés módja

A legtöbb elektromos autóban lítium-ion akkumulátor van, az ilyen akkut nem ajánlott teljesen lemeríteni és maximálisan feltölteni. A legjobb, ha maxium 80%-ig töltöd fel, és 20%-alá esni lehetőleg sosem engeded a töltöttséget. A gyorstöltéshez használt egyenáramnál pedig “egészségesebb” az otthoni váltóáram – legalábbis, ha az aksi élettartama a fő szempont.

Az akkumulátor hűtése

Az electrec fentebb említett elemzése szerint a hűtés módja is befolyásolja, milyen gyorsan fárad el az akkumulátor. Eszerint a folyadékhűtéses akkumulátorok tovább bírják, mint a léghűtéses típusok.

Mennyire van meleg?

A környezeti hőmérséklet ugyancsak számít: minél melegebb van, annál gyorsabban avul az aksi. Vagyis például ugyanannak az elektromos autónak az akkumulátora azonos használat mellett lassabban megy tönkre Finnországban mint Spanyolországban.

További tippek, hogy növekedjen az elektromos autó élettartama

Néhány jó tanács, hogy az elektromos autód aksija minél tovább bírja:

  • A lehető legkevesebbszer nyomd tövig a gázpedált.
  • Télen töltsd egy kicsit tovább és lehetőleg mindig garázsban tárold az autót.
  • Ha van a gyártó által kínált app a töltés optimalizálására, feltétlen használd. Ha nincs, akkor tölts le egy másikat, ami alkalmas lehet erre a célra.
  • A legtöbb elektromos autónál a fékezéskor keletkező energia egy részét a rendszer visszatáplálja az akkumulátorba. Ennek a folyamatnak a hatékonyságát azonban a hirtelen fékezések csökkentik, így ezeket érdemes elkerülni, amennyire lehet.

Schiller autócsalád