Új „Dream Team” a DTM-ben

René Rast Kelvin van der Linde csapattársa lesz az ABT Sportsline-nál

Az ABT Sportsline rajongói számára remek hírrel kezdődik az új motorsport év: a háromszoros DTM-bajnok René Rast (35/D) lesz a négy futamgyőztes Kelvin van der Linde (25/ZA) csapattársa. tavaly első DTM-szezon, és csak a végén maradt le a címről.

„Renét már korán elkezdtük éreztetni” – mondja Thomas Biermaier, az ABT vezérigazgatója és csapatfőnöke. „A DTM tekintetében ismerjük az erősségeit ellenfélként. A Forma-E-ben az elmúlt szezonban még jobban megismerhettük és értékelhettük őt. Rendkívül hálásak vagyunk Dennis Rostek és az Audi Sport vezetőségének, hogy ez sikerült, és hogy 2022-ben egy igazi álomcsapattal kezdhetjük meg a címért vívott küzdelmet.”

„Az elmúlt szezonokban mindig nagyon lemaradtunk a DTM-ben elért versenyzői címről” – mondja Hans-Jürgen Abt. “Ezzel az erős pilótapárossal csak egy cél lehet: végre visszahozni a címet Kemptenbe.”

A DTM hullósztárja három bajnoki címmel

René Rast későn és szó szerint egyik napról a másikra érkezett a DTM-be, de hullócsillagnak bizonyult. Első teljes DTM-szezonjában 2017-ben újoncként megnyerte a bajnokságot. 2018-ban már csak négy pont hiányzott ahhoz, hogy sikeresen megvédje a címet. Rast 2019-ben és 2020-ban ismét bajnok lett. Három bajnoki címével, 24 győzelmével, 20 pole pozíciójával, 14 leggyorsabb körével és 1113 pontjával a szupertehetség mindössze négy év alatt minden idők legsikeresebb Audi DTM-pilótájává avanzsált. A DTM minden idők rekordjainak könyvében egy szinten van a versenylegendával, Klaus Ludwiggal. Csak Bernd Schneidernek van több DTM-címe.

„Nagyon örülök, hogy egy év szünet után visszatérhetek a DTM-hez” – mondja a háromszoros bajnok, aki feleségével és gyermekével az ausztriai Bregenzben él – mindössze egy órás autóútra az ABT Sportsline központjától. „Soha nem veszítettem el a vágyam a DTM iránt. Az Audi azt akarta, hogy az előző szezonban teljes mértékben a Forma-E-re koncentráljak. A helyszínen voltam néhány DTM-versenyen. Tetszett, amit láttam.”

A rekorder pilóta számára az ABT Sportsline logikus választás volt: „Majdnem ugyanaz a legénységem lesz a Formula E-ből a DTM-ben. A mérnököm ugyanaz marad, mint a főszerelőm és néhány szerelőm. Szuper jól összehangolt csapat vagyunk. Egyszerűen értelme volt együtt folytatni.”

Két barát, mint csapattárs

Ez is fontos tényező volt Kelvin van der Linde számára, amikor az ABT Sportsline-nal kötött szerződésének meghosszabbításáról volt szó. „Nagyon szerettem volna ugyanazokat a srácokat a csapatomba, akik egyszerűen óriási munkát végeztek 2021-ben” – mondja a dél-afrikai, aki Kempten közelében él. „Amikor először hallottam, hogy René a csapattársam lesz, kissé meglepődtem, de pozitív értelemben. Azt hiszem, egy új álomcsapat van kialakulóban. René az egyik nagy példaképem a motorsportban. Egymást drukkoljuk, és mindent megteszünk, hogy megnyerjük a DTM címet az ABT Sportsline számára. Szerintem nagyon klassz lesz.”

Rast és van der Linde évek óta ismerik egymást. 2014-ben Christian Abt csapatával együtt megnyerték az ADAC GT Masterst egy Audi R8 LMS-sel. Mindkettőjüknek ugyanaz a menedzsere pályafutásuk kezdete óta Dennis Rosteknél, és szorosan együttműködnek a Pole Promotion ügynökségében. Magánéletben barátok és támogatják egymást.

René Rast ABT Audi R8 LMS-ét a rajongók első pillantásra felismerhetik: a piros-fehér dizájn a DTM Class 1-es korszak bajnokságot nyert autóira emlékeztet. Kelvin van der Linde autója ugyanazzal az alapelrendezéssel rendelkezik, de fekete-fehérben.

„Az új dizájnt közvetlenül karácsony előtt láttam először egy ABT partner műhelyében” – mondja a dél-afrikai. “Szerintem meghatóan néz ki.”

Erős partnerek

Hyla, Kuka, Porta és Würth társaságában az ABT Sportsline négy új, erős partnert üdvözöl a DTM-ben. Változatlan a fedélzeten a H&R, a Fujitsu, a Ravenol, a Schaeffler, a Scherer Group, a Sonax és a Südpack. „Alig maradt hely a két autón” – mondja büszkén Harry Unflath, az ABT Sport Marketing főnöke. „Ez egyértelműen a DTM töretlen karizmája mellett szól. Gerhard Berger, az ITR és a ProSiebenSat.1 nagyszerű munkát végeznek. Különösen örülök annak, hogy a DTM partnereit is inspirálhattuk, akik szintén velünk voltak a Forma E-ben.”

A 2022-es DTM-naptárban összesen nyolc versenyszám szerepel két-két versennyel. A szezon április végén kezdődik Portimãóban (Portugália).