Turán Frici: „Remélem, jó nehéz verseny lesz!”

Turán Frigyes alapvetően szereti, ha kicsit esik, ha kicsit sáros a pálya, ilyen körülmények között nyerte meg két éve a Rally Hungaryt. Most nem érintett a bajnoki címért folyó csatában, úgyhogy szeretné élvezni az ERC-futamot.

Két éve elképesztő körülmények között nyerte meg a Rally Hungary-t. Hogyan emlékszik arra a versenyre?

A 2018-as szezon nagyon nehéz volt számunkra, Hadik Andrissal az utolsó versenyen nagyot harcoltunk a bajnoki címért, amelyet végül nem tudtam megszerezni édesapámnak, aki abban az évben volt utoljára velünk. Egy évvel később azonban pályafutásunk egyik legjobb eredményét elérve ERC-futamot nyertünk, amelyet az ő emlékének ajánlottunk. Kicsit akkor úgy éreztem, a sors valamit visszaadott. Nehéz verseny volt, és a legvégén egy kicsit talán szerencsések is voltunk, de saját erőből voltunk ott az első háromban, ami nagyon jó teljesítmény. Örülnék, ha megint ott lehetnénk, és ha olyan jó tempóval tudnánk közlekedni, mint akkor.

Készül már?

Persze! Nézegettem a belsőkamerás felvételeket és van egy-két ötletem, hogy mivel kell készülni a hűvösebb időjárásra és ezekre a pályákra. Az idei év megmutatta, hogy jó néhány gyors pilóta van a magyar mezőnyben, de a részeredmények azt is, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt. Más kérdés, hogy az idén eddig semmi sem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Azt érzem, hogy a csapatunk erős, az autónk jó, mégsem jött ki a lépés, de talán majd a Rally Hungary-n.

Milyen hétvégére számít?

Remélem, hogy jó nehéz verseny lesz. Én alapvetően szeretem, ha kicsit esik, ha kicsit sáros… Rajtunk plusz teher nincs, hiszen sajnos nem állunk harcban a magyar bajnoki címért, úgyhogy nem a taktika határozza meg a hétvégénket. Szeretnénk jól érezni magunkat, végigversenyezni ezt a kicsit több mint két napot, és a végén mosolyogva kiszállni az autóból.

Az idén sokszor hiányzott a mosoly – néhány hiba is becsúszott, ami önre abszolút nem volt jellemző korábban.

Egyikünkre sem, és mégis, Hadik Andris és Csomós Mixi is hibázott – ez a szezon senkinek sem könnyű. Biztosan az is benne van ebben, hogy külföldi sztárok is szerepelnek a hazai sorozatban, és mindenki próbálja feszegetni a határokat, meg az is, hogy ezeket a határokat eléggé kitoltuk, mert nagyon gyorsan kell menni ahhoz, hogy itthon nyerni tudjon az ember. Én kétszer is hibáztam az idén: Egerben lecsúsztunk az útról, a Mecseken felborultunk és egyszer technikai hiba is hátráltatott, de ez benne van az autósportban. Ha mindezt félretesszük, azt kell mondanom, hogy a tempónk jó, versenyképesek vagyunk, és én ezt nagyon élvezem.

Az Európa-bajnoki mezőny a magyarnál is jóval sűrűbb és kiegyenlítettebb. Hogyan látja az esélyeket?

Az ERC-mezőnyben is az látszódott az idén, hogy senki sem tudott egyértelműen kiemelkedni, hanem nagyon változatos végeredmények születtek, hatalmas harcok folytak. Tizedekre menő küzdelemre számítok Nyíregyháza környékén is – de mi ezt élvezzük!

Van kedvenc pályája a Rally Hungary-n?

Mádon mindig nagyon gyorsak tudtunk lenni, most is ez a feladat. Azon pedig nem dolgozom, hogy az útvonal esetleg változott az előző évekhez képest, mert most ez a feladat, ezt kell megoldani. A pályabejáráson megpróbálunk odafigyelni az összes apróságra, aztán nekivágunk.

Milyen időjárásnak örülne?

Az előrejelzések szerint tizenhét fok lesz és száraz, de mivel korán indul a verseny, párás foltokkal simán lehet kalkulálni. A nézők számára nyilván a jó idő lenne ideális, de én nem bánnám, ha kicsit esne…A verseny valamennyi gyorsaságiáról kaphatsz első kézből információkat, ha követed a Rallye Rádió adását!

https://rallyhungary.com/hirek