Tudta?! Így kerülhetjük el az őzekkel való ütközést

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Emiatt a szenvedélyfűtötte állatok figyelmetlenek, nappal is aktívak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági területek melletti utakon. Tehát vezessenek fokozott óvatossággal még akkor is, ha az út mentén nincs vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a vadgázolás veszélye, az alábbiakat ajánljuk megfontolásra.

1. Lassítson!

A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 kilométeres sebességgel megy – főleg a vad veszélyre felhívó táblával jelölt szakaszon – jóval több ideje lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vadra. A vadállatok ugyanis kiszámíthatatlanul viselkednek. Néha nem mozdulnak, máskor féktávon belül ugranak az útra.

vad-gazolas-auto.jpg

2. Ne telefonáljon vezetés közben! (De tényleg.)

Ha másra figyel, hosszabb a reakcióidő, így lassabban reagálhat, ha a következő kanyar után éppen az útra ugrik egy állat.

3. Sötétedés után használja a távolsági fényszórót.

Természetesen a lakott területen kívül, de mindenképpen fontos, mert így messzebbről észre lehet venni az ugrásra készen álló őzet. Szerencsére a szemük, akárcsak valami prizma, visszaveri a fényt, tehát a távolsági fényszóró használata esetén a szemüket hamarabb vehetjük észre, hogy meglátnánk magát az állatot.

A szembejövő forgalom miatt nehezebb észlelni a közelben lévő vadállatokat, ezért az első pont lép életbe: lassítson.

4. Tartson nagyobb követési távolságot!

Emellett figyelje az út mindkét oldalát, és ha lát egy őzet, többre is számíthat.

5. Dudáljon, ha vadállat van az úttesten!

A fényszórótól elvakult állat gyakran nem mozdul, de a hangjelzés segíthet ilyenkor. De ha az állat nem az úton áll, nem muszáj dudálni, mert a hangtól megriadva lehet, hogy éppen a kocsi elé ugrik.

dasblog.hu